Akadálymentes tájékoztató

A jelenlegi regi.veszprem.hu portál készítésekor (2006) még nem került előtérbe az akadálymentes elvárásoknak való megfelelés, azonban a jövőbeli fejlesztéseknél figyelembe fogjuk venni a W3C Web Akadálymentesítési Útmutatójában foglalt iránymutatásokat.

1.) Segítség a Windows kisegítő lehetőségeihez

2.) A jelenlegi modern böngészők rendelkeznek néhány beépített funkcióval, amelyek segíthetik a látássérült személyek internet használatát:

 • A legtöbb böngészőben használható funkció a teljes tartalom méretének megváltoztatására:
  [CTRL] + numerikus billentyűzeten [+] : nagyítás
  [CTRL] + numerikus billentyűzeten [-]  : kicsinyítés
  [CTRL] + bármelyik billentyűzeten  [0]  : alapértelmezett méret
 • Szintén általánosan használható az [F11] gomb a teljes képernyős megtekintéshez
  (ilyenkor a böngésző gombjai és menüsorai eltűnnek, csak a böngészett tartalom marad látható)
 • A leginkább elterjedt Chrome böngészőhöz letölthető a High Contrast bővítmény, mellyel a böngészés során többféle nagy kontrasztú nézet közül választhatunk.
 • Mozilla Firefox böngészőben a Beállítások / Tartalom / Színek almenüben szintén beállíthatjuk az általunk használni kívánt nagy kontrasztú színösszeállítást.
 • A MAXTHON böngésző beépített éjszakai üzemmódja bármikor egy kattintással aktívvá tehető és máris nagy kontrasztú üzemmódot kapunk. Az ilyenkor használt háttér és tinta színek definiálhatók, így a látássérülés mértékéhez igazíthatók. A megoldás előnye, hogy a regi.veszprem.hu portálon kívül bármely oldal megtekinthető ebben a nézetben, függetlenül attól, hogy az adott oldalnak létezik-e akadálymentes verziója. 

3.) A letöltött .PDF dokumentumok nagy kontrasztú megtekintése a FoxitReader programmal

A .PDF olvasó egyedi színbeállítása a File / Preferences / Accessibility / Document Color Options / Replace Document Colors / Custom color alatt lehetséges:

Amennyiben az alsó (Only change the content in black/white color) kapcsolót kikapcsoljuk, úgy a fenti ábrán látható módon a beágyazott grafikák és fényképek színe is megváltoztatásra kerül.

A FOXIT READER program ingyenesen letölthető itt >>