Ister e-hírlevél 4. szám (2022. március)
 

Kedves Olvasóink!

Örömmel osztjuk meg Önökkel angol nyelvű 4. e-hírlevelünket >>

Az ISTER  ConnectIng hiSTorical Danube rEgions Roman routes projektről szóló hírlevelünk negyedik kiadásában hat cikket talál a projekt előrehaladásáról, fontos eseményekről, valamint bemutatkozik néhány konzorciumi partnerünk.

Ebben a számban a "Római dunai utak és limesek" című első ISTER tudományos cikkre összpontosítunk, amely a kolozsvári múzeum római utak kutatásának eredményeit osztja meg, de szólunk a 2021. októberében meghirdetett International Best Practices (IBP) Awards – azaz az ISTER Nemzetközi legjobb gyakorlat felhívásunk eredményeiről és ismertjük az önkormányzatok és más szervezetek számára hasznos „Benchmarking eszközkészlet” kiadványunkat.

Római dunai utak és a Limes  Az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum csapata terepbejárások sorozatát végezte el itthon és külföldön egyaránt, hogy felkutassa a fennmaradt római kori útszakaszokat, és minél több olyan római kori útszakaszt azonosítson, amely megfelel az ISTER projektben való felértékelés, hasznosítás feltételeinek.


Benchmarking eszközkészlet: Ez az ISTER Benchmarking eszközkészlet egy szabványosítási eszköz, amelyet a projekt keretében elvégzett politikai és szabályozási jelentésének, a római útvonalak és települések hálózatának védelméről és felértékeléséről szóló megállapítások alapoznak meg. A kiadvány célja, hogy lehetővé és képessé tegye a partnereket, hatóságokat és más érdekelt feleket a sikeres európai kulturális utak modellek jelenlegi feltételeinek és teljesítményének összehasonlítására.


Legjobb gyakorlat  díjátadó Aalenben: Az ISTER díjátadó ünnepségét 2022. február 23-án tartották Aalenben, Németországban. Az eseményt Thorsten Beck (pakora.net) nyitotta meg. Heidrun Heckmann (Ostalbkreis) üdvözlő beszédében gratulált a résztvevőknek és az egyes kategóriák nyerteseinek. Georgi Tabakov (Bolgár Gazdasági Fórum) előadása az ISTER konzorcium útjának bemutatásával inspirálta a résztvevőket az ötlettől a mostani ünnepségig.


PAKORA.NET – Hálózat városok és régiók számára

A hírlevélben bemutatkozik 3 projektpartner: a pakora.net, Gyulafehérvár (Alba Iulia) önkormányzatának gyakorlata a római kori örökség kezeléséről és a Belgrádi Regionális Fejlesztési és Európai Integrációs Ügynökség (RADEI Belgrád)


Gyulafehérvár  Intelligens megoldások: A turisták érdeklődésének növelése, de a jelenlegi technológiákkal való naprakész tudás érdekében Gyulafehérvár okos megoldásokat vezetett be az ősi Apulum nyomainak kiemelésére a "Római császárok és borok a Duna-menti európai kulturális útvonalon" című projekt keretében..


Regionális fejlesztés és európai integráció

RADEI egy regionális fejlesztési ügynökség, amelyet 2002-ben alapított Belgrád városa. Jelentős szerepet játszik a belgrádi régió fejlesztési folyamataiban, semleges közvetítőként és hálózatépítő találkozási pontként szolgál a régió állami, magán- és civil szektora számára. Honlap itt >>


Jó tájékozódást, olvasgatást kívánunk! 

Hírlevélre történő feliratkozás itt >>

Köszönjük a figyelmet!

 A veszprémi ISTER csapat