Kerékpárút és kerékpárforgalmi létesítmények építése Veszprém-Gyulafirátót szakaszon

A pályázati konstrukció keretében olyan fejlesztés valósul meg, amely a az országos kerékpárút-törzshálózat része lesz.

 

A projekt címe:

Kerékpárút és kerékpárforgalmi létesítmények építése VeszprémGyulafirátót szakaszon

A projekt azonosító száma: TOP-6.4.1-16-VP1-2019-00003

A kedvezményezett neve: Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata

Elnyert támogatási összeg: 1.008.319.833,- Ft.

A Kedvezményezett által vállalt önrész:  57.803.267,- Ft.

A projekt összköltsége: 1.066.123.100,- Ft.

A szerződött támogatás mértéke: 100%

A projekt várható befejezése: 2023. 09. 30.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával valósul meg az Új Széchenyi Terv Terület- és településfejlesztési Operatív Programjának keretében.

A projekt tartalmának bemutatása:

A fejlesztés a térség kevés kerékpárforgalmi létesítménye miatt vált szükségszerűvé, melyek többsége Veszprém városához kötődik. A település felől elsősorban a Balaton felé vezet kerékpáros útvonal, Balatonalmádi és Balatonfűzfő végponttal, ahol összekapcsolódik a Balaton menti kerékpárhálózattal.

Veszprém-Kádárta déli oldalától  a 82. sz. főúton található körforgalmú csomóponttól – meglévő kerékpárút vezet Veszprémig.

A konkrét tervezési szakaszokon kerékpáros létesítmény nincs. A kerékpárosok a meglévő önkormányzati utakat, országos közutakat és gyalogosforgalmi létesítményeket használják a települések közötti közlekedésre.

Jelen pályázati konstrukció keretében olyan kerékpárforgalmi létesítmény kialakítása valósul meg, amely a az országos kerékpárút-törzshálózat része lesz, a 8A. vonal a Győr - Zirc - Veszprém - Balatonalmádi - Keszthely - Őriszentpéter településeket köti majd össze.

A tervezéssel érintett szakasz Veszprém - Kádárta déli oldalán befejeződő kerékpárúttól Veszprém - Gyulafirátot északi, külterületi részén induló erdei kerékpárútig tart majd.

A teljes szakasz hossza 5,032 km, mely tartalmaz önálló kerékpárutat, elválasztott közös gyalog és kerékpárutat, mezőgazdasági utat, és forgalomtechnikai beavatkozást egyaránt.

A beruházás Veszprém Megyei Jogú Város közigazgatási területét érinti.

A projektben megvalósul szemléletformáló kampány is, melynek célja, hogy minél tudatosabban - mind közlekedésbiztonság terén, mind pedig környezettudatosság terén - közlekedjenek a város és a térség kerékpárosai. A fő célközönsége a projektnek az iskolás és óvodás korú gyerekek.