Lakók dönthetnek az egyetemvárosi park jövőjéről
2023. szeptember 08. péntek, 00:00 Közéleti hírek

Közös gondolkodásra hívja az önkormányzat a Csermák, a Csikász és az Egyetem utcák lakóit, hogy együtt döntsék el a három utca által körbezárt park jövőbeni fejlesztéseit. Az efféle közösségi tervezés a Jutas-lakótelepen már sikeresen debütált, most az Egyetemváros jön.

A felhívást, miszerint közös ötletelésre hívják az Egyetemváros lakosságát Csík Richárd, a városrész önkormányzati képviselője tette közzé a közösségi médiában.

A posztban olvasható, hogy a társasházak közti park hatalmas értéke a városrésznek, az egyaránt alkalmas közösségi programok helyszínének, de a szabadidő egyéni eltöltésére is, éppen ezért nem mindegy, hogy milyen irányt vesz a fejlesztése.

A környéken egyébként számos beruházás történt az elmúlt időszakban, legutóbb például a parkolóhelyek számát bővítették.

A mostani közös tervezés első lépéseként egy online kérdőívet állítottak össze az EKF-fel közösen, amelyben rákérdeznek a park mostani állapotára, erősségeire, gyengeségeire, valamint vázlatosan felmérik az igényeket is.

A kitöltésre szeptember 17-ig van lehetőség, utána szeptember 22-én délután 5 órára várják a lakókat a parkba, hogy személyesen is elinduljon az ötletelés.

 

  A Jutasi úti lakótelepen egy korábbi hasonló alkalom: a terveket szemlélik az ott élők

Azt írják, ez a folyamat egészen idén decemberig tart majd, ezután tudják megfogalmazni azokat a konkrét rövid- és hosszútávú terveket, amelyek mentén fejleszthetik majd a parkot.

A kérdőív elérhető itt >>

A közösségi tervezés olyan folyamat, amelyben a helyi közösség is részt vesz az általa használt terület fejlesztésének megtervezésében és az ehhez kapcsolódó döntéshozatalban. Ennek során a lakosok, a szakemberek és az önkormányzat eltérő szempontjai feltárásra és megvitatásra kerülnek, és így olyan tervek születhetnek meg, amelyek mindezeket figyelembe veszik.

Fontos szerepe van a közösségi tervezésnek a helyi közösségen belül meglévő eltérő elképzelések közötti kompromisszumok megtalálásában is, beazonosítva az eltérő használati igényekből származó konfliktuspontokat és ezek feloldási lehetőségeit.

Ez a megközelítés javítja a projektek relevanciáját és elfogadottságát, mivel a helyi igények és szempontok beépülnek a tervezésbe. A közösségi tervezés növeli a részvételt és demokratikusabb döntéshozatalt eredményez, ami elősegíti a fenntartható, élhető közösségek kialakítását.


Forrás: Vehír.hu