Meleg volt, de sikerült

Hatalmas küzdelemben nyert az MKB Veszprém KC a Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó fordulójában.

A szinte végig hátrányban játszó bakonyiak utolsó másodpercben szerzett góllal győzték le az Atletico Madridot és másodikként jutottak tovább. 
MKB Veszprém KC–BM Atletico Madrid 28:27 (10:11)

Hatalmas küzdelemben nyert az MKB Veszprém KC a Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó fordulójában. A szinte végig hátrányban játszó bakonyiak utolsó másodpercben szerzett góllal győzték le az Atletico Madridot és másodikként jutottak tovább. 

MKB Veszprém KCBM Atletico Madrid 28:27 (10:11)

Veszprém Aréna, 5000 néző. V.: Ljubic, Kristic (szlovének). MKB Veszprém KC: Alilovic - Gulyás 2, Vujin 6 (2), Ilyés, Sulic 2, Terzic, IVÁNCSIK G. 6. Csere: FAZEKAS (kapus), Laluska, VILOVSKI 5, Császár 3, PEREZ 4, Schuch, Korazija. Edző: Mocsai Lajos. Atletico Madrid: Sterbik - GARCIA PARRONDO 6, Guardiola 3, Kallman 1, Jurkiewicz 1, MARKUSSEN 6, Edu 2. Csere: HOMBRADOS (kapus), Canellas 3, AGUINAGALDE 4 (1), Davis 1. Edző: Talant Dusebajev.
Kiállítások: 6, illetve 2 perc.
Hétméteresek: 4/2, ill. 2/1.

Utolsó csoportmeccsén nyernie kellett az Veszprémnek ahhoz, hogy biztosan továbbjusson a Bajnokok Ligája B jelű csoportjából. Ez nem ígérkezett könnyűnek, hiszen a magyar bajnok előző két BL-meccsét egyaránt elveszítette, ráadásul az utolsó körben a világ egyik legjobbja, az Atletico Madrid volt a gárda ellenfele.
A szurkolók közül többen abban bíztak, hogy a már csoportgyőztes spanyolok nem veszik túl komolyan a találkozót, ám az első percek után nyílvánvalóvá vált, hogy erre nem lehet alapozni.

A vendégek alaposan belekezdtek és óriási tempót diktálva magukhoz ragadták az irányítást. A veszprémi játékosok kapkodtak, több technikai hibát vétettek, emellett komoly helyzeteket hibáztak, amelyet - második számú csapat ide, vagy oda (többek között Lazarov, Dinart, Abalo és Chema sem utazott el a királynék városába) - az Atletico egyből megbosszult. Sterbik fantasztikus védésekkel kezdett és a vendégek háromgólos (1:4) vezetéshez jutottak, az exveszprémi sztár sérülés miatt korán kiszállt a küzdelemből, de ez nem változtatott a mérkőzés képén. Az MKB az első félidőben jobbára csak szenvedett, a padról felálló Császár jó játékának is köszönhetően néhányszor ugyan sikerült egyenlítenie (4:4, 9:9), majd rövid időre a vezetést is átvette (11:10), kénytelen volt hátrányban kezdeni a második félidőt.

A második játékrész sem hozott igazi áttörést a hazaiak produkciójában. Az Alilovicot váltó Fazekas bravúrosan védett és Perez is gyakran villant, azonban a spanyolok továbbra is hatékonyan kézilabdáztak. A madridiak a félidő közepére ötgólost előnyt (18:23) vívtak ki és úgy látszott, elúsztak a hazai győzelmi remények, izgulni kell azért, hogy a Kielce-Csehovszki Medvegyi találkozó nehogy döntetlenre végződjön. Ez a kombináció ugyanis az MKB kiesését jelentette. Szerencsére a hazaiak nem adták fel, a közönség továbbra is kitartóan és harsányan buzdította övéit, akik Vilovski határozott és eredményes játékának köszönhetően felzárkóztak. A hajrában a Veszprémnek megfelelően alakultak a dolgok, a magyar bajnok önkívületi állapotban védekezett, kicsit szerencséje is volt és a dudaszó pillanatában ki más, mint Vilovski talált Hombrados hálójába.

A Veszprém feltámadása továbbjutást ért, hiszen a Kielce-Csehovszki találkozó döntetlennel ért véget.

Az utolsó forduló eredményei, B csoport: Füchse Berlin (német)-Silkeborg (dán) 28:27, Kielce (lengyel)-Csehovszki Medvegyi (orosz) 26:26.

A csoport végeredménye: 1. Atletico Madrid 16 pont, 2. MKB Veszprém KC 12, 3. Targi Kielce 11, 4. Füchse Berlin 11, 5. Csehovszki Medvegyi 10, 6. Silkeborg 0.

Mocsai Lajos: - A Madridnak kimunkált, sajátos taktikai terve van. Mindig nehéz ellenük jól teljesíteni, folyamatos összjátékot produkálni. Örülök, hogy a végjátékban sikeresen alakult a találkozó. Sokat hibáztunk meccs közben, az ellenfelünk egy lépéssel mindig előttünk járt. Könnyű gólokat kaptunk. Carlos Perezt a kritikus időszakra tartogattuk. Alilovic nem védett rosszul, de Fazekas bevetése jó döntésnek bizonyult. Ugyanúgy 12 pontunk van, mint tavaly. Másodikak lettünk, ami óriási eredmény. Megfelelő ambícióval készülünk a következő körbe. A játékban benne van az ítélet, halálcsoportból jutottunk tovább. Klubhoz, magyar kézilabdához méltó helyen. Remélem ennek ugyanakorra hírértéke lesz, mint azoknak a dolgoknak, amelyekről az utóbbi hetekben sok szó eset..

Fazekas Nándor: - Fontos két pontot szereztünk. Sok ziccert hibáztunk, akárki lesz az ellenfelünk, többet ezt nem tehetjük senki ellen. Gratulálok az Atletico Madridnak a csoportgyőzelemhez.

Talant Dusebajev: - Nézői szempontból nagyon szép meccs volt. Minden nyomás nélkül jöttünk ide, nem volt eredménykényszerünk. A veszprémieknek nagy volt a tét, kicsit idegesen játszottak. Úgy érzem, megérdemelt hazai siker született, de az utolsó pillanatban volt egy kis szerencséjük is. A meccs végén a szélekről ziccereket hibáztunk. Gratulálok a csapatnak és Mocsai Lajosnak a továbbjutáshoz, sok sikert kivánok.

Sterbik Árpád: - A mai meccs nekünk tét nélküli volt. Akin nagy nyomás van, nehezen tud nyerni. Jó meccset játszottunk, a szerencsésebb együttes győzött. Majdnem végig vezettünk. A Veszrém megérdemli, hogy legyen a legjobb 16 között. Még nem tudom, mi a probléma, megfájdult a térdem, azért kellett lejönnöm.

Forrás: Napló-Online