Networld partnertalálkozó és konferencia Zadarban

Networld Projekt Partner Találkozó és Nemzetközi Konferencia

a horvátországi Zadarban

Networld projektünk keretében 2018. június 11. és június 12. között projekt partnertalálkozóra és nemzetközi konferenciára került sor a horvátországi Zadarban.

A találkozó első napján a partnerek beszámoltak az első félévben elvégzett feladatokról és a következő időszakban tervezett teendőkről.

Hamarosan online is elérhető lesz a Program által létrehozott nemzetközi adatbázis első világháborús emlékhelyekkel és kapcsolódó turisztikai információkkal. Az adatbázis elérhetősége az Önkormányzat web oldalán is fent lesz.

2018 első félévében elkészült egy nemzetközi brosúra, amely a résztvevő 9 ország adatbázisban is szereplő emlékhelyeinek rövid bemutatását szolgálja. Elkezdődött az adatbázis alapján egy szoftver fejlesztés is internetes és mobil telefonos applikációkkal.

Az alkalmazások tesztelése tervek szerint elsősorban a fiatal generáció (általános és középiskolás diákok) bevonásán keresztül történik.

A találkozó második napján a fő téma az első világháborúban elsüllyesztett csatahajók, hadihajók felkutatása és hagyatékmegőrző tevékenysége volt.

Rövid dokumentum film került bemutatásra az első világháborúban elsüllyesztett Szent István Király csatahajó felkutatásával kapcsolatban.

A témában felszólalt Mr. Igor Miholjek és Mr. Drazen Goricki a Horvátországi Műemlékvédelmi Intézettől.

A téma kapcsán előadást tartott Mr. Florian Huber búvár és Mr. Filip Visic a Horvátországi Búvár Központtól. Prezentációkra került sor a bulgáriai Ms. Mariana Krasteva részéről is, aki a Várnai Naval Musemot képviselte és Mr. Lorian Huber részéről, aki a németországi Északi-tengerben elsüllyedt hajók felkutatásáról, hagyatékmegőrzéséről számolt be.