Az ISTER véget ért, de az eredményei velünk maradnak

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata ISTER nemzetközi projektje decemberben zárult, így eljött az ideje az összegzésnek és az eredmények bemutatásának. 

 
A projekt egybegyűjtötte a régészeti szakma, a kulturális főváros, a térség településeinek és turizmusának képviselőit, egyetemi kutatókat, a helyi és megyei önkormányzat munkatársait és területfejlesztési szakértőket, hogy megismerjék a római kori kulturális örökség hasznosításának jó példáit, az európai tematikus utak rendszerét, a kulturális turizmus távlatait, ezen kívül kézzelfogható örökségként római ihletésű mérföldköveket helyeznek el a Duna régióban a Via Ister mentén.

Az Ister nemzetközi projekt küldöttei a Villa Romana Baláca régészeti parkban
2022. szeptember 14-én

A szlovéniai Ljubljanában 2022. november 2223 között találkoztak utolsó alkalommal az ISTER keretein belül a 8 ország 25 partnerének képviselői. Veszprémet a konzorciumi találkozón a helyi szakmai partner Laczkó Dezső Múzeum igazgatója, Péterváry-Szanyi Brigitta, valamint Veszprém önkormányzata részéről Kiss Renáta és Knauer Anna projektkoordinátorok képviselték.

„Visszatekintve elég gyorsan eltelt ez a két és fél év, most látjuk csak, hogy milyen sok mindent belezsúfoltunk ebbe az időszakba. Szakmai műhelymunkák, rengeteg adatgyűjtés, amely alapjául szolgált a római kori örökség katalógusának, a GIS alapú Ister Atlasznak és a mobilapplikációnak; légifotózás, magnetometriai feltárások, ásatások, szakpolitikai ajánlások és még sorolhatnám. A világjárvány a projekt elején beszűkítette a lehetőségeinket, így a projekt végére besűrűsödtek a teendők, de örömmel mondhatom, hogy a terveink jelentős része megvalósult”

– nyilatkozta Kiss Renáta.

„Az ISTER projekt lehetőséget adott nekünk arra, hogy a régóta tervezett feltáró ásatásaink valósággá váljanak, két helyszínen is dolgozhattunk.

Öskü közelében egy római kori villa feltárása kezdődött el, a másik helyszínen, Kemenesszentpéteren pedig a feltárás során derült ki, hogy az ismert római út melletti terület valószínűsíthetően vaskori temetkezési helyet rejt. Ez utóbbi feltárást a Laczkó Dezső Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum együtt folytatja.  A fentieken túl, a római út vonalán, a projekthez kapcsolódóan, több roncsolásmentes kutatást is végeztünk.”

– tudtuk meg Péterváry-Szanyi Brigittától. 

„A Via Ister-t, azaz a nemzetközi ISTER útvonalat a mi projektterületünkön 7 darab római ihletésű mérföldkő és három emléktábla jelzi majd Gorsiumtól Sopronig. A múzeumok és önkormányzatok együttműködésével elhelyezésre kerülő mérföldköveken és táblákon található QR kód segítségével bővebb információt kaphatnak az utazók az adott helyszínről, magyar és angol nyelven. Ennek alapja a már említett Atlasz és a VIA Ister mobilapplikáció”

– osztotta meg velünk Knauer Anna.

Forrás: Vehír.hu
Kép: Domján Attila

Zárókonferencia

A két és fél éve tartó nemzetközi program személyes találkozói után, 2022. december 13-án online zárókonferenciát tartottak, ahová a szakmai közreműködőkön kívül a nagyközönség számára is bemutatták a projekt eredményeit és az elkészült kiadványokat. Ezek a város honlapján (itt az oldal alján) és a közösségi média csatornáin keresztül is elérhetőek, illetve készül egy nyomtatott összefoglaló, amelyet a partnerek kapnak majd meg.

Veszprém városa reméli, hogy a sok befektetett munka nem vész el, és a jövő turisztikai fejlesztéseiben, különösen jövőre, az Európa Kulturális Fővárosa évében szerepet kap.

Bővebb információ:

Kiss Renáta, Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Telefon: +36 20 210-9374

Letölthető dokumentum:

icon Final publication project ISTER (14.43 MB)

icon ISTER projekt záró publikáció (10.82 MB)

 

 

Vissza az oldal tetejére >>