Szakmai találkozó a kulturális örökségünk témájában

Kulturális örökségünk, mint a tapasztalatcsere és együttműködés eszköze

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata "ISTER” nemzetközi projektjének keretében 2022. májusban harmadik alkalommal találkoztak a régészeti szakma, a kulturális főváros, a térség településeinek és turizmusának képviselői, a helyi és megyei önkormányzat munkatársai és területfejlesztési szakértők, hogy megismerjék a kulturális örökség hasznosításának jó példáit, az európai tematikus utak rendszerét, feltárják a közös fejlesztési lehetőségeket és közös víziót fogalmazzanak meg a római kori örökség és a Via Ister kapcsán.

Május 18-a jeles dátum: ez a nap a múzeumi világnap. A Veszprém környékiek számára azonban még nagyobb jelentőséggel bír, hiszen 1984-ben ezen a napon nyitotta meg kapuit a Villa Romana Baláca régészeti park.

Az évforduló alkalmából dr. Palágyi Sylvia, a hely ikonikus kutatója beszélt arról a temérdek munkáról és feladatról, amely elvezetett az ünnepélyes megnyitóig, kiemelte azt is, hogy a munka nem állt meg, a feltárások a mai napig folyamatosak.

Kovács Loránd Olivér, a Magyar Nemzeti Múzeum Baláca Régészeti Park igazgatója, izgalmas képes összefoglalóval idézte fel az elmúlt évek történéseit.

Európa Tanácsi kezdeményezésre 1987 óta léteznek tematikus kulturális utak Európában, jelenleg 45 érdekesebbnél érdekeseb útvonalat fedezhetnek fel a magas minőséget elváró utazók. Jó hír, hogy a 45 útvonalból 9 jelen van Magyarországon is, a műhelymunkán példaként az ipari örökség útjáról tartottunk ismertetőt, amely egy példaértékűen működő hálózat, sokat tanulhatunk tőlük, ha hosszabb távon a Via Ister nevezésén gondolkodunk. Magyarországot a Zsolnay negyed, a Millenáris Park és a Vasúttörténeti park képviseli az ismertetett hálózatban”  tájékoztatott Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója.

Az ISTER, azaz a Duna régió országainak összekapcsolása a római kulturális örökség mentén egy komplex projekt, számunkra is a megvalósítás folyamatában derül ki, hogy mennyire az. Mi a Városházán azon vagyunk, hogy a kihívásokat kezelve a pozitív lehetőségeket lássuk, munkálkodjunk ezekért és élvezzük az eredményeket akár a feltáró kutatás, a szakpolitikai elemzés, a turisztikai hasznosítási lehetőségek, helyi közösségek erősítése, a látványosságok megközelíthetőségének javítása, vagy épp a digitalizáció kapcsán.

A projekt gerincét adó munkacsoport kollégáimmal együtt azon dolgozik, hogy a kezdeményezés meggyökeresedjen, lehetőség szerint becsatlakozzon majd az európai tematikus kulturális utak sorába. Ezen túl Veszprém városának nevében azt is remélem, hogy a Via Ister hozzájárul majd a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 program sikereihez is.” – nyilatkozta dr. Józsa Tamás irodavezető.

A műhelymunkasorozat most véget ér, de a projektben még számos fejlesztés várható az év végéig. Római ihletésű mérföldkövek jelzik majd az útvonalat, feltáró ásatásokra készülünk, közös szakpolitikai ajánlásokat fogalmazunk konzorciumi szinten és a vezető partner még egy filmet is készít a projektről. Mégis azt gondolom, hogy a várható fejlesztések közül talán a digitális atlasz és a kapcsolódó applikáció a legérdekesebbek, amelyek kezünkbe adják az Ister útvonal legérdekesebb tudnivalóit.” – tudtuk meg Knauer Annától, a projekt egyik koordinátorától.

Az Interreg Duna Program által támogatott ISTER projekt megvalósítói továbbra is párbeszédre, együttműködésre hívják kulturális örökségünk megőrzésének minden szereplőjét, hogy a feltárt lehetőségeket Veszprém és környéke minél jobban ki tudja használni.

További részletek az Ister projektről itt >>

 

Forrás: Vehír.hu
Kép: Domján Attila