ENriCH – Tárd fel európai kulturális örökségedet!
 

Az Európai Unió Európa a polgárokért program, Demokratikus szerepvállalás és polgári részvétel programág, Városhálózatok intézkedés című felhívása keretében Veszprém önkormányzata – további négy európai város szervezetével közösen – 148.680 € vissza nem térítendő támogatásban részesült:

- Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata

- Foster Europe Alapítvány, Eisenstadt (Ausztria)

- Tartu Város Önkormányzata (Észtország)

- Agence d’Urbanisme & Développement /Várostervezési és Fejlesztési Ügynökség, Saint Omer (Franciaország)

- Ljudska Univerza Lendava/ Lendvai Népi Egyetem (Szlovénia).

A projekt egyik nemzetközi rendezvényének a passaui Gizella Gimnázium adott otthont Passauban, Németországban, a helyi önkormányzat közreműködésével.

A 601835-CITIZ-1-2018-1-HU-CITIZ-NT, Tárd fel európai kulturális örökségedet (ENriCH) című projekt megvalósítása 2018. szeptember 1-én kezdődött és 2020. augusztus 31-én zárult.

 

Célkitűzés és tevékenységek

2018 a Kulturális Örökség Európai Éve volt. Az Európai Parlament döntése alapján ebben az évben különös figyelmet kapott a kulturális örökség európai identitás megőrzésében és megerősítésében betöltött szerepe, melynek az Európa a Polgárokért program is teret biztosított azáltal, hogy 2018-as kiemelt prioritásai között szerepelt a tematikus év.

Európa történelmi és kulturális öröksége sokszínűségéből és gazdagságából fakadóan példátlan erőforrást jelenthet napjainkban, ha megtanuljuk becsülni és használni.

Fontos, hogy felfedezzük, tudatosítsuk és népszerűsítsük az európai nemzetek és közösségek által létrehozott kulturális értékeket, legyen szó épített vagy szellemi örökségekről, hagyományokról, életutakról, különösen a fiatalabb generációk körében.

Kiemelt célunk, hogy a fiatalok megismerjék és bemutassák, hogy városuk hogyan járult hozzá az európai kultúra gazdagodásához – illetve városuk mit kapott Európától, ezeknek pedig milyen hatásuk van jelenünkre és jövőnkre.

A projekt során Veszprémben és más európai városokban a helyi döntéshozók és fiatalok az európai identitást és a közös értékeket fedezték fel közösen a városok történelmében, kulturális örökségében.

Ennek keretei között a projekt arra fókuszált, hogy a résztvevők feltérképezzék, a nagyobb európai események milyen hatással voltak a partnerségben részt vevő városokra, valamint kiemelt figyelmet fordított az olyan helyi értékek feltárására, melyek gazdagíthatják az európai kulturális örökséget.

 

A projekt fő tevékenységei a partnervárosokban megrendezésre kerülő események voltak, amelyekre egy-egy, a kulturális örökséghez kötődő, annak más-más szeletét bemutató eseményhez kapcsolva került sor (pl. Gizella Napok, Lendvai Szüreti Fesztivál). Ezeken minden partnerváros részt vett, delegálva helyi döntéshozót, fiatalt és esetenként valamely civil szervezet képviselőjét.

A projekttalálkozókon résztvevő fiatalok városi sétákon keresztül mutatták be a többi partnervárosnak és a helyi döntéshozóknak a hely kulturális örökségét, betekintést nyújtva a kevésbé ismert helyi kulturális örökségi elemekbe. Ezekre a sétákra előzetesen készültek fel a projektbe bevont fiatalok: a város kerületeit járva, az ott élő, dolgozó idősebb generációktól kellett történeteket gyűjteniük a település kulturális örökségéről.

 

A fiatalok kezdeti és a projekteseményeket követő véleményének felmérésére minden partnernél kérdőívezéssel történt.

Veszprém 2018. decemberi kérdőív itt >>   2019. decemberi kérdőív itt >>

A projekt végére elkészülő zárókiadványban összegezték a kérdőívezés eredményeit, bemutatták a partnervárosokat, a partnertalálkozók vitáinak eredményeit, a sétákat tartalmazó várostérképeket, valamint a résztvevők által megfogalmazott politikai ajánlásokat, melyet angolul, illetve minden partner nyelvén a szélesebb közönség számára is elérhetővé tettünk.

Letölthető dokumentum:

(Nagyobb méret a képre kattintva)      

A kinyomtatott térkép megtalálható Veszprémben a Tourinform Irodában és a Hangvilla Multifunkcionális térben.

Otthoni nyomtatás pdf fájlból:

ENriCH Veszprém térkép (8xA4 oldalra nyomtatható) (18.76 MB)

 

A Veszprémben megrendezett záróeseményen bemutattuk a zárókiadványt és összegeztük a nemzetközi találkozók eredményeit, valamint egy kül- és beltéri városismereti játékot szerveztünk a résztvevőknek.

A projekt időtartama: 24 hónap

Megvalósítási időszak: 2018. szeptember 1. – 2020. augusztus 31.

Összköltségvetés148.680 € támogatás és a projektpartnerek min. 5-10% önrésze

A projekt megvalósulásának helyszínei: 

Eisenstadt, Lendva, Saint Omer, Tartu, Passau, Veszprém

 

 

 

9 eseményt valósítottak meg e projekt keretében:

 
1. esemény:
Nyitórendezvény – Közös európai kulturális örökségünk
 
Részvétel: a projekt lehetővé tette a találkozót 40 állampolgár részvételével, akik közül 3 fő Ptuj (Szlovénia), 1 fő Eisenstadt (Ausztria), 1 fő Tartu, (Észtország), 1 fő (Spanyolország), 5 fő (Málta) lakosai külföldről, 29 fő helyi résztvevő Veszprémből (Magyarország) érkezett a rendezvényre.

Helyszín/Dátumok: az esemény helyszíne Veszprém, Magyarország volt, 2018/09/18és 2018/09/19 között

Részletes leírás: A nyitórendezvény célja a projekt bemutatása és a résztvevők közötti eszmecsere kezdeményezése volt kulturális örökségünk jelentőségéről és megőrzéséről, valamint az Európa Kulturális Fővárosa projekttel kapcsolatos tapasztalatok megosztásáról. A találkozó nagyszerű lehetőséget nyújtott, hogy a résztvevők ismereteket szerezzenek Európa kulturális örökségének megjelenési formáiról, mivel az esemény a Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolódott. A projektpartnerek egy flashmob segítségével hívták fel a nagyközönség figyelmét a projekt témáira.

 
2. esemény:
Multikulturalizmus és az európai kisvárosok hozzáadott értéke
 
Részvétel: a projekt lehetővé tette a találkozót 73 állampolgár részvételével, akik közül 7 fő Veszprém, (Magyarország), 4 fő Saint-Omer, (Franciaország), 5 fő Eisenstadt, (Ausztria), 4 fő Tartu, (Észtország) lakosai külföldről, 53 fő helyi résztvevő Lendváról (Szlovénia) érkezett a rendezvényre.

Helyszín/Dátumok: az esemény helyszíne Lendva, Szlovénia volt, 2019/02/07 és 2019/02/08 között

Részletes leírás: A szélesebb közönséget célzó és a kulturális örökség egy-egy tematikáját górcső alá vevő ENriCH események Lendván kezdődtek. Valamennyi ENriCH rendezvény fő célja a fogadó város és kultúrájának megismerése, és a helyi kulturális örökség európai vonásainak felfedezése volt. Lendván a multikulturalizmusé lett a főszerep. Noha Lendva méretét tekintve nem nagy, sokszínű nemzetiségi összetétellel büszkélkedhet, hiszen három nemzetiség él együtt a településen: szlovének, magyarok és romák. Ezen kívül Lendva a zsidó örökséget is őrzi, annak ellenére, hogy a zsidó kisebbség sajnos mára már nincs jelen a városban. Az esemény előadásai Lendva multikulturalizmusát járták körbe, különféle aspektusokból; kiemelt szerepet kapott annak bemutatása, hogy a lakosok miért tartják értéknek a multikulturalizmust.
 

3. esemény:
„Az egész világ beszéli a nyelvemet!” Haydn zenei öröksége
 
Részvétel: a projekt lehetővé tette a találkozót 88 állampolgár részvételével, akik közül 5 fő Veszprém, (Magyarország), 3 fő Saint-Omer, (Franciaország), 4 fő Lendva, (Szlovénia), 4 fő Tartu, (Észtország) lakosai külföldről, 72 fő helyi résztvevő Eisenstadtból (Ausztria) érkezett a rendezvényre.

Helyszín/Dátumok: az esemény helyszíne Eisenstadt, Ausztria volt, 2019/04/01 és 2019/04/02 között

Részletes leírás: Hogyan kapcsolhatja össze a zene, ez a kézzel meg nem fogható, szellemi kulturális örökség a nemzeteket? Ez volt a Foster Europe Alapítvány által megrendezett ENriCH esemény központi kérdése. Az egész rendezvény az interaktív találkozások jegyében zajlott a projekt partnerek, illetve az eisenstadti fiatalok, zenészek és művészek közreműködésével. A résztvevők jobban megértették, hogy a szellemi örökség miként nyilvánulhat meg a zenén keresztül, és Haydn zenei örökségét is behatóan megismerték. Az ENriCH csapat meghívást kapott Burgenland Parlamentjébe is, ahol a döntéshozókkal beszélgetést folytattak a föderalizmusról, demokráciáról, kultúráról, ifjúságról és az európai integrációról; továbbá a szellemi kulturális örökség általában és a zene mint kulturális örökség is a témák között szerepelt.

 
4. esemény:

Európai integráció, helyi és európai identitás

Részvétel: a projekt lehetővé tette a találkozót 70 állampolgár részvételével, akik közül 7 fő Eisenstadt, (Ausztria), 3 fő Saint-Omer, (Franciaország), 4 fő Lendva, (Szlovénia), 4 fő Tartu, (Észtország), 1 fő (Németország) és 1 fő (Szlovákia) lakosai külföldről, 50 fő helyi résztvevő Veszprémből (Magyarország) érkezett a rendezvényre.

Helyszín/Dátumok: az esemény helyszíne Veszprém, Magyarország volt, 2019/05/10 és 2019/05/11 között

Részletes leírás: A rendezvény fő célja az Európai Unióról, az Európai Parlamenti választásokról és Veszprém kulturális örökségéről való ismeretek elmélyítése volt, továbbá annak vizsgálata, hogy a kultúra milyen szerepet játszik az európai integrációban. A fenti célok megvalósítását egy különleges vendég is segítette: Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosa is részt vett az eseményen, így a fiatalok első kézből, egy uniós politikustól kaphattak választ az EU működésével kapcsolatos kérdéseikre. A találkozó fontos témája volt a helyi és európai identitás kapcsolata is. Az esemény során a résztvevők a “Think Freedom” elnevezésű szabadtéri közösségi művészeti installációt is megtekintették.
 

5. esemény:
Az épített kulturális örökség megóvása

Részvétel: a projekt lehetővé tette a találkozót 41 állampolgár részvételével, akik közül 2 fő Eisenstadt, (Ausztria), 4 fő Veszprém, (Magyarország), 4 fő Lendva, (Szlovénia), 3 fő Tartu, (Észtország) lakosai külföldről, 28 fő helyi résztvevő Saint-Omerből és Thérouanne-ből (Franciaország) érkezett a rendezvényre.

Helyszín/Dátumok: az esemény helyszíne Saint-Omer és Thérouanne, Franciaország volt, 2019/06/15 és 2019/06/16 között

Részletes leírás: Saint-Omer és környéke történelmi épületekben rendkívül gazdag, így a francia partnerszervezet számára mindennapos téma az épített örökség megóvása, akárcsak az új generációk érzékenyítése azok megőrzésével kapcsolatban. Ennek köszönhetően a Saint-Omerben megrendezett esemény fókuszába is az épített örökség került. A csapatok először egy „villámrandi” keretei között mutatták be városaik kulturális örökségét, és megvitatták a városok kulturális jellemzői és szokásai közti különbségeket és hasonlóságokat. A következő workshop keretében néhány nemrégiben felújított épületet látogattak meg, kiemelt figyelmet fordítva arra, hogy ezek az épületek miként járultak hozzá a város megújulásához, fejlődéséhez.

 
6. esemény:
A kultúra gazdasági hatása

Részvétel: a projekt lehetővé tette a találkozót 43 állampolgár részvételével, akik közül 2 fő Eisenstadt, (Ausztria), 4 fő Veszprém, (Magyarország), 4 fő Lendva, (Szlovénia), 1 fő (Németország), 2 fő (Spanyolország) lakosai külföldről, 30 fő helyi résztvevő Tartuból (Észtország) érkezett a rendezvényre.

Helyszín/Dátumok: az esemény helyszíne Tartu, Észtország volt, 2019/07/19 és 2019/07/20 között

Részletes leírás: A kultúra gazdasági hatása egészen a Tartuban megrendezett találkozóig nem került terítékre. Ez a város azonban – 2024-ben Európa Kulturális Fővárosa és minden év júliusában a Hanza Napok helyszíne – tökéletes helyszínnek bizonyult a téma megvitatására. Az ENriCH esemény első napján a Tartu2024 csapata tartott előadást a kultúra gazdasági hatásainak méréséről, majd a város szakértőivel együtt egy world café típusú beszélgetés keretében a következő kérdéseket járták körbe:

1) Európa Kulturális Fővárosa: Mit jelent pontosan a cím és milyen hatása van az emberekre?
2) A történelmi nevezetességek jelentősége a fiatalok szempontjából: Foglalkoztatja mindez egyáltalán a fiatalokat?
3) Okos város: Tudod, mennyire okos a városod?
4) Kulturális események: A fiatalokat csak a buli érdekli?
A fogadó csoport városnéző túrát szervezett a látogatók számára – beleértve egy VR (virtuális valóság) körsétát is. Pontosan az ilyen intelligens technológiákról és megoldásokról beszélgettek korábban a résztvevők – a VR segítségével például bejárhatjuk az évszázadokkal ezelőtti várost.
 

7. esemény:

A hagyományos földhasználat és kulturális aspektusai

Részvétel: a projekt lehetővé tette a találkozót 72 állampolgár részvételével, 5 fő Veszprém, (Magyarország), 3 fő Saint-Omer, (Franciaország), 3 fő Eisenstadt, (Ausztria), 4 fő Tartu, (Észtország) lakosai külföldről, 57 fő helyi résztvevő Lendváról (Szlovénia) érkezett a rendezvényre.

Helyszín/Dátumok: az esemény helyszíne Lendva, Szlovénia volt, 2019/09/06 és 2019/09/07 között

Részletes leírás: Lendva 2019 szeptemberében újabb rendezvény házigazdája lehetett, és további látnivalókat mutathatott be a projekt résztvevői számára. Az eseményen a hagyományos gazdálkodási formákról, mint a kulturális örökség egyik szeletéről esett szó. A rendezvényt a hagyományos lendvai szüreti fesztivállal párhuzamosan tartották, a háromhetes Vinarium Fesztivál keretében. A programok között szerepelt a helyi lakosokat is bevonó, érdekes interaktív városismereti játék, és az önkéntesség témaköre, fiatalok tolmácsolásában.
 

8. esemény:

Az épített kulturális örökség jelentősége és hasznosítási lehetőségei

Részvétel: a projekt lehetővé tette a találkozót 48 állampolgár részvételével, akik közül 5 fő Veszprém, (Magyarország), 3 fő Saint-Omer, (Franciaország), 7 fő Eisenstadt, (Ausztria), 3 fő Tartu, (Észtország), 4 fő Lendva (Szlovénia) lakosai külföldről, 26 fő helyi résztvevő Passauból (Németország) érkezett a rendezvényre.

Helyszín/Dátumok: az esemény helyszíne Passau, Németország volt, 2019/10/15 és 2019/10/16 között

Részletes leírás: Bár a németországi Passau nem vett részt a teljes projektben, Veszprém testvérvárosaként, a helyi Gizella Gimnázium tanulóinak bevonásával biztosította a következő találkozó helyszínét. A lelkes diákok valódi idegenvezetőként vezették végig a résztvevőket az Óvároson. A csapat tagjai a három folyó találkozásánál fekvő város történelmi nevezetességeit egy rövid hajókiránduláson is megismerhették. Az Örömóda, az EU himnuszának közös éneklésével rögtönzött flashmob a helyiek figyelmét is felhívta a projektre. A workshopokon városi szakértőkkel a Duna Stratégiáról és a város épített örökségét érintő kihívásokról beszélgettek, valamint kollázst készítettek és mini-előadásokat tartottak a kulturális örökség részét képező épületek hasznosítási lehetőségeiről.
 

9. esemény:
Zárórendezvény: Eredmények, ajánlások és városismereti játék

Részvétel: a projekt lehetővé tette a találkozót 63 állampolgár részvételével, akik közül 1 fő Eisenstadt, (Ausztria), 4 fő Saint-Omer, (Franciaország), 9 fő Lendva, (Szlovénia), 6 fő Tartu, (Észtország), 8 fő Passau, (Németország), 1 fő (Franciaország) és 1 fő (Olaszország) lakosai külföldről33 fő helyi résztvevő Veszprémból (Magyarország) érkezett a rendezvényre.
 
Helyszín/Dátumok: az esemény helyszíne Veszprém, Magyarország volt, 2020/03/06 és 2020/03/07 között

Részletes leírás: A zárórendezvényen egy konferencia keretei között összegezték a csapatok a városukban megrendezett találkozó(k) eredményeit, bemutatták az általuk elkészített várostérképeket és elmondták tapasztalataikat a projekt lebonyolításával, a közös munkával kapcsolatban. A konferencián a vendégek a záró tanulmányt és az abban megfogalmazott, kulturális örökséggel kapcsolatos politikai ajánlásokat is megismerhették. Az interaktív workshopok során meghívott szakértők segítségével az önkénteskedés adta lehetőségekről, a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 önkéntes stratégiájáról és az ifjúsági önkormányzatok szerepéről folyt diskurzus, valamint további projektötletek születtek. A beltéri programokat másnap városismereti játék követte, ahol öt különböző útvonalon, a nemzetközi résztvevőkből és helyi érdeklődőkből álló vegyes csapatok járták be a belvárost, hogy a feltett kérdésekre választ adhassanak az elkészült veszprémi várostérkép segítségével.

 

A projekt további részleteiről a projekt weboldalán, Facebook és Instagram oldalán, valamint YouTube csatornáján értesülhet.

 

ENriCH Záró tanulmány

 

 

Letölthető dokumentum:

icon ENriCH projekt Záró tanulmánya (HU, EN) (7.72 MB)

icon ENriCH - Európa a polgárokért projektesemények (421.05 kB)

 

Megjelent magyar nyelvű online cikkek

> Még jobban megismerni a kulturális örökségünket (Veszprém.hu)

Hat ország fiataljainak kulturális projektje (Veszprém.hu)

Az ENriCH projekt találkozója Veszprémben 2019. május 1011-én

> Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (Facebook bejegyzés)

Európa kulturális közösség építése kezdődik (Vehír)

> Európa kulturális közösségének építése kezdődik (Veszprém.hu)

> Európa a polgárokért (Veszprém TV)

> Híradás – 2018. 09. 18. (Veszprém TV)

 

Képgaléria

Nyitórendezvény

Veszprém, 2018. szeptember 1819.
(Fotó: Domján Attila)

 


1. ENriCH projektesemény
Lendva, Szlovénia, 2019. február 78.

 


2. ENriCH projektesemény
Eisenstadt, Ausztria, 2019. április 12.

 


3. ENriCH projektesemény

Veszprém, 2019. május 1011.
(Fotó: Domján Attila)

 


4. ENriCH projektesemény
Saint-Omer, Franciaország, 2019. június 1516.

 


5. ENriCH projektesemény
Tartu, Észtország, 2019. július 1920.

 


6. ENriCH projektesemény
Lendva, Szlovénia, 2019. szeptember 67.

 


7. ENriCH projektesemény
Passau, Németország, 2019. október 1516.  

 

ENriCH Zárórendezvény

Veszprém, 2020. március 67.
(Fotó: Domján Attila)

 

Vissza az oldal tetejére >>