Az Észak-déli közlekedési főtengely kialakítása

Az Észak-déli közlekedési főtengely kialakítása – Új gyűjtő út kiépítése Veszprémben 

KDOP-4.2.1/B-11-2012-0032 

Elnyert támogatás: 359 309 457 Ft
Támogatási arány: 90%
Megvalósítás időszaka: 2013.11.30.  2015.03.30.
Finanszírozó alap: Európai Regionális Fejlesztési Alap
Támogatói döntés dátuma: 2012. 04. 16.
Támogatási szerződés megkötésének dátuma: 2012.12.12.
Projekt hivatalos kezdő időpontja (kiviteli szerződés aláírása): 2014.04.04.

Az elnyert pályázati támogatásnak köszönhetően megkezdődött a város új közúthálózati fejlesztése, az Észak-déli közlekedési főtengely építése. 

Az új útszakasz megépítésének elsődleges célja a Budapest út Hotel előtti szakaszának, valamint a Budapest út - Brusznyai Árpád út - Mártírok úti jelzőlámpás csomópont, a Mártírok útja - Bajcsy-Zsilinszky Endre út - Kórház utcai jelzőtáblás csomópont és a Bajcsy-Zsilinszky Endre utca Radnóti Miklós térig tartó szakaszának tehermentesítése.

A tervezett új nyomvonal úgy kerül kialakításra, hogy komplex problémát old meg, tehát részben a forgalom lebonyolítását, részben parkolási lehetőséget, gyalogos és kerékpáros útvonalat, valamint az elérhetőségi útvonal nagymértékű rövidülését is biztosítsa.

A kivitelezést a Colas Út Építőipari Zrt. végzi. A munkaterület átadás 2014. április 22-én megtörtént. A kivitelezési munkák befejezési határideje a megkötött vállalkozási szerződés szerint: 2014. október 31.

A létesítendő útszakasz a közelmúltban elkészült Jutasi-Budapest úti körforgalmú csomópont déli ágához csatlakozik, az Ady Endre utcai elágazás után pedig új nyomvonalon, a Levendula Üzletház előtt (Szikvíz parkoló) vezet végig a Radnóti Miklós térig.

A beruházás során a Muskátli u. 2-8. számnál, a főtengely keleti oldalán külön parkolóöböl kerül kialakításra, a korábbi kaotikus parkolási helyzet rendezésére.

Az egyirányú forgalmat lebonyolító Ádám Iván utca csatlakozása átépítésre kerül, derékszögben csatlakozik a főtengelyre.

A Radnóti Miklós téren háromágú körforgalmú csomópont épül a Bajcsy-Zsilinszky Endre út bekapcsolásával. A csomópont déli ága egy újabb, négyágú körforgalomba fut, biztosítva a kapcsolatot a főtengely és az Almádi, Ibolya, valamint Rózsa utcák között.

Az Észak-déli közlekedési főtengely mentén közös gyalogjárda és kerékpárút kiépítésére is sor kerül.

A beruházás keretében összesen mintegy 624 méter hosszúságú útszakasz épül, illetőleg újul meg. 

Az új útnyomvonal kétirányú forgalom levezetését biztosítja majd. Az Ádám Iván utca jelenlegi, egyirányú forgalmi rendje megmarad.

A beruházás eredményeként csökkennek a városon belüli torlódások, a környezeti terhelés, valamint javulnak/bővülnek az észak-déli irányú közlekedési kapcsolatok.

Kapcsolat 

Közreműködő Szervezet:
KDRFÜ Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft
H-8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 1. III. emelet
T: +36 22 513 370
 
Kedvezményezett:
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata
Cím: 8200 Veszprém, Óváros tér 9.
Tel.: +36-88-549-100
Web: regi.veszprem.hu
 
Fotódokumentáció