Számítanak a civilekre

Számos kérdés foglalkoztatja a civil szervezetek képviselőit az őket érintő új törvénnyel kapcsolatban. Hétfőn délután zsúfolásig megtelt a városháza Kossuth-terme , ahol „Fókuszban a Civil Törvény – Értsd és alkalmazd!” címmel tartottak fórumot a civil törvénnyel kapcsolatos gyakorlati tudnivalókról. 

Bár több hónapos előkészítő munka előzte meg a végleges változatot, számos kérdés foglalkoztatja a civil szervezetek képviselőit az őket érintő új törvénnyel kapcsolatban.


Szablics Bálint

Az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvényt december 5-én fogadta el a parlament. Bár több hónapos előkészítő munka előzte meg a végleges változatot, számos kérdés foglalkoztatja a civil szervezetek képviselőit. Ezt bizonyítja, hogy zsúfolásig megtelt a városháza Kossuth-terme hétfőn délután, ahol „Fókuszban a Civil Törvény – Értsd és alkalmazd!” címmel tartottak fórumot a civil törvénnyel kapcsolatos gyakorlati tudnivalókról.


Némedi Lajos

A rendezvényt megnyitó Némedi Lajos kiemelte, a politikát érdekli a civil társadalom élete. – Számítanak az önök tevékenységére, munkájukra – szólt a jelenlévőkhöz az alpolgármester. A proHáló Hálózat országos konferenciasorozat veszprémi állomásán Szablics Bálint ismertette a civil szférát érintő új szabályokat. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Civil kapcsolatok főosztályának vezetője szólt a szervezeti formákról, a gyakorlatban felmerülő fogalmakról, a nyilvántartást érintő főbb változásokról. Elmondta, a jövőben megyei Civil Információs Centrumok segítik a civil szervezetek munkáját, a Nemzeti Civil Alapprogram pedig Nemzeti Együttműködési Alapként él tovább, az első pályázati kiírások márciusban várhatók.

Az új civil törvénnyel már korábban foglalkoztunk, amikor is Latorcai Csaba helyettes államtitkár válaszolt a legégetőbb kérdésekre. További információ kérhető a hétfői rendezvényt lebonyolító Veszprém Megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesülettől, vagy a prohalo.hu oldalon.

Forrás: Vehír.hu