Elkészült, használható az Almádi úti csomópont
2021. július 01. csütörtök, 04:47 Közéleti hírek

Az új Almádi úti felüljárót és a hozzá tartozó utakat szerda este nyitották meg a forgalom előtt. A Füredi úti csomópontot csak ősszel zárják le.

Szerdán, nem sokkal 18 óra előtt adták át a forgalomnak a felújított Almádi úti csomópontot, és ezzel párhuzamosan a közlekedők használatba vehették a VeszprémBalatonalmádi kerékpárutat is.

Ezzel a mérföldkőnek számító átadóval a 2020-ban kezdődött komplex Litéri és Füredi út között zajló beruházás a feléhez érkezett. A Füredi úti csomópontot a megnövekedett nyári forgalom miatt nem egyből, csak szeptemberben zárják el teljesen a forgalom elől  hangzott el a szerdán tartott útátadón.

Nyul Zoltán, a beruházást végző NIF Zrt. vezérigazgató-helyettese elmondta, az Almádi úti csomópont átadása az első komoly elem, amely elkészült a 7,5 kilométeres Litéri és Füredi úti csomópont között zajló útfejlesztés során. Kiemelte, ez egy komplex beruházás, hiszen a körgyűrű mellett a városi forgalmat is érinti, ilyen helyzetben, amit lehet, azt átadnak a forgalomnak. Elmondta, a határidőt tartva zajlik a komplett beruházás, a teljes projekttel várhatóan 2023 januárjára végeznek. A vezérigazgató-helyettes közölte azt is, hogy a Füredi és az Almádi úti csomópont között kérésre teljes hosszában zajvédő falat építenek ki.

Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője elmondta, a beruházás Veszprémnek és az egész térségnek is nagyon sok pozitívummal szolgál majd mind gazdasági, mind turisztikai, mind pedig kulturális szempontból. A képviselő megköszönte a gyors és preciz munkát a kivitelezőnek, valamint a türelmet a térségben élőknek.


Porga Gyula, Ovádi Péter és Nyul Zoltán

Porga Gyula polgármester hangsúlyozta, az Almádi úti csomópont átadásával várhatóan mérséklődnek a forgalmi dugók, és sokkal biztonságosabb, gyorsabb közlekedés válik lehetővé. Kiemelte, dicséret illeti a beruházót és a kivitelezőt egyaránt, hiszen nagy forgalmi terhelés mellett zajlik az építkezés. Az infrastrukturális fejlesztés régi álma Veszprémnek, és kiemelten fontos most, hogy 2023-ban nemcsak Magyarországot, de egész Európát látjuk vendégül a térségben – mondta.

Elhangzott, a kivitelezés ütemtervnek megfelelően halad, a megnyitott Almádi csomópont mellett a Budapest úti csomópontban lévé műtárgy elkészült, így várhatóan 2021. július hónapban már az új felüljárón haladhatnak át a járművek. Jelenleg a csatlakozó utak építése folyik.


2021. június 30-tól az Almádi csomópont forgalomba helyezését követően a Budapesti és Almádi csomópontok között teljes egészében lezárják a jobb pályát, a gépjárművek a bal pályán közlekedhetnek majd 2x1 sávon.

Az Almádi csomópontban a bevásárlóközpont ki- és behajtása továbbra is biztosított marad a 8. sz. út irányából. Az Almádi és a Füredi csomópontok között lévő – már korábban átadott – kerékpáros kerethídat az Almádi csomópont forgalomba helyezését követően ismét lezárják.


Forrás: Vehír.hu
Kép: Kovács Bálint