Interreg Duna Nemzetközi Program - Hírlevél 1.

Interreg Duna Nemzetközi Program NETWORLD

Jelentéstételi időszak: 2017. június  

A NETWORLD Interreg Duna Nemzetközi Program a szlovéniai Szocsa-völgyi Fejlesztési  Központ (Soca Valley Development Center) vezetésével megvalósuló  9 ország partnerségére épülő projekt, amely azon országok zömét fogja össze, ahol első világháborús emlékművek, múzeumok, katonai temetők, hadszínterek és egyéb emlékhelyek találhatóak.

A projektben résztvevő országok: Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Cseh Köztársaság, Horvátország, Magyarország, Románia, Szlovákia és Szlovénia.

Az Európai Uniós finanszírozású 30 hónapos (2017.01.01 2019.06.30.) időtartamot felölelő projekt összesen 1.869.398 € -val az Európai Fejlesztési Alap (ERFA) valamint az IPA Előcsatlakozási Alap támogatásával, nemzeti és saját hozzájárulással valósul meg.

Magyarország részéről két támogatott partner vesz részt a programban: Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata és a pécsi székhelyű Kulturális Labor Szociális Szövetkezet, mint kedvezményezettek. A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakemberei, mint stratégiai partnerek szakértők nyújtanak támogatást a technikai lebonyolításhoz.

Az első világháborús hagyaték megőrző projekt rövid nevén NETWORLD küldetése az alábbiak:

  • a Dunamenti országok összefogásával létrehozni egy nemzetközi szintű adatbázist, adatcserét a  saját nemzeti szervezetek, első világháborús centenáriumi közösségek között
  • támogatni a háborús hagyatékmegőrző emlékhelyek megőrzésére irányuló tevékenységeket
  • fejleszteni a háborús emlékhelyek turisztikai célú kiterjesztését (a háborús emlékhelyek, múzeumok, csataterek közelében szálláshely megjelöléssel, turista útvonalak, katalógusok, térképek, kiadványok készítése)
  • Béke Ösvénye egységes védjegy létrehozása
  • bővíteni a turisztikai útvonalakról szóló információ elektronikus eszközökkel történő hozzáférését okos telefon és internet applikációk alkalmazásával
  • bővíteni a demonstrációs tevékenységeket, amelyekkel mélyül a célcsoport (elsősorban a fiatal generáció) és a közvélemény ismerete az első világháború okozta gazdasági és társadalmi hatásokról
  • valamint többnyelvű képzési anyagok készítése, kulturális események és csereprogramok (elsősorban diákok részére) lebonyolítása, szakmai konferenciák szervezése.

A VMJV Önkormányzata a projekt kapcsán felelős lebonyolítója lesz az un. demonstrációs tevékenységek összehangolásának. Ennek keretében mind a 9 Duna Nemzetközi Programban résztvevő országban, sor kerülne a projekt keretében közösen kialakított, létrehozott egységes védjeggyel jelölt un. Béke Ösvénye (Walk of Peace Brand) közvélemény általi tesztelésére, visszajelzések kiértékelésére. A projekt célcsoportjának (középiskolások, egyetemisták) bevonásával pedig tesztelésre kerülnek okos telefon és internet applikációk is, amelyek tájékozódási pontot adnak az első világháborús emlékhelyekhez köthető turista útvonalak, szálláshelyek elérhetőségével kapcsolatban, a turista forgalom növelése érdekében.

A fentiekben megjelölt feladatok kapcsán előreláthatóan 2018 év végén megrendezésre kerül itt Veszprémben egy nemzetközi konferencia is a fenti tevékenységek eredményeinek kiértékelése céljából. A projekt keretében sor kerül 1520 diák csereprogramban való részvételére is és többnyelvű képzési anyagok, brossúrák elkészítésre. Felújításra kerül Veszprémben a Vörösmarty téren található első világháborús emlékmű, amelyre 5000 eurót fordíthat a város.

A projekt jelenlegi állása

A pályázatot hivatalosan 2016 decemberében hagyta jóvá az Interreg Monitoring Bizottsága. A Támogatási Szerződés aláírásra került 2017. február 21-én. Jelenleg folyamatban van a hazai társfinanszírozási szerződés megkötése az Interreg Program Irányító Hatóságával, a Nemzetgazdasági Minisztériummal. A Program lebonyolításában résztvevő Igazoló Hatóság a Széchenyi Programiroda Tanácsadó és Szolgáltató Nonprofit Kft.

2017. Február 14. és 16. között sor került egy két napos nemzetközi konferenciára Szlovéniában Kobaridban, amely az első Vezetői Értekezlet volt (un.: Kickk off Meeting), ahol minden kedvezményezett és partner képviseltette magát.

A következő nemzetközi konferencia és partner találkozó 2017. május 31. és június 2. között került megszervezésre az ausztriai Kremsben, amely az Első Világháború épített örökségének védelme címet kapta.

A projekt utófinanszírozású fél éves elszámolási és jelentéstételi időszakokkal, munkanyelve angol.

Következő hírlevelünkre 2017. év második félévében kerül sor. 

További információval kapcsolatban, kérem látogassa meg a Duna Nemzetközi Program honlapját itt >>

Veszprém, 2017. 06. 15.

VMJV PH Stratégiai Iroda 
Projektkoordinációs Csoport
Kiss Miléna
projektkoordinátor