Jokesz Antal (Yokes)

Fotográfus, képzőművész                                              E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

1952-ben született Devecserben. Gyermekkorát Kolontáron és Ajkán töltötte, 1966 óta Veszprémhez kötődik. Eredetileg műszaki pályára készül, de a 70-es években intenzíven kezd foglalkozni a fényképezéssel.

1976 óta szerepelnek munkái egyéni és csoportos kiállításokon.
1978-ban meghívást kap a fotóművész szövetség Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójába (Budapest), amelynek támogatásával sajátos, egyéni felfogásban fényképez.
1978-tól erősen kötődik a filmművészethez a Veszprém megyei mozikat üzemeltető vállalat alkalmazásában, amely több filmművészeti és reklám periodika kiadója. 1984-től munkahelyének reklám és videó osztályát vezeti, 1989-től 2005-ig az ország második legnagyobb videókölcsönző hálózatának (Házimozi Kft.) ügyvezető igazgatója.
1979-ben a „Prix Air France – Ville de Paris” ösztöndíj keretében fényképezi Párizst, ahol a Párizsi Városháza (Hotel de Ville) díját is kiérdemli..
1979-től alapítója és animátora a Veszprémből induló, évtizedeken átívelő „Dokumentum” elnevezésű kiállítás- és kiadványsorozatnak. A Dokumentum elméleti és vizuális fórumává vált a fotóalapú analóg és digitális képalkotásnak, több fiatal nemzedék alkotói pályára állítását is segítve ezzel.
- A projektekben eddig 46 fotó- és/vagy képzőművész szerepelt különböző kiállításokon, mintegy félszáz neves hazai és külföldi elméleti szakember írását publikálták a Dokumentum kiadványokban.
1983-ban lett tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének és a Művészeti Alapnak.
A 90-es években Veszprém Város Művészeti Társaságát segíti művészeti periodikák, kiadványok készítésével, helyi művészeti események, kiállítások támogatásával.
1999-ben „A preparált idő nyomában” címmel jelenik meg fotó- és esszékötete.
2002-ben munkásságát állami művészeti díjjal (Balogh Rudolf-díj) ismerik el.
2004-től aktív szerepet vállal Veszprém MJ Város marketingkommunikációjának és arculatának kialakításában:
2014-től tagja a Magyar Művészeti Akadémia köztestületének.

A magyar fotóművészet iskolateremtő alkotói közé sorolják. „A fotográfia mint médium problémája izgatta, a képi pillanat és az idő viszonya; szó szerint csípőből készült felvételeinél a rögzítés véletlenjei, alkotó hibái; a fény megjelenítésének kérdése; a negatív egymás utáni kockáinak sajátos kapcsolata; látszólag esetleges fotográfiákból épített képi filozófiát.” (Műértő, 1999/12.)

“Jokesz a huszadik század második felének és némileg mindmáig a magyar fotográfia egyik legérzékenyebb teoretikusa (...) Tartalom és forma, elmélet és gyakorlat egymást erősítő szimbiózisban él benne. A provokált véletlen. Az idő aszimmetriája. A teljes negatívkocka ‘igazmondása’. A saját korábbi életmű koncepcionális újragondolása. Provokáló önarcképek. A preparált idő nyomában könyv. A veszprémi Dokumentumok. Viszonyulása a kortárs alkotókhoz, alkotásokhoz. Ezek címszavak, melyek egy teljes szakmai életet lefednek.” (Kincses Károly fotótörténész, Mai Manó blog 2016)

Az egykor elhíresült fekete-fehér dokumentarista fotóinak kézi festéssel színezett, majd digitálisan is rekonstruált verzióit bemutatták Budapesten (Műcsarnok, Vintage Galéria, Mai Manó Ház), illetve különböző reprezentatív kiállításokon Klaipedaa, Kaunas, Vilnius, Moszkva, Parnu, Lisszabon, Berlin, Halle, Bécs, Aix-en Provence galériáiban, múzeumaiban.

Fontosabb díjak

 • 2023 Veszprém városért - Pro Urbe érdemérem
 • 2011 Veszprém város Gizella-díja
 • 2010 Nemzeti Kulturális Alap művészeti ösztöndíja
 • 2004 Nemzeti Kulturális Alap művészeti ösztöndíja
 • 2002 Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, Balogh Rudolf-díj
 • 1979 Párizs, Városháza "Prix Air France – Ville de Paris" díja

Művei gyűjteményekben

 • Művészetek Háza, Veszprém (Fekete-fehér vintage kópiák az NKA támogatásával)
 • Magyar Nemzeti Galéria, Budapest
 • Pajta Galéria fotógyűjteménye, Salföld
 • Magyar Fotográfiai Múzeum, Kecskemét (Fekete-fehér konceptuális munkáinak eredeti kópiái / FFS szinopszisok)
 • Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém (Az első Dokumentum kiállításon Veszprémben 1979-ben bemutatott 18 db fekete-fehér képe az NKA támogatásával került a múzeumba.)
 • Körmendi–Csák Fotógyűjtemény, Budapest (25 db fekete-fehér vintage kópia)
 • Alföldi Róbert fotográfiai gyűjteménye, Budapest (Fekete-fehér és színezett vintage kópiák)
 • Kézi színezésű és digitális képei különböző magán- és közgyűjteményekben (Karvalits Ferenc, Szabó Károly, ICA stb.), illetve a budapesti Vintage Galériában találhatók.

Csoportos és egyéni kiállítások (válogatás)

Publikációi, kurátori munkák

Irodalom – albumok, interjúk, képek és hivatkozások

 

Vissza az oldal tetejére >>