Tovább bővül a bicikliúthálózat Gyulafirátótig

Rövidesen megkezdődik a megyeszékhelyet Gyulafirátóttal összekötő mintegy öt kilométer hosszú kerékpárút építése. A beruházás várhatóan az év végéig készül el.

Rövidesen megkezdődik a megyeszékhelyet Gyulafirátóttal összekötő mintegy öt kilométer hosszú kerékpárút építése.

Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) elmondta, az utóbbi közel másfél évtizedben több környező településre, így Nemesvámosra, Felsőörsre és Márkóra is kerékpárutak épültek Veszprémből. Hozzátette, a Kádártát és Gyulafirátótot összekötő új bicikliút a Győr és Őriszentpéter közötti országos kerékpárút-hálózat része lesz.

Elmondta, a bicikliutak építésénél az egyik szempont az, hogy Veszprém megközelítését és a városból a környező településekre való eljutást megkönnyítsék, ami nemcsak turisztikai célokat szolgál, hanem a munkába járást is segíti.

Emellett arra is törekedtek, hogy Veszprém városrészeit is összekössék. A Gyulafirátótra vezető kerékpárút építése valamennyi szempontnak megfelel, húzta alá a polgármester.

 
Porga Gyula polgármester 

Brányi Mária alpolgármester (Fidesz–KDNP) elmondta, a bicikliút kiépítése mellett pihenőhely is készül és fitneszeszközöket is elhelyeznek. A nyomvonal tartalmaz önálló kerékpárutat, elválasztott közös gyalog és kerékpárutat, mezőgazdasági utat és forgalomtechnikai beavatkozást egyaránt.

 

Brányi Mária alpolgármester 

Kérdésünkre elmondták, a kivitelezés rövidesen elindul, és a beruházás várhatóan az év végéig készül el. Az új szakasz a Veszprém-Kádárta déli oldalán a körforgalomnál véget érő kerékpárúttól indul és a Veszprém-Gyulafirátót északi, külterületi részén kezdődő erdei kerékpárútig tart majd. 

A közel egymilliárd forintból készülő kerékpárút a Modern Városok Program keretein belül, az európai uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program finanszírozásában és önkormányzati önerőből épül meg.

A projektben az iskolásokat és óvodásokat is célzó szemléletformáló kampányt is szerveznek, hogy Veszprém és a térség kerékpárosai a közlekedésbiztonságot és a környezettudatosságot tekintve is tudatosabban közlekedjenek. 

 
Forrás: Napló
Kép: Pesthy Márton