Globális Célok a Városokért
Global Goals for Cities  URBACT III projekt
 
           

2015. szeptember 25-én az ENSZ Közgyűlése elfogadta a globális fenntartható fejlődés 2030-ig történő elérésének új menetrendjét (Agenda 2030), amely 17 fenntartható fejlődési célt (SDG) határoz meg. Ezek lefedik a fenntarthatóság különböző dimenzióit, ezen túl összesen 169 kapcsolódó alcélt és 232 egyedi mutatót fogalmaznak meg.


Az ENSZ által megfogalmazott fenntarthatósági célokat lokalizálni kell, lehetővé kell tenni helyi stratégiák meghatározását, megvalósítását és nyomon követését. E cél mentén alakult meg a „Global Goals for Cities” kísérleti hálózat, az URBACT Európai Területi Együttműködés a Fenntartható Városfejlesztésért Program keretében.

Az URBACT program lényege a városfejlesztés integrált megközelítése, mely magába foglalja az urbanizációs kihívások társadalmi, gazdasági és környezeti dimenzióit. Az URBACT lehetővé teszi, hogy a városok közös munkával, együtt alakítsanak ki integrált megoldásokat a helyi problémákra.

Az URBACT hálózataiban a városok megosztják tapasztalataikat és tanulnak egymástól, leszűrik a tanulságokat és átadják a jó gyakorlatokat a városfejlesztési politikájuk fejlesztése érdekében.

A kísérleti projekt eszközöket, módszereket, iránymutatást dolgoz ki a többi város számára, hogy az Agenda 2030 céljai közelebb kerüljenek a megvalósuláshoz. A projekt vezető partnere Tallin Önkormányzata,

Veszprém fenntartható városfejlesztéssel kapcsolatos elköteleződése, az URBACT Innovato-R projekt végrehajtásának eredményei és az EKF 2023 miatt kapott lehetőséget, hogy egyike legyen azon kis- és közepes méretű városoknak Európa-szerte, amelyben lehetőség van a ENSZ által meghatározott 17 fenntarthatósági cél helyi szintű beépítésére.

Projektpartnerek: vezető partner Tallin Önkormányzata, partnerek: Veszprém mellett Braga (Portugália), Heraklion (Görögország), Ozalj (Horvátország), Klaipeda (Litvánia), Veliki Preslav (Bulgária), Jihlava (Csehország), Dzierzoniów (Lengyelország), La Rochelle (Franciaország), Mouscron (Belgium), Gavle (Svédország), Reggio Emilia (Olaszország), Glasgow (Nagy Britannia/Skócia), Schiedam (Hollandia), Manresa (Spanyolország), Pozsony, Solingen (Németország), Trim (Írország).

A projekt időtartama: 22 hónap

A projekt megvalósítási időszaka: 2021. március 9. – 2022. december 31.

Összköltségvetés:

1 724 310 EUR (amelynek 70% Uniós forrás, 30%-a pedig önerő)

Veszprém Megyei Jogú Város költségvetése:

78 620 EUR (amelynek 70% Uniós forrás, 30%-a pedig önerő)

Bővebb információ:

Kiss Renáta ( Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. )
Knauer Anna ( Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. )

A projekt honlapja itt >>

A projekt szakmai tartalma

1 fázis: diagnózis és vízió meghatározása (8 hónap): Ebben a szakaszban kerül felmérésre és rögzítésre a kiinduló helyzet, majd a továbbiakban az fenntarthatósági célok feltérképezésére és összehangolására összpontosít a város, valamint meghatározza a jövő prioritásait és célkitűzéseit a helyi viszonyokra adaptálva. A város ezt a hálózati vezető szakértő támogatásával valósítja meg.

2. fázis akciótervezés és az indikátorok véglegesítése: Ez a szakasz arra összpontosít, hogy támogassa a partnervárosokat egy integrált cselekvési terv közös tervezésében néhány „világítótorony-város” ismereteit és tapasztalatait felhasználva.  A vezető szakértő és az URBACT módszertan alkalmazásával a városok meghatározzák a konkrét cselekvés lépéseit.

A projekt várható kimenetei

Helyi kimenetek: Urbact helyi munkacsoport megalakítása, helyi hiány- és hatáselemzés, helyi munkaterv (roadmap), helyi integrált akcióterv.

Hálózati kimenetek: helyezelemzési módszertan, SDG útmutató az önkormányzatok számára, eszközgyűjtemény, jó gyakorlat gyűjtemény, tréningprogram tananyag, politikai ajánlások megfogalmazása

Együttműködő városok

(Nagyobb méret a képre kattintva!)
Egészséges környezet, egészséges társadalom

A Globális Célok a Városokért projektbe Veszprém is beemelte az ökoszisztémák védelmét, hiszen ebben a kérdéskörben számos európai városnak szolgálhatunk jó példával. A témához kapcsolódó nyereményjáték is folytatódik.

 
Nyereményjáték – Globális Célok a Városokért

Arra biztatunk mindenkit, vegyen részt a Globális Célok a Városokért nyereményjátékban! Lapszámonként 3–3 nyertest sorsolunk majd ki. Sorsolás november 11-én 17 órakor élőben a Bakony Expon.

 
Európán átívelő fenntarthatósági kísérletben veszünk részt

Veszprém 18 európai várossal karöltve egy olyan kísérletbe kezdett bele, ahol a települések megosztják egymással fenntarthatósági megoldásaikat és tapasztalataikat.

 
Tanulmányút Manresába a fenntarthatóság jegyében

Az URBACT európai program keretében Veszprémben létrejött egy Fenntarthatósági Munkacsoport, amelynek képviselői 2022 szeptemberében tanulmányúton vettek részt a spanyolországi Manresában.

 
Ajánlattételi felhívás

Pályázati felhívás a URBACT III 7952 Global Goals for Cities (Globális célok a városokért) projekt keretében. Határidő: 2022.09.12.

 
Sajtóközlemény (Tallin, 2021. június)

Globális célok a városok számára  Tallinn polgármestere, Mihhail Kölvart szerint a hosszú távú terveknek figyelembe kell venniük az ENSZ fenntartható fejlődési céljait.