Porga Gyula polgármester fejlesztésekről, intézményekről

Az elmúlt év az építkezések éve volt. Siker a helyi pénz, a Balatoni Korona bevezetése és az, hogy Veszprém Európai Klímasztár díjat kapott. A napi pénzügyi gondok nem jelentették azt, hogy a céloktól vissza-léptünk volna - mondta Porga Gyula polgármester.

Az elmúlt év az építkezések éve volt. Siker a helyi pénz, a Balatoni Korona bevezetése és az, hogy Veszprém Európai Klímasztár díjat kapott. A napi pénzügyi gondok nem jelentették azt, hogy a céloktól visszaléptünk volna, mondta Porga Gyula polgármester 

- 2011-et úgy jellemezte, az alapozás éve. 2012 az építkezésé volt?

- Részben  az építkezés éve volt, hiszen számos korábban elnyert pályázat megvalósítását megkezdtük. A két leglátványosabb eleme a Budapest Jutasi úti körforgalom építkezése és a belvárosi rehabilitáció, a Kossuth Lajos utca és környezetének rendbe tétele. Elkezdődött a Hangvilla, az új kulturális központ létrehozása. Az új önkormányzati törvény következtében 2012-re sok átalakítással kapcsolatos feladat is hárult az önkormányzatra, változott az intézményrendszer.

- Az építkezés mellett likviditási nehézséggel küzdöttek.

- 2012-ben egy olyan helyzet elé került a veszprémi önkormányzat, ami mindennapi működését nehezítette, hiszen a banki hitelfelvétel működésünk egyik alapfeltétele. Gyakorlatilag egész évben likvid hiánnyal küzdött az önkormányzat, ilyen szempontból rendkívül nehéz év volt, év végére azonban minden kintlévőségünket tudtuk rendezni. A likviditási nehézségek ellenére a városban elindított fejlesztésekre, beruházásokra elnyert forrásokat folyamatosan használtuk; a napi pénzügyi gondok nem jelentették azt, hogy a céloktól visszaléptünk volna. A kettő között nincs összefüggés; ha a fejlesztéseinket, amit uniós forrásból valósítunk meg, leállítottuk volna, akkor sem lett volna pénzünk.

- Az intézmények átalakítása is az elmút év feladata volt.

- Korábban említettem, hogy az önkormányzati rendszer eladósodott. Nem csupán  Veszprém, hanem az  egész önkormányzati rendszer került ilyen helyzetbe. Komoly erőfeszítéseinknek  köszönhetően azonban Veszprémben sikerült a 8,1 milliárd forintos  adósságot év végére 7,1 milliárdra csökkentenünk, ami az elmúlt év körülményei között jelentős eredménynek számít. Két évvel ezelőtt azt mondtam, helyben kell olyan tudásnak és erőnek lenni, ami ezt a folyamatot meg tudja állítani, de hogy ebből a nehéz helyzetből kifelé is elindulhassunk, mindenképpen szükség van kormányzati támogatásra.

- Ez most megtörténik.

- Igen. Egyrészt racionalizáltuk az intézmények működését, létrehoztunk egy új szervezetet, az épületek működtetését  más, olcsóbb szervezeti keretek között végezzük, másrészt a kormány is beavatkozott: az állami feladatokat az állam finanszírozza - járási hivatalok létrehozása, iskolák állami fenntartásba vétele - , az önkormányzati feladatokat az önkormányzat. Január elején tisztább viszony jön létre, kiszámíthatóbb finanszírozással kell kalkulálnunk. Veszprém a negyven százalékos sávba kerül, azaz a város adósságának reményeink szerint  negyven százalékát vállalja át az állam. Ez azt jelenti, hogy a maradó adósságállomány utáni kamatok is csökkennek, így tervezzük a költségvetést.

- A költségvetés fele a tavalyinak.

- Az állami és önkormányzati feladatok szétválasztása azt eredményezi, hogy ezek költségei sem a városnál jelennek meg. A korábbi 20-25 milliárd forintos költségvetéssel szemben az idei 12-14 milliárd forint körüli.

- Milyen változást jelentett a Petőfi Színház átvétele?

- Nagyon remélem, hogy a színházba járók nem érzékelték, hogy fenntartóváltás történt; mindkét fél érdeke, hogy lehetőség szerint a felhasználók ne vegyenek észre semmit a változásból. Minden segítséget megadtunk a Petőfi Színháznak. Kiemelt kulturális intézmény, szellemi központja is kell, hogy legyen egy városnak. A színház elindult ezen az úton.

- A Műhelyház bizonytalan sorsa sokakat aggaszt.

- Ebben az évben megoldódik a sorsa.

- Idén milyen tervei vannak az önkormányzatnak?

- A 2013-as év sokkal kiszámíthatóbbnak ígérkezik, hiszen azoknak az átalakításoknak, amiket az elmúlt években végrehajtottunk, eredményét 2013-ban fogjuk tapasztalni. Egy felépített új struktúra működtetése az alapvető feladatunk. 2013-ban a tavaly megkezdett beruházások jelentős részét át is adjuk; ennek leglátványosabb eleme a Kossuth utca teljes megújítása, a kulturális központ, a parkoló bővítések, a nemesvámosi kerékpárút. Elkezdődik a várkapu turisztikai fejlesztése, új látogatóközponttal bővül a vár. Kiemelten kezeljük a Jutasi lakótelepen a szociális városrehabilitációt, ide tartozik a Helyőrségi Művelődési Otthon felújítása is. Elkezdődik az észak-déli tengely építése, a Jutasi Budapest út kereszteződésének Almádi útra való átkötése, Gyulafirátóton a csapadékvíz elvezetése.

- Az ipari park létrehozásáról régóta szó van.

- Több céggel tárgyalunk; remélem, idén lesz okom, hogy sikerekről is beszámoljak. A terület adottságként megvan, hasznosítása az ország gazdasági erejétől, a vállalkozói kedvtől is függ. Fontos, hogy a városnak van egy olyan  területe, amelyik bármelyik pillanatban alkalmas arra, ha jelentős befektető érkezik, le tud telepedni.

- Milyen a sikere a tavaly márciusban bevezetett Balatoni Koronának?

- Fokozatosan emelkedik az elfogadóhelyek száma, a forgalom is növekszik. Emelte a presztízsét, hogy Nemesvámos önkormányzata a jutalmat ezzel a fizetőeszközzel adta a dolgozóknak.

- Mennyire ismerik, használják a helyi pénzt a veszprémiek?

- Amit hiányolok, az a marketing tevékenység, ennek erőteljesebbnek kellene lenni. Egyébként a kereskedők nem a Balatoni Korona forgalmát, hanem a forint forgalmát hiányolják.


2013 januárjától városi fenntartásba kerül a korábbi megyei könyvtár és megyei múzeum. A polgármester elmondta: egy megyei jogú városnak - főleg, ha ilyen ha kulturális központi szerepben van, mint amilyenben Veszprém -, fontos, hogy az intézmények fenntartásában is szerepet vállaljon. A múzeum és a könyvtár döntő többségében a veszprémieket és a Veszprémbe érkező turistákat szolgálta, a város örömmel vállalja azok fenntartását. Ha megnézzük az állami finanszírozást és azt a kiegészítő támogatást, amit nekünk kell mellé tenni, a két intézmény működtetése nem fog problémát okozni - közölte Porga Gyula.

Forrás: Napló-Online.hu
(Kép: Orosz Péter)