Veszprém és a Balaton-régió lesz Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban
2018. december 14. péntek, 19:07 Európa Kulturális Fővárosa 2023

Veszprém nyerte el az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet, jelentette be a döntést a nemzetközi bírálóbizottság elnöke a Művészetek Palotájában pénteken

A címért a pályázat második fordulójában Veszprém és a Balaton térség közös pályázata mellett Győr és Debrecen versengett.

A döntést Aiva Rozenberga, a független nemzetközi bírálóbizottság elnöke jelentette be. Elmondta, a cím elnyerése a város és az ország mellett az egész kontinensre hatással van. A bírálóbizottság tagjai különböző országokból érkeztek, véleményük szerint mindhárom pályázat erős volt, és nagyon nehezen hoztak döntést. Hozzátette, a pályázatokban személyes történetekkel, progresszív elképzelésekkel találkoztak. Kiemelte, Veszprém hozzá tud tenni az európai kulturális örökséghez.

 

A döntést a bírálóbizottság elnöke, Aiva Rozenberga jelentette be

Porga Gyula polgármester kérdésünkre kiemelte, hatalmas öröm a cím elnyerése. Hangsúlyozta, több száz civil szervezet, vállalkozó és magánszemély mellett a program kidolgozásában résztvevő önkormányzatokat és szakértőket is köszönet illeti munkájukért, amellyel a pályázatot segítették. Hozzátette, 2023-ban egyetlen város lesz Európa Kulturális Fővárosa, ami kiemelkedővé teszi a cím elnyerését. Hangsúlyozta, a pályázatra kidolgozott program végrehajtása 2019 januárjában széles együttműködéssel kezdődik meg, hogy 2023-ra megfelelően felkészüljön a város és a térség a cím betöltésére.


Krucsainé Herter Anikó, az EMMI kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, mindhárom város megérdemelte volna a címet, példaértékűen dolgoztak az elmúlt hónapokban.

Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője arról beszélt, az EKF-cím birtokosának feladata, hogy bemutassa Európa kulturális sokszínűségét. Kiemelte, a zsűri figyelembe vette a város kulturális stratégiáját, a pályázat művészeti-kulturális tartalmát, a város pénzügyi-szervezeti kapacitását és a projekt társadalmi hatását is. Hozzátette, a címet azok a városok nyerik el, amelyek európai dimenzióval rendelkező kulturális programot állítanak össze, amely hozzájárul a város hosszú távú fejlődéséhez. Emlékeztetett, eddig 60 város viselte a címet az 1980-as évek óta, és az EKF-győztes városokban komoly fejlődést hozott a kulturális infrastruktúra terén.


A benyújtott pályázatokat egy független szakértőkből álló, 12 tagú testület tekintette át. A szakértők közül kettőt az illetékes magyar hatóságok, tízet pedig az Európai Unió intézményei és szervei (az Európai Parlament, a Tanács, a Bizottság és a Régiók Bizottsága) jelöltek a testületbe. Az Európa Kulturális Fővárosának kijelölésére szolgáló jelenlegi rendszerben a kiválasztás két fordulóban történt, a februári előválogatás után három település jutott a második fordulóba. A győztes pályázót, Veszprémet a tagállam jelöli ki a cím viselésére.


Forrás: Napló-Online.hu
(Kép: Koszticsák Szilárd - MTI)
 
A győztes veszprémi pályázat:

icon Beyond - Verszprém 2023 (english) (5.98 MB)

icon Túllépni - Veszprém 2023 (magyar) (6.18 MB)

 
 
 

 

Kulturális oldalak, folyóiratok: