Koncert gyertyafényben
2021. december 02. csütörtök, 07:34 Kulturális hírek

A Mendelssohn Kamarazenekar és a gyermekkórus adott adventi hangversenyt

Négy hét múlva karácsony, elérkezett az ünnepvárás ideje. Veszprémben huszonötödik alkalommal gyúltak lángra a gyertyák szombaton a Pannon Egyetem aulájában tartott adventi koncerten.

Idén a veszprémi Zonta hölgyklub az adományok, jegyárak teljes összegét a Kozmutza Flóra Alapítvány Értelmileg Sérült Gyermekekért közhasznú alapítványnak ajánlotta fel.

Horváthné Farkas Beáta Zonta-elnök örömmel köszöntötte a járvány ellenére is szép számban megjelenteket, a társklubok résztvevőit és a szponzorok képviselőit.

Mint ahogyan azt megszokták a komolyzenét kedvelő veszprémiek, ezen az estén is a Bartók–Pásztory-díjas Mendelssohn Kamarazenekar készült nagyszerű programmal, ezúttal vendégül látva a Magyar Rádió Gyermekkórusát Dinyés Soma vezényletével.

Bernáth Ildikó, a megajándékozott alapítvány kuratóriumának elnöke örömmel vette át az adományt. Elmondta, hogy kis különbséggel egyaránt negyed évszázada alakult a két szervezet – a veszprémi Zonta klub és a Kozmutza alapítvány –, nem először kapnak segítséget a jótékony hölgyektől, amit ezúttal is hálásan megköszönt.

A gyertyagyújtás után Porga Gyula, Veszprém polgármestere nyitotta meg az adventi koncertet. Köszöntőjében kiemelte, ha meghívják a rendezvényre, amikor teheti, nagy örömmel jön.

– Huszonöt év egy ezeréves város történetében is jelentős idő. Különösen az, ha az emberi élet léptékével mérjük ezt az időtartamot. Ennyi idő alatt felnő egy nemzedék, amelynek ez a csodálatos koncert évente visszatérő, természetes eseménnyé válhatott, felemelő állandóságot hozva örökké változó világunkba. Huszonöt évig jelen lenni egy közösség, egy város életében olyan szinten, ahogyan ezt a veszprémi Zonta hölgyklub teszi, nagyon nagy munka – mondta elismeréssel a polgármester.

Kiemelte, a város örömmel működik együtt a jelentős számú veszprémi civil szervezettel, különösen a kultúra területén, majd megnyitotta az ünnepi koncertet.

A Mendelssohn Kamarazenekar előadásában csodásan szóltak Haydn, Mozart, Kodály és Bartók művei. Lélek­emelő volt mind a szólisták előadása, valamint a gyermekkórus előadásában Bach–Gounod Ave Maria szerzeménye. Különleges, pergőn vidám ritmust hozott a perui szerző műve a műsorba, de gyönyörűen hangzott az örök klasszikus Stille Nacht is a gyermekek ajkáról. Rendkívüli zenei élménnyel gazdagodtak ismét, akik eljöttek.

Képgaléria itt >>


Forrás: Napló
Kép: Balogh Ákos
 
 

 

Kulturális oldalak, folyóiratok: