Ister e-hírlevél 5. szám (2022. november)
 
Kedves Olvasóink!

Örömmel osztjuk meg Önökkel angol nyelvű hírlevelünk ötödik számát itt >>

Az ISTER - ConnectIng hiSTorical Danube rEgions Roman routes projektről szóló hírlevelünk ötödik kiadásában az ISTER-partnerek által cikkeket tesszük közzé a projekt előrehaladásáról, a régészeti parkokról, amelyek a fenntarthatóságot szolgálják, a záró kiadványról és bemutatkozik három konzorciumi partnerünk is.

Római örökségünk a Duna-régióban - ISTER konzorciumi találkozó Veszprémben

2022. szeptember 1315. között Veszprém önkormányzata látta vendégül az ISTER projekt nemzetközi csapatát, 8 ország 15 partnerszervezetének mintegy 40 képviselője érkezett Magyarországra.

Izgalmas lehetőség volt betekinteni a város értékeibe és környezetébe. A háromnapos találkozó elérte célját, a tervezett és remélt szakmai előrelépés megtörtént, a résztvevők pedig jobban megismerhették a jövő évi Európa Kulturális Fővárosát és térségét, hiszen a delegációk Veszprém mellett Balácára és Balatonfüredre is ellátogattak

Az ISTER projekt zárókiadványa

Az ISTER projekt záró kiadványa a teljes konzorcium kétéves munkáját foglalja össze.

A gazdagon illusztrált kiadásban a projekt eredményeiről, fejlesztéseiről és az érintett célcsoportokat célzó eszközökről, valamint olyan konkrét tevékenységekről, mint a légi fényképezés, a terepbejárások és ásatások, az ISTER Nemzetközi Legjobb Gyakorlatok Díja és a kisléptékű beruházások. A kiadvány angol nyelven hamarosan elérhető lesz a partnereknél, akik nemzeti nyelveken is elkészítik a kiadvány összefoglalóját.

Régészeti parkok a városi területeken, mint a helyi, fenntartható fejlődés eszközei

Az ISTER második közismereti kiadványa a városi területeken található régészeti parkok, mint a helyi, fenntartható fejlődés eszköze témáját vizsgálja. Bemutatja Ptuj gazdag római kori régészeti örökségét és az új "Arheološki park Poetovio" (Régészeti park Poetovio) márkanév kialakítását.

A hírlevélben bemutatkozik 3 projektpartner: Veszprém városa, a bécsi székhelyű BOKU és a szlovéniai Ptujban tevékenykedő Bistra tudományos kutatóközpont:

Veszprém város részvétele az ISTER projektben: Veszprém városa szakmai partnerrel, a Laczkó Dezső Múzeummal közösen vesz részt az ISTER projektben. Az önkormányzat fenntartja az intézményt és biztosítja a város számára a projektben szükséges szakmai hátteret. A múzeum egy regionális múzeum, amely Veszprém megye örökségét gyűjti, őrzi és terjeszti öt fő területen, a fő gyűjteményeknek megfelelően: régészet, néprajz, történelem, művészet és numizmatika.

A BOKU / IRUB szerepe az ISTER projektben: A BOKU-t 1872-ben alapították császári-királyi talajtani egyetemként, és ma Európa egyik vezető élettudományi egyeteme. Az egyetem létfontosságú hozzájárulást nyújt a környezet és az életminőség megőrzéséhez, fejlesztéséhez és védelméhez - helyi és globális szinten, a jelen és a jövő generációinak.

Bistra Ptuj tudományos-kutatóközpont: Az ISTER projekt összhangban van Ptuj város fejlesztési stratégiájával, amelyet a Bistra Ptuj tudományos-kutatóközpont képvisel. A városon belül még mindig sok feltáratlan lehetőség van, amelyek lehetőséget kínál a kulturális turizmus fejlesztésére. Ez a projekt lehetővé teszi számukra, hogy külföldi szakértők segítségével kutassák saját kulturális örökségüket és ezzel kiegészülve mutassák be a várost a  látogatóinak.

Jó tájékozódást, olvasgatást kívánunk! Amennyiben szeretne a hírlevélre feliratkozni, megteheti itt >>

Köszönjük a figyelmet!

Veszprémi ISTER csapat