2022. augusztus 9-én Veszprém a tűzszerészeknek szurkol
2022. augusztus 05. péntek, 16:00 Közéleti hírek

Tisztelt Lakosság!

Bizonyára sokan értesültek róla, hogy nemrégiben az Egyetem utcában zajló építkezésen egy második világháborús légibomba került elő. A helyzet azért is rendkívüli, mert nem lehet szállítani, ezért a tűzszerészeknek a helyszínen kell hatástalanítani a szovjet gyártmányú szerkezetet.

A Magyar Honvédség, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság, és Veszprém város önkormányzata, továbbá minden érintett szervezet összefogásával elkészült a hatástalanításra, elszállításra és a környék kiürítésére vonatkozó részletes terv.

A rendőrség augusztus 9-én a teljes területet kiüríti és lezárja a robbanótest feltalálási helyétől 500 méteres sugarú körben – beleértve a lakóházakat, ingatlanokat, intézményeket, kereskedelmi és más szolgáltató egységeket, valamint a gyalogos és gépjármű forgalmat is.

A térképen jelölt zónában ezen a napon reggel 7 órától a gyalogos és a gépjármű forgalom befelé tilos, illetve reggel 8 óráig mindenkinek el kell hagynia ingatlanját és az érintett területet.

Fontos, hogy az ablakokat, ajtókat zárják be, a több órán át tartó távollétre felkészülve a szükséges gyógyszert, ivóvizet, telefontöltőt vigyék magukkal!

A robbanótest hatástalanítása és elszállítása várhatóan 15 óráig tart, de a lezárás feloldásáról a rendőrség ad majd friss tájékoztatást.

Az élet és egészségvédelem érdekében arra kérem a tisztelt lakosságot, hogy működjenek együtt az eljáró szervekkel és a kapott utasításokat maradéktalanul tartsák be! Ilyen azelőtt még sosem fordult elő Veszprémben, így a helyzet veszélyességére való tekintettel kérek mindenkit, vegyék komolyan az intézkedéseket!

A biztonsági zárással érintett utcák és objektumok listája a police.hu-n itt >>

A rendkívüli helyzetben az önkormányzat befogadási pontokat biztosít a kiürítés idejére reggel hat órától. Ezek a következők:

- Pannon Egyetem, Polinszky-terem (Wartha Vince utca 1.)
- Lovassy László Gimnázium (Cserhát lakótelep 11.)
- Kossuth Lajos Általános Iskola (Budapest út 11.)

Ezeken a helyszíneken igény szerint vizet és étkezést biztosítunk.

Nyomatékosan kérek mindenkit, hogy a jelentős összefogást igénylő, kockázatos feladat zavartalan végrehajtása és mindannyiunk védelme érdekében működjön együtt az eljáró hatósággal!

Köszönöm megértésüket és türelmüket!

Porga Gyula
polgármester
 

Rendőrségi kiegészítés a kórház kiürítésével kapcsolatban

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a II. világháborús bomba hatástalanítása miatti lezárások és a terület kiürítése a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházat csak részlegesen érinti.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, 2022. augusztus 9-én, kedden a Magyar Honvédség tűzszerészei egy második világháborús eredetű légibombát hatástalanítanak Veszprémben, az Egyetem utcában.

A művelet zavartalan és biztonságos végrehajtása érdekében a rendőrség a robbanótest feltalálási helyének környékét lezárja és kiüríti.

A tűzszerész műveletet irányító csoport vezetőjének döntése alapján a biztonsági intézkedések csupán részlegesen érintik a helyi Csolnoky Ferenc Kórház objektumát.

A kórházban tartózkodó betegek épületeken belüli áthelyezésével mind a páciensek, mind pedig dolgozók – a hatástalanítás teljes időtartama alatt – biztonságban lesznek.

A kórházzal és betegellátással kapcsolatos tudnivalók az alábbi oldalakon:

Csolnoky Ferenc Kórház honlapján itt >>