ISTER e-hírlevél – 2. szám (2021. június)

Az e-hírlevelünk második kiadásában 6 cikket talál a projekt előrehaladásáról, bemutatkozik néhány tag a konzorciumból, és szólunk a római kulturális örökség védelmének bevált gyakorlatairól. A cikkeket az ISTER projektpartnerei írták.

 

1. Elkészült az ISTER projekt helyi csoportjainak bevonására szolgáló útmutató

Az ISTER projekt fontos eleme a helyi érdekeltségű csoportok és szereplők bevonása. Gyakorlati útmutató készült annak érdekében, hogy a projektpartnerek megismerjék a különböző módszertani irányelveket és eszközöket, amelyeket az érdekelt felek helyi csoportjainak azonosítására, elemzésére és bevonására használhatnak fel.

Az érdekelt felek feltérképezésének irányelvei nemcsak a hagyományos közigazgatási és magánszektor, valamint a civil társadalom szereplőinek felkutatására szolgál, hanem szélesebb körben tekint a kapcsolódó területekre, például: művészet és kézművesség, kreatív ipar, turizmus, helyi szolgáltatások, mezőgazdasági marketing, környezetvédelem.

További részletek itt >>

 

2. Az Erdélyi Történelmi múzeum az ISTER projekt vezető partnere

Az ISTER projekt vezető partnereként az Erdélyi Történeti Nemzeti Múzeum célja, hogy a Duna régióban a lehető legtöbb római útszakaszt azonosítsa és dokumentálja.

Ez megnyitja az utat a többi partner előtt, hogy kialakítsák stratégiáikat a Duna régióbeli római utak valorizálása, bemutatása és megőrzése érdekében.

További részletek itt >>                         > www.mnit.ro

 

3. A Kelet-Württembergi Regionális Tervezési Hatóság (RVOW)

A németországi Baden-Württemberg 12 közigazgatási hatóságának egyikeként a Kelet-Württembergi Regionális Tervezési Hatóság (RVOW) felel az állam keleti részén található Ostalbkreis és Heidenheim megyékért, amelyek 53 települést foglalnak magukba.

A tervezés mellett az RVOW aktívan részt vesz különféle regionális fejlesztési projektekben.

Az ISTER projekt, amelynek célja a római útvonalak láthatóbbá tétele, ugyanakkor a turizmus fejlesztésének fellendítése és a Duna-régió közös római múltjának feltérképezése, kiváló keretet nyújt ehhez.

További részletek itt >>                          www.ostwuerttemberg.org

 


4. Carnuntinum Múzeum

Carnuntum városa ma jelentős turisztikai célpontnak számít, melyhez hozzájárult az itt végzett feltárások 130 éves története.

Az 1930-as években került sor az első feltárásokra az egykori város területén, melyet egy szabadtéri régészeti múzeum létrehozása követett.

Ezen az ásatási helyszínen található az egykori római város, Carnuntum központja.

További részletek itt >>                        www.carnuntum.at

 


5. Interjú az ISTER projekt vezető partnerének menedzserével

Felix-Florin Marcu, az Erdélyi Történeti Nemzeti Múzeum vezetője egy helyi hírműsorban beszélt a kolozsvári kutatók két nagyon fontos felfedezéséről, melyekre az erdélyi autópálya építési munkálatai közben bukkantak.

További részletek itt >>

 


6. A magyarországi ISTER útvonal jelentős állomása: Salla és territóriuma

Az ISTER projektben kijelölt római út magyarországi szakaszának egyik jelentős állomása Salla, amely a Zala folyó és a Zala megyei borostyánkőút kereszteződésében található.

A borostyánkőút Zala megyei szakaszának története a római kor előtti időkre nyúlik vissza, és ma is nemzetközi jelentőségű útként használják, bár jelentősége a római korban változó volt.

További részletek itt >>

 

Teljes angol nyelvű hírlevél letölthető itt >>