ERASMUS+ /SporTOWN/
 
Generációk közötti párbeszéd a városi terek sportspecifikus hasznosításáról

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata, Tarnów Város Önkormányzata (Lengyelország), Nyitra Város Önkormányzata (Szlovákia), Zenta Város Önkormányzata (Szerbia), Bottrop Város Önkormányzata (Németország) és Ptuj Felnőtt Oktatási Központja (Szlovénia) az Európai Unió Erasmus+ KA3 Strukturált Párbeszéd Szakpolitikai reformok támogatása című felhívása keretében 36 394 € vissza nem térítendő támogatásban részesült. A teljes költségvetésből Veszprém VMJV Önkormányzatának költségvetése 6 726 €.

 A 2017-3-HU01-KA347-046860 számú, Generációk közötti párbeszéd a városi terek sportspecifikus hasznosításáról (SporTOWN) című projekt megvalósítása 2018. február 1-én kezdődött és 2019. március 31-én zárult.

Célkitűzés és tevékenységek:

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat előkészítése során kirajzolódott, hogy bár Veszprém több rangos oktatási intézménynek is otthont ad, mégis jelentős a fiatalok „elvándorlása”.

Az előkészítés során készített, kifejezetten a fiataloknak szóló kérdőív arra mutatott rá, hogy számos olyan hely van a városban, melyet hatékonyabban lehetne használni, valamint kevés a szabadtéri, sportolásra is használható tér. A partnerkeresés során fény derült arra, hogy más városok is küzdenek hasonló problémával.

Az egy éves projekt során a kiválasztott fiatalok és a közreműködő döntéshozók helyi és nemzetközi találkozókon vettek részt.

A helyi találkozók célja a közösségformálás, illetve felkészülés a nemzetközi találkozókra (terepbejárás, probléma feltárása, prezentációkészítés, képességfejlesztés: vita- és prezentációs készség, angol nyelvtudás volt.

Az első nemzetközi találkozóra Veszprémben került sor, majd Nyitra, Tarnów, Bottrop és Ptuj városokban is megvalósult a program, végül Veszprémben zárták a projektet.

Ezen találkozók során a helyiek bemutatták városukat és a sportspecifikus fejlesztésre alkalmas városi tereket a partnerség többi tagjának (általában két 15 és 25 éves kor közötti fiatal és egy döntéshozó minden partnertől), majd különböző non-formális, tanulást segítő módszerek segítségével közösen gondolkodtak az átalakítási lehetőségekről, megvitatták a kiválasztott helyszínek lehetséges hasznosítását, valamint fejlesztették kommunikációs és prezentációs készségeiket, angol nyelvtudásukat, bővítették ismereteiket a résztvevő városokról és azok kultúrájáról.

A veszprémi, záró nemzetközi találkozó fő része az ún. „Fiatalok Tanácsának ülése” volt, melynek során a résztvevők egy valós gyűlést szimuláltak, melyen előterjesztéseiket mutatták be.

A projekt során a résztvevők betekintést nyerhettek az EU döntéshozatali folyamataiba, ismereteket szereztek az európai parlamenti választásokról és a fiatalok lehetőségeiről az Európai Unióban.

A kétnapos találkozókon összesen 90 fő vett részt, közülük többen több alkalommal is utaztak, illetve részt vettek saját városukban a projekttalálkozón, így összesen 187 részvétel valósult meg: 108 alkalommal fiatalok, 79 alkalommal döntéshozók által.

A projekt hosszú távú célja a helyi fiatalok és képviselők közötti folyamatos és zavartalan kommunikáció elősegítése. A záró nemzeti találkozók egy-egy ifjúsági fórumot indítottak el a partnervárosokban, melyek a jövőben a fiatalok és döntéshozók párbeszédét segítik a fejlesztések megvalósítására.

A projekt időtartama: 14 hónap

Megvalósítási időszak: 2018.02.01– 2019.03.31.

Teljes támogatott összeg: 29 140 €

A projekt megvalósulásának helyszínei:

Veszprém, Tarnów, Nyitra, Zenta, Bottrop, Ptuj.

 

Megjelent online cikkek

https://www.veol.hu/kozelet/helyi-kozelet/kozosen-gondolkodtak-ket-veszpremi-park-atalakitasarol-2274911/

http://www.vehir.hu/cikk/40450-generaciok-kozotti-parbeszed-a-varosi-terek-sportspecifikus-hasznositasarol

https://www.hirado.hu/kulfold/cikk/2018/04/20/a-munkanelkuliseg-es-az-elvandorlas-kezelesere-is-jo-lehetoseg-az-erasmus-program/ 

https://issuu.com/maraton/docs/mv7_180426/2

https://www.facebook.com/2023Veszprem/posts/2161871360729809?__tn__=-R

https://vehir.hu/cikk/42047-tobb-sportolasra-alkalmas-teret-veszprembe

https://www.veszpremtv.hu/tv-musor/varosi-terek-hasznositasa-2/

/hirek/kozeleti-hirek/6586-toebb-sportolasra-alkalmas-teret-veszprembe

https://www.magyarszo.rs/hu/3840/vajdasag_zenta/193246/Fiatalok-a-saj%C3%A1t-k%C3%B6z%C3%B6ss%C3%A9g%C3%BCk%C3%A9rt.htm

https://www.vajma.info/cikk/vajdasag/23032/Zenta-is-bekapcsolodott-az-Erasmus-programba.html

https://pannonrtv.com/rovatok/onkormanyzatok/szerbiat-zenta-kozseg-kepviseli-az-erasmus-projektben

 

Képgaléria

 
Veszprém (Fotó: Herédi Krisztián)
 
Veszprém (Fotó: Városháza)
 
Veszprém (Fotó: Bobák Fanni)
 
Nyitra (Fotó: Dominika Frantová)
 
Nyitra (Fotó: Lenka Kaničková)
 
 Tarnow
 
 Tarnow
 
Bottrop
 
Bottrop
 
Ptuj
 
Ptuj
 
Veszprém
 
Veszprém
 
Veszprém
 

 
Videogaléria
 
1st Transnational Meeting in Veszprem
 
2nd Transnational Meeting in Nitra
 
Possibilities for youth in the EU
 
3rd SporTown Transnational Meeting Tarnow
 
4th Transnational meeting, Bottrop
 
5th Transnational Meeting in Ptuj
 
SporTown Project Last Transnational Meeting in Veszprem Nov 2018

Vissza az oldal tetejére >>