Célegyenesben Veszprém új ifjúsági koncepciója
2023. szeptember 10. vasárnap, 00:00 Közéleti hírek

Ennyire még talán soha nem szólhattak bele a fiatalok, hogy milyen legyen Veszprém a jövőben. Az utolsó simításokat végzik Veszprém új ifjúsági koncepcióján, ami szeptember végén kerül a városi közgyűlés elé, hogy ott a képviselő-testület döntsön arról az anyagról, amin több száz veszprémi fiatal dolgozott az elmúlt másfél évben.

Ezt a munkát a városháza részéről Hegedűs Barbara alpolgármester fogta össze, aki személyesen is részt vett a helyi Ifjúsági kerekasztal 2023. szeptember 7-én tartott őszi ülésén a Pannon köztérben. A helyszínen megtudtuk tőle, hogy az > Erasmus+ Hangadó pályázatnak köszönhetően nyílt meg a lehetőség arra, hogy Veszprémben hosszú idő után átdolgozzák és felfrissítsék a város ifjúsági koncepcióját.

Ez az a dokumentum, ami egyrészről meghatározza azokat az irányvonalakat a beruházások és a közszolgáltatások fejlesztésénél, amelyekkel sokkal inkább a fiatal generáció igényeire lehet szabni azokat. Ugyanakkor a koncepció az irányvonal mellett konkrét, kézzelfogható elképzeléseket is tartalmaz. Ezeket az elmúlt másfél évben gyűjtötték össze és dolgozták ki, amely munkának egyik fontos része volt az, amikor 500 helyi fiatal részvételével kérdőíves felmérést készítettek az igényekről.


A csütörtöki ülésen ezeket tárgyalták meg a Városháza illetékesei a helyi fiatalokat tömörítő civil szervezetekkel. Itt elsősorban a felmerült ötleteket súlyozták, hogy kikristályosodjon, a számos ötlet közül melyikek szolgálják leginkább a veszprémi fiatalok igényeit, és melyeknek van realitása.

Olyan ötletek kerültek terítékre többek közt, mint például ifjúsági parlament létrehozása, ifjúsági központ működtetése a korábban csak döcögő fiatalok háza helyett, kertmozi kialakítása, az iskolaudvarok zöldítése, kollégiumok felújítása, ösztöndíjprogramok, lakhatás támogatása, és a Gyárkert későbbi hasznosításáról is szó volt.

Hogy ezek közül melyek kerülnek bele a végleges ifjúsági koncepcióba, az a következő hetekben dől el, mindenesetre Hegedűs Barbara elmondása szerint szeretnék már a szeptemberi közgyűlés elé vinni az anyagot.

Az alpolgármester azt is elárulta, hogy a városnak több pályázati forrás is a rendelkezésére áll, hogy a koncepció elfogadása után hamarosan el is kezdjék a konkrét megvalósítását.


Ezt viszont még megelőzi szeptember 23-án a fiatalok napja. Ez a fesztiválszerű esemény már régi hagyományokra tekint vissza Veszprémben, idén pedig az eddigieknél is több programot találtak ki a szervezők.

Kovács Örs, a város ifjúsági tanácsadója elmondta, hogy az interaktív programokban elsősorban a helyi erőkre építettek: például helyi fiatal zenekaroknak adnak majd fellépési lehetőséget, de lesz közös társasjátékozás, kísérőprogramként a sportágválasztó, valamint ekkor szervezik meg az országos beatbox verseny helyi eseményét is, ahol vendégfellépőként néhány külföldi beatboxost is várnak majd.


Forrás: Vehír.hu
Kép: Domján Attila