Rajtvonalnál az új veszprémi sportuszoda

Péntek délután ünnepélyes keretek között elhelyezték az újonnan építendő veszprémi sportuszoda alapkövét – ezzel még egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy a komplexum legkésőbb 2020 végén megnyithassa kapuit.

Péntek délután ünnepélyes keretek között elhelyezték az újonnan építendő veszprémi sportuszoda alapkövét – ezzel még egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy a komplexum legkésőbb 2020 végén megnyithassa kapuit.

– Nem kell rekkenő hőség ahhoz, hogy megértsük, milyen régen dédelgetett álma valósulhat meg azzal a veszprémieknek, hogy belátható időn belül létrejön egy új, városi uszoda – ahogy arra Porga Gyula polgármester is rámutatott az államtitkárok, városi képviselők és a média körében lezajlott ünnepélyes alapkőletételen.

Veszprém volt eddig az egyetlen olyan megyeszékhely, amely nem rendelkezett 50 m-es medencéjű uszodával. Mindez 2020 végével meg fog változni: legkésőbb ekkorra már csobbanhatunk az új komplexumban, amely hármas célt fog szolgálni: az élsportolóknak, az utánpótlás-nevelésnek és a szabadidős sportolóknak is helyet ad majd.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő hozzátette, hogy a beruházás megvalósulása ugyanakkor nem csak a veszprémieknek előny: ahogy a Modern Városok Program több fejlesztése, úgy az uszoda is az egész térség életét megkönnyíti majd, és több mint 20 iskola mintegy 1500 diákjának nyújt lehetőséget a mindennapi sportolásra. Komoly csapatmunka eredménye az, hogy most itt vagyunk, és ezért köszönet illeti a Miniszterelnökséget, a veszprémi önkormányzatot, az Emmi Sportért Felelős Államtitkárságát, az NSK-t és a BMSK-t is.

Sárfalvi Péter sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, a veszprémi komplexum megépülése az államtitkárság számára is rendkívül fontos, hiszen annak idején éppen azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy minden városban legyen egy korszerű létesítmény, ahol a helyiek sportolhatnak. „Veszprém pedig igazi sportos város, a vízi sportokat illetően azonban volt itt hiány. Az új uszoda létrejötte nemcsak a helyiek, de az egész magyar sportéletnek hatalmas lökést jelent majd.”

Dr. Janó Márk Ádám, a miniszterelnökség közigazgatási államtitkára úgy fogalmazott, a közigazgatásban dolgozóként, elsősorban papírmunkát ellátva mindig nagy öröm, amikor a papírmunkából aztán kinő egy kézzelfogható projekt, a megalapozottan előkészített beruházással pedig minden bizonnyal sikerül majd kielégíteniük a helyiek igényét.

Ebben bízik Rasovszky Kristóf kétszeres Európa-bajnok és junior világbajnok magyar úszó is, aki egyben azt is reméli, az egykori vágyálom megvalósulásával még tovább nő majd a kiváló helyi sportolók száma.

 

Schmidt István városfejlesztési főtanácsadó az alapkőletétel után kérdésünkre elmondta, az Aréna mellett létrejövő uszodában egy versenyzésre is alkalmas 50x25 m-es medence, egy 12,5x25 m-es bemelegítő medence, valamint egy 11,5x7 m-es, változó vízmélységű tanmedence is helyet kap majd. Emellett minden olyan vizes szolgáltatás is megjelenik majd az épületben, amelyek a szabadidős tevékenységeket szolgálják, így wellness részleg, gyerekeknek pancsolásra alkalmas medence, szolárium és szauna.

A versenymedence mellett egy 1000 fő befogadására alkalmas, külön bejárattal rendelkező lelátó is épül, illetve az épületen kívül természetesen parkolókat és gyalogos sávokat is kialakítanak.


A terület már előállt a munkálatokhoz

  

Forrás: Vehír.hu
(Kép: Domjá Attila)