Óvatos lépések

Bár a városokat nem lehet igazán összehasonlítani, idén is elkészült a megyei jogú városok rangsora. Porga Gyula, Veszprém polgármestere elégedett az eredménnyel. A városrangsor készítői nem törekedtek arra, hogy kikiáltsák hazánk legjobb városának valamelyik települést.

Bár a városokat nem lehet igazán összehasonlítani, idén is elkészült a megyei jogú városok rangsora. Porga Gyula, Veszprém polgármestere elégedett az eredménnyel. A városrangsor készítői nem törekedtek arra, hogy kikiáltsák hazánk legjobb városának valamelyik települést. Porga Gyula, Veszprém polgármestere hasonlóan gondolkodik: a városokat nem lehet igazán összehasonlítani.

Én magam és mi, veszprémiek úgy gondoljuk, a mi városunknak bármilyen rangsornak az élén kell állnia - mondta a polgármester. - A különböző szempontok mentén összeállított lista alapján Veszprémnek nincs szégyenkeznivalója. Különös büszkeségre ad okot, hogy a közbiztonságra vonatkozó, az ismertté vált bűncselekmények számát illetően előkelő helyet foglalunk el.

Ha a megyei jogú városok sorában a megyeszékhelyeket nézzük, Veszprém valóban az  első. (A bakonyi megyeszékhelyet Nagykanizsa, Sopron és Hódmezővásárhely előzi meg - a szerk.)

A közüzemi díjak (hőszolgáltatás, vízszolgáltatás, szemétszállítás) összehasonlításában Veszprém általában a középmezőnyben szerepel; nem a legdrágább, de nem is a legolcsóbb város.

- Ez nem azt jelenti, hogy hátradőlhetünk, hiszen tennivaló akad bőven. Amire igazán büszkék vagyunk, az a korszerű menedzsmentszemlélet; ami a magyarországi jól működő vállalkozásoknál bevett gyakorlat, arra már az önkormányzati szférában is vannak példák. Pár éve átalakítottuk az önkormányzati cégeket, létrehoztuk a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt.-t.

 
Egy biztonsági fejlesztési koncepció mentén dolgoztak

Vannak irányítási struktúrák, szisztémák, a jó  gyakorlatot át kell vennünk.  Célunk, hogy egy hatékony, olcsó önkormányzati működést tudjunk megvalósítani; remélem, a jövőben is el tudjuk ezt érni.

Az eladósodott városok rangsorában Veszprém a középmezőnyben szerepel, a sikeres uniós pályázatok rangsorában viszont hátul.

-  Egy adat önmagában nem sokat jelent, több tényezőt kell vizsgálni - nyilatkozta Porga Gyula. - Az európai uniós pályázatok esetében alacsony az elutasított pályázatok száma, a nyerési intenzitása viszont nagyon magas Veszprémnek. Az, hogy mennyi pénzt tudtunk nyerni, nagy részben attól függ, mennyi önrészt tudtunk ezekhez a forrásokhoz biztosítani. 

Veszprém esetében a nagyvárosokhoz képest ez alacsonyabb összeg, de ez azért van, mert lényegesen kevesebb forrásunk volt a pályázatok benyújtására. Ha megnézzük azokat a megyei jogú városokat, melyek nagy összegű uniós forrásokat nyertek, azt látjuk, hogy azok szerepelnek az eladósodottsági rangsor élmezőnyében. Mi óvatos, apró lépésekkel haladtunk. Nem akartuk eladósítani a várost, inkább egy biztonsági fejlesztési koncepció mentén dolgoztunk az elmúlt időszakban, és bízom benne, hogy az elkövetkező időszakban is ezt fogjuk tenni.

A Heti Válasz és az IFUA Horváth Partners Kft. októberben készült városrangsora a huszonhárom megyei jogú településre terjed ki, az önkormányzati menedzsment eredményességét és hatékonyságát helyezve a középpontba. A városrangsor azt mutatja, hogyan teljesítenek a megyei jogú városok önkormányzatai, ugyananakkor a készítők nem próbálták meg egy összevont mutató alapján megnevezni Magyarország legjobb városát, mert ez a kérdés összetettsége miatt nem vezetne igazságos eredményre. A veszprémiek szerint városuknak bármilyen rangsornak az élén kell állni. 

Forrás: Napló