Átadták a Brusznyai-díjakat

Ünnepi hangversennyel emlékeztek Brusznyai Árpádra szombat este az egyetem aulájában. A Brusznyai-emlékérmet.Vesztergom János kapta a veszprémi pedagógusok közül, a Brusznyai-díjat: Palásthy Gergely, a Padányi gimnázium, valamint Mihálykó András, a Lovassy gimnázium tanulója vehette át.

Ünnepi hangversennyel emlékeztek városunk ’56-os mártírjára, Brusznyai Árpádra szombat este a Pannon Egyetem aulájában.


Navracsics Tibor

A Brusznyai Alapítvány szervezésében lezajlott esten Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy Brusznyai Árpádra nem mint áldozatra, hanem mint hősre kell emlékeznünk. Brusznyai Árpád erkölcsileg tiszta, kiemelkedő személyiség volt, aki békés eszközökkel küzdött a legnemesebb eszmékért – a függetlenségért, a szabadságért és a nemzeti önazonosság megtartásáért –, és mindezekért életét is áldozta. De az erkölcsi nagyság mellett ott van a mélység is: Pap János. Szinte görög tragédia alakjaként jelenik meg e két személy Veszprém történetében. Brusznyai megmentette Pap Jánost, ő pedig ezek után halálra ítéltette, ám győzni nem győzhetett felette. – Brusznyai Árpád alakja példaként áll előttünk, gyermekeinket, unokáinkat arra az értékrendre kell nevelnünk, amely városunk ’56-os mártírjának személyiségét meghatározta – összegezte a miniszterelnök-helyettes.

Az ünnepi beszéd után Inotay Nóra, Brusznyai Árpád unokája adta át az idei Brusznyai-díjakat. 2012-ben a Vetési Albert Gimnázium földrajz-testnevelés szakos tanára, Vesztergom János kapta a veszprémi pedagógusok közül a Brusznyai-emlékérmet. Vesztergom János 1989, az intézmény alapítása óta a Vetési Albert Gimnázium tanára. Tevékenysége szilárd alapokon nyugszik, a testi nevelést a lélek és az akaraterő fejlesztésében elengedhetetlen eszköznek tartja. Az évek során számos országos elismerést szerzett diákjaival, többek között fiú tornászaival az utóbbi három évben két első és egy második helyezést ért el az országos diákolimpián.

Idén két diák is kiérdemelte a Brusznyai-díjat: Palásthy Gergely, a Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium, valamint Mihálykó András, a Lovassy László Gimnázium tanulója.

Palásthy Gergely a gimnázium minden tanévét kitűnő eredménnyel zárta, matematikából, történelemből és magyar nyelvből kimagasló eredményeket ért el, emellett táncol a litéri Zöldág Táncegyüttesben, és aktív tagja a Balatonfűzfői Helytörténeti Körnek.


Palásthy Gergely, Vesztergom János és Mihálykó András

Mihálykó András, a Lovassy László Gimnázium informatika tagozatos diákja középiskolás évei alatt rendszeresen részt vett tanulmányi versenyeken, amelyeken több tárgyból is bizonyította kiemelkedő tehetségét. A természettudományos tárgyak, a matematika és informatika mellett a humán tárgyakban is eredményes. Az egyéni versenyek mellett számtalan történelmi és természettudományos megmérettetésen ért el sikereket csapatban is. Kilencedikes kora óta aktív tagja a Lovassy László Gimnázium Vegyeskarának, és mindezek mellett Balatonfűzfőn aktívan vízilabdázik.


A díjak átadása után az est második felében a Brusznyai-emlékhangversenyen fellépett Kertesi Ingrid Liszt-díjas énekművész, Muskát András énekművész, valamint a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola tanulóival kibővült Mendelssohn Kamarazenekar és a Veszprémi Középiskolai Oratóriumkórus – Kováts Péter Bartók-Pásztory-díjas hegedűművész vezényletével.

Forrás: Vehír.hu