Átégett ég

Három éve távozott közülünk Széki Patka László költő, s a 60 vers című posztumusz kötet után újabb könyv örökíti meg emlékét és verseit. Az Átégett ég című új kötet bemutatóján sok érdeklődő jelent meg csütörtökön a Dubniczay-palotában

Széki Patka László új, posztumusz válogatás verseskötetét csütörtökön mutatták be a Dubniczay-palota - László Károly Gyűjteményben.

Három éve távozott közülünk Széki Patka László költő, s a 60 vers című posztumusz kötet után újabb könyv örökíti meg emlékét és verseit. Az Átégett ég kötet bemutatóján sok érdeklődő jelent meg. A Művészetek Háza munkatársai megmutatták, lehet izgalmas és érdekes, értékes műsorral gazdagítani egy kötetbemutatót. A pénteki eseményt Nagy Bendegúz (a Lovassy gimnázium végzős diákja) csellójátéka vezette be, majd pedig Ács Tamás színművész valóban kidolgozott és izgalmas posztmodern költészeti happeningje révén kaptunk ízelítőt Széki Patka költészetéből.

 

Még mielőtt Zsolnay György, a kötet szerkesztője szólt volna munkájának sajátosságáról, Kilián László, a Művészetek Háza igazgató-helyettese kiemelte azok nevét, akik fontos szerepet játszottak a kötet megjelenésében. Kilián László megköszönte Botár Attila, Kádár Tibor, Pálmai Judit, Tímár Veronika önzetlen segítségét és természetesen Fábián Judit közreműködését.

 
Zsolnay György, a kötet szerkesztője

Zsolnay György fiatal, tehetséges irodalmárként úgy állt neki a kötet szerkesztésének, hogy személyesen nem ismerte Széki Patka Lászlót. Ennek ellenére – mint ahogy elmondta – sikerült eljutnia a Széki Patka versek belső világához, visszaadni a költő szellemiségét. Zsolnay Györgyöt magával ragadta a költeményekben megfigyelhető fanyar játékosság, a filozófiai mélységű gondolatok hullámzása, a nyelvi poénok sokasága, a paradoxon, az abszurditás.

Az ifjú szerkesztő után Kádár Tibor festőművész szólt arról, hogy a könyvben található – általa készített – illusztrációk csupán szerény toldalékok a versekhez. Kádár Tibor jó barátja volt a költőnek, így megfogalmazása szerint nem is akarja és nem is tudja objektíven megítélni a költeményeket. Ennek köszönhetően „könnyen” ment számára az alkotási folyamat, mert úgy gondolkodik, mint „Laci” – és már alig várja a harmadik posztumusz könyv megjelenését.

 
Az első Széki Patka-díjas: Ács Tamás színművész (balról)

A kötet bemutatása után átadták a 2010-ben alapított Széki Patka László-díjat. Az est finomságához és érdekességéhez tartozik, hogy a díjat az az Ács Tamás színművész vehette át Hegyeshalmi Lászlótól, a Művészetek Háza igazgatójától, aki az este elején olyan zseniálisan jelenítette meg az egybegyűlteknek a költő alakját. A díjat Péter Vladimir ötvösművész, a Moholy Nagy Művészeti Egyetem nemzetközi hírű professzora tervezte. Az elismerés átadásával lezárult a hivatalos program, de az esemény nem ért véget, mert az érdeklődők hosszasan beszélgettek egy-egy pohár bor mellett a László Károly Gyűjtemény folyosóján.

 
A Péter Vladimir által tervezett díj

A pénteki este bizonyította, hogy van még értéke Veszprémben a kultúrának, és léteznek olyan lokálpatrióták, akik fontosnak tartják egy helyi költő életművének ápolását.

Forrás: Vehir.hu