A szabadság honvédeire emlékeztek

Ünnepi állománygyűlésen tisztelegtek 1956 szabadságharcosai előtt a Magyar Honvédség 54. Veszprém Radarezred tagjai pénteken az Agórában. A 60 éves évforduló kapcsán Zentai László ezredes és Szűcs József, a Légivezetés parancsnoka elismeréseket adott át.

Ünnepi állománygyűlésen tisztelegtek 1956 szabadságharcosai előtt a Magyar Honvédség 54. Veszprém Radarezred tagjai pénteken az Agórában.

Évek óta hagyomány, hogy Veszprém Helyőrség katonai szervezetei ünnepi állománygyűlésen emlékeznek meg 1956-ról. Különösen helytálló ez, hiszen a forradalom napjaiban nemcsak a hivatásos katonák, de minden civil, aki felvette a harcot az elnyomó hatalmi rendszer ellen, a szabadság honvédjévé vált – vélekedett Porga Gyula polgármester ünnepi beszédében.

A világ akkor legnagyobb hadserege, a szovjet hadsereg ellen küzdöttek, a hős Maléter Pál vezetésével a Magyar Honvédség tagjai valódi honvédő háborút folytattak hazánk területi egységének, szabadságának és függetlenségének védelmében, s értek el jelentős sikereket. Bár november 4-én, amikor betörtek a szovjet katonai tankok, mind tudták, hogy katonai értelemben Magyarország elveszett, mégis harcoltak – sokan mindhalálig. November 4-e ezért nemcsak a gyász, hanem az újjászületés napja is volt a magyar véderő számára, akik egy emberként álltak ki elveik mellett.

Új hősök születtek, új csillagok fénye ragyogott fel azon a napon, akiknek nemzeti elkötelezettsége, felkészültsége, elszántsága, szívvel-lélekkel való küzdésük példát mutat a ma katonáinak is. Meglehet, a szabadságharc azokban a napokban elbukott, szellemi értelemben viszont a magyarság egyik legnagyobb győzelmét aratta egy vészterhes időben – hangsúlyozta a polgármester.


Október 23-a és a 60 éves évforduló kapcsán dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, Huszár János vezérőrnagy, Szűcs József ezredes és Zentai László ezredes megbízásából Zentai László ezredes és Szűcs József, a Légivezetés parancsnoka elismeréseket adott át a Helyőrség tagjainak több éves kiváló szolgálatuk, illetve a migrációs válság ideje alatt nyújtott helytállásukért.

Az ünnepi parancsok ismertetése után a Táncsics Mihály Szakközépiskola növendékeinek műsorát tekinthették meg a jelenlévők.

Forrás: Vehír.hu