Agóra Veszprém (volt Hemo felújítása)

Veszprém közművelődési központjának (volt Hemo) közművelődési célú megújítása

„AGÓRA VESZPRÉM”   TIOP-1.2.1.A-12/1-2013-0001

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata 2013.01.11-én pályázatot nyújtott be az Új Széchenyi Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program „Agóra - multifunkcionális közösségi központok és területi közművelődési tanácsadó szolgálat infrastrukturális feltételeinek kialakítása” című pályázati felhívásra „AGÓRA VESZPRÉM” címmel, amit a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, mint támogató 2013.06.14-én kelt levele alapján támogatásban részesített. Ennek eredményeként a Támogatási Szerződés 2013.08.06-án lépett hatályba.

A projekt összköltsége: 685.000.000 Ft

A támogatás intenzitása: 100 %

A projekt megvalósításának kezdete: 2013.07.23

A projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2015.02.28

Finanszírozó: Európai Regionális Fejlesztési Alap és a hazai központi költségvetési előirányzat

Közreműködő Szervezet: Emberi Erőforrások Minisztériuma Eu Pályázatok Felügyeleti Főosztály, Kultúra Osztály

 
Főbejárat

A város Integrált Városfejlesztési Stratégiában megjelölt hosszú távú jövőképe, hogy Veszprém 15-20 év múlva a Közép-Dunántúli Régió megkérdőjelezhetetlen oktatási innovációs, kulturális és turisztikai központ szerepét töltse be. Ezen belül is kulturális vonatkozásban térségi szinten aktív szervező központi szerepet, megyei viszonylatban meghatározó centrum szerep megőrzését, régiós szinten egyre több központi részfunkció elérését vetítik előre.

Ennek érdekében a projekt átfogó célja a térségi vonzáskörzeti szereppel bíró Veszprém városának többfunkciós-multifunkcionális művelődési központjának a fejlesztése, ezzel az egyes térségek közötti kulturális, infrastrukturális fejlettségbeli különbségek mérséklése a kulturális alapú városfejlesztés révén. 

A projekt keretében megújul a régi HEMO épületének egy része (3297,73 m2), mind belsőleg, mind külsőleg. A tervezett építési tevékenységgel érintett épületrészen engergetikai korszerűsítés is megvalósul, amely az épület utólagos külső hőszigetelésére, nyílászárók cseréjére, egyéb épületszerkezetek hőszigetelésére, alternatív és megújuló energiaforrások használatára is irányul. A várható energiamegtakarítás az alábbiak szerint alakul:

Az épület jelenlegi fűtési igénye  kb. 900 kW, a tervezett megújítás után lecsökkenne kb. 447 kW-ra. 

A projekt teljes költségből közel 584 millió forint az építés költsége, amely már a színpadtechnikai eszközök beszerelését is tartalmazza.

Új eszközök és bútorok kerülnek beszerzésre, melyek a 2015-től induló szakmai programok megvalósítását segítik. A fejlesztésnek nem része az régi éttermi rész, amely a szociális célú városrehabilitáció projekt keretében fog megújulni.

 
Az épület nézete a délkeleti sarok felől

Veszprém városában 2011-re jelentősen megugrott a közművelődés iránt érdeklődők száma. A kiemelkedő látogatói létszám növekedést a Veszprémi Aréna megnyitása jelentette, mely egyszerre több ezer fő befogadására képes, és nagy érdeklődésre számot tartó rendezvényeket szerveznek benne. Általános jelenségnek tekinthető azonban, hogy mind a kiállítások, mind a kulturális rendezvények látogatóinak száma jelentős csökkenést mutat, holott az események száma folyamatosan emelkedik. Ez részben betudható a háztartási fogyasztás visszafogásának, más részről pedig az intézmények forrás hiányának, melynek következtében az infrastrukturális fejlesztések elmaradoznak. Ennek eredményeként a közművelődési intézmények a mai kor elvárásainak már nem megfelelő infrastruktúrával rendelkeznek, így nem képesek nagy érdeklődésre számot tevő, drágább, de magasabb színvonalú rendezvényeket szervezni. Ezt a hiányosságot kívánja pótolni jelen projekt, mely során a HEMO épületének megújításával javul az intézmény infrastruktúrájának színvonala, kulturális turisztika szempontból növekszik a város értéke, javul a környéken a városban élők életminősége.

 
 

Az építési tevékenység során az alábbi funkciók valósulnak meg az épületben:

1. Közösségi funkció:

 • Mobilfallal osztható központi tér
 • Társadalmi szervezet irodái
 • Mobilfallal osztható klubterem
 • Közhasznú információs szolgáltató terek
 • Mobilfallal osztható interaktív terem
 • Árnyékolt külső tér
 • Színházi, mozgásművészeti kamaraterem
 • Színházi, mozgásművészeti gyakorlóterem
 • Kismesterségek alkotóműhelyei
 • Kreatív foglalkoztatók
 • Foglalkoztató
 • Csoportos mozgásfoglalkoztatásra alkalmas tér

2. A képzési funkciók  az emeleten kaptak helyet:

 • oktatóterem 
 • nyelvi labor
 • mobilfallal osztható oktatóterem

3. A szórakozási és élményfunkciók:

 • színházterem 
 • mobilfallal osztható kiállítótér
 • könyvtár

4. A területi közművelődési, tanácsadó funkció 

 • Iroda
 • Mobilfallal osztható iroda

A projekt céljai 

Hosszú távú célok:

A térségi vonzáskörzeti szereppel bíró Veszprém városának többfunkciós-multifunkcionális művelődési központjának a fejlesztése, ezzel az egyes térségek közötti kulturális, infrastrukturális fejlettségbeli különbségek mérséklése a kulturális alapú városfejlesztés révén.

Közvetlen célok:

 1. Multifunkcionális közösségi központ létrehozása a városban működő közművelődési intézmény megújításával, korszerűsítésével.
 2. Közösségi, felnőttképzési, képzési és élményfunkciók egy komplexumba történő telepítése. a szolgáltatások minél szélesebb spektrumának egy helyen történő elérésének biztosítása.
 3. Erős térségi szerepkör kialakítása a közművelődési tanácsadó szolgáltató funkciók kialakításával, megerősítésével.
 4. A létrehozandó épület befogadóképessége a jelenlegi 700 főről a projekt végéig 850 főre növekedjen
 5. Az épületben elérhető szolgáltatások száma a 2017 év végéig 120-ra emelkedjen
 6. Az épületben kialakított szolgáltatásokat igénybe vevők száma 2017 év végéig 120.000 főre emelkedjen.

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata az alábbi települések önkormányzataival kötött együttműködési megállapodást a projekt megvalósítására és fenntarthatóságának biztosítása érdekében:

Balatonalmádi, Balatonfűzfő, Hegyesd, Kapolcs, Eplény, Herend, Litér, Monostorapáti, Nagyvázsony, Nemesvámos, Öskü, Szentgál, Szentkirályszabadja, Tótvázsony, Vigántpetend, Zirc, Palóznak, Nemzeti Közművelődési és Közgyűjteményi Intézet.

 
Főbejárat
 

Az épület délnyugati nézete
 

Az épület északnyugati nézete

Kapcsolat:

Közreműködő Szervezet:

Emberi Erőforrások Minisztériuma
EU Pályázatok Felügyeleti Főosztály
Kultúra Osztály
Cím: 1134 Budapest, Váci út 45. „C” épület
Tel.: +36-1-273-4250

Kedvezményezett:

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata.
Cím: 8200 Veszprém, Óváros tér 9.
Tel.: +36-88-549-100
e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Letölthető dokumentumok: