Megnyitották az EKF 2023 programévet
2023. január 22. vasárnap, 00:00 Európa Kulturális Fővárosa 2023

– Polgármesterként én is az életet, az időt szeretném megragadni, megérteni és élvezetessé tenni közösségem és a magam számára – fogalmazott Porga Gyula polgármester. Mint mondta, Veszprém sikerének titka az összefogásban rejlik.

Programunkkal megnyertük magunknak a térség érdeklődését és a kormány támogatását. De nem csak kértünk, ígértünk is – mutatott rá a polgármester: méghozzá azt, hogy közelebb visszük a teljes magyar közösséget a világ élvonalához.

Veszprém nem titkolt célja, hogy az évtized végére saját kategóriájában a kontinens húsz legélhetőbb városa közé tartozzon. Hozzátette:

az elmúlt években számos kihívás nehezítette a felkészülést, ez mégsem tántorított el minket, mostanra a lehető legjobb formába tudtuk hozni otthonunkat, a Balaton-Bakony régiót.

Azonban nem mondhatjuk, hogy kész vagyunk, nincs megállás, a feladatok örökös kísérői életünknek.

Az elkövetkezendő egy évben Temesvárral és Elefszinával együtt Európa kulturális fővárosa leszünk. A keretek elkészültek, de mindannyian kellünk hozzá, veszprémiek, balatoniak, balaton-felvidékiek, bakonyiak, hogy tartalmas, élményekben gazdag hónapokat éljünk át.

A polgármester kijelentette: köszönettel tartozunk mindazoknak, akik az elmúlt ezer évben Veszprémért dolgoztak – az Európa Kulturális Fővárosa cím nem csak bíztatás a jövőre, de elismerése az eddigi tetteknek.

Zoran Milanović horvát államfő Veszprém, az egyik legrégebbi magyar város történelmi szerepét méltatta. Itt volt az első magyar püspökség, a várost az első magyar király feleségének, Gizellának ajándékozta – ma pedig újabb ajándékozást ünnepelünk, Európa Magyarországnak ajándékozta az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Felelevenítette a horvát és magyar történelem közös nagy alakjait, különösen Verancsics Faustust, aki egy időben a veszprémi vár kapitányaként is tevékenykedett.

Az elnök fontosnak tartja azt is, hogy a kultúra eszközével a klímaváltozás kihívásaira is felhívják a figyelmet, és ez megjelenjen az Európa Kulturális Fővárosa programban is, hiszen az a Balaton térségét is súlyosan érinti.

Novák Katalin köztársasági elnök kijelentette: kettős ünnepre gyűltünk össze, hiszen ünnepeljük azt, hogy Veszprém és a Bakony-Balaton régió Európa figyelmének középpontjába kerül, ünnepeljük a Himnusz születésének kétszázadik évfordulóját is.

Kölcsey költeményével ünnepeljük győzelmeinket, siratjuk el veszteségeinket. A Himnusz csak a magyar lélekben rezonál, zsigereinkben érezzük, mit jelent megbűnhődni múltat és jövendőt, és képesek vagyunk együtt áldást kérni Istentől. Ez a közös fohász adja meg alkalomról alkalomra a magyarság összetartozását. 


A köztársasági elnök felhívta a figyelmet arra, hogy vészterhes időket élünk, azonban a járványok, háborúk, válságok közepette az élet utat tör magának, a művészek is tovább alkotnak.

A kultúra segíti a megbékélést, emlékeztet arra, hogy nem pusztán túlélni, élni kell. A nehéz időkben a kultúráról lemondani a fizikai és szellemi önfeladással érne fel.

Képes felemelni a szívünket, ünneplőbe öltöztetni a szívünket, és ezért éppen a nehéz időkben van rá a leginkább szükségünk. Tudjuk, hogy nem csak őriznünk kell, amit elődeink ránk hagytak, hanem gyarapítani is azt.

Melina Mercouri-díjat adományoztak Veszprémnek

Melina Mercouri-díjjal ismerték el az EKF programjának négyéves előkészítő munkáját. Az elismerést az ünnepélyes megnyitó után a Hangvillában vette át Porga Gyula polgármester.

Melina Mercouri görög színésznő, és később kulturális miniszter volt, az ő 40 évvel ezelőtti kezdeményezése nyomán indult útjára 1985-ben az Európa Kulturális Fővárosa program.

A róla elnevezett díj, a Melina Mercouri-díj az elmúlt 4 év előkészítő munkájáért jár az EKF városoknak, amit idén Veszprém is megkapott.


A Hangvillában nem sokkal a protokolláris megnyitó után Maksi Mátyás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője adta át a díjat a bizottság nevében Porga Gyulának.

Maksi köszöntőjében gratulált a polgármesternek, valamint mindazoknak, akik az elmúlt négy évben a magyar EKF projekten dolgoztak.

 

Forrás: Vehír.hu
Kép: Kovács Bálint
 

A megnyitó nagyszínpadi műsorai a képre duplán kattintva teljes képernyőn nézhetők: