Új életre kel az egykori bútorgyár területe
2023. január 07. szombat, 10:37 Közéleti hírek

Bevonják a város és az EKF vérkeringésébe az egykori bútorgyár területét

Tavasz végére az Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódó rendezvények helyszíneként éled újjá a bútorgyár egykori belvárosi helyszíne. A Gyárkertnek nevezett területen már megkezdődtek a kivitelezési munkálatok.

A többhektáros terület – amely a Hársfa óvodától a Balaton Plazáig nyúlik el – évtizedeken át magántulajdonban volt. A város közgyűlése 2021 januárjában döntött az ingatlan megvásárlásáról, amelyhez az anyagi forrást az állam biztosította, idézte fel Lamos Péter, az ingatlant üzemeltető Veszprém 2030 Kft. ügyvezetője.

Az önkormányzat ezt követően kidolgozta a 2023-as kulturális évre vonatkozó hasznosítási tervet, ám a szűkös idő nem könnyítette meg a tervezést és az elképzelések megvalósítását.

Lamos Péter elmondta, a középtávú cél ennek a területnek és a környező ingatlanoknak az átfogó városrehabilitációja – beleértve az egykori Szakszervezetek Házát, a vásárcsarnokot és a buszpályaudvart is. A kulturális évad miatt azonban semmilyen nagy volumenű építkezésre, beavatkozásra nem volt idő, erre 2024 után nyílhat lehetőség.

 
A Gyárkertnek elnevezett területen már megkezdődtek a munkálatok

A helyszínen egy hasznosítható épület, az egykori bemutatóterem található, míg a többi ingatlan romos, lepusztult állapotban került a város birtokába, amely nem volt közművesítve, és az úthálózatba sincs bekötve.

A terület megújítására és fejlesztésére a Veszprém–Balaton 2023 Zrt.-től nyert el forrást, 1,7 milliárd forintot a Veszprém 2030 Kft., amely közbeszerzési eljárást írt ki a beruházásra, amelyet a Vemévszer Kft. és a Swietelsky Kft. konzorciuma nyert el.

A Gyárkertnek elnevezett terület alapvetően rendezvényhelyszínként funkcionál majd 2023-ban. A területet parkosítják, és szolgáltatóegységeket telepítenek a helyszínre.

A két konténerblokkban ételt és italt árusítanak majd, kialakítanak egy nagyszínpadot – amely előtt 4500-an férnek el – a buszpályaudvar felőli oldalon, és egy kisebb szabadtéri színpadot.

A füvesítés, parkosítás mellett aszfaltozott parkolót építenek ki a régi vasútállomás épülete mögötti területen közel 100 férőhellyel, valamint a rendezvényhelyszín központjában egy látványos elem kap helyet

– részletezte az elképzeléseket Lamos Péter. 

A munkaterületet tavaly augusztusban adták át a kivitelezőnek, azóta talaj- és földmunkák történtek, és folyamatban van a közművek építése. A Gyárkertet májusban vehetik birtokba a rendezvények látogatói és a szolgáltatók.


Forrás: Napló
Kép: Pesthy Márton / archív