Porga Gyula új korszakot ígér a veszprémieknek

Az Indexveszprém.hu-nak adott interjúban Porga Gyula, Veszprém nemrégiben megválasztott polgármestere elmondta, szakít az elmúlt húsz év hagyományaival, és teljesen új szemléletben vezeti majd a várost.

Az Indexveszprém.hu-nak adott interjúban Porga Gyula, Veszprém nemrégiben megválasztott polgármestere elmondta, szakít az elmúlt húsz év hagyományaival, és teljesen új szemléletben vezeti majd a várost.

- Ki volt az első és ki a legfontosabb, aki gratulált a győzelemhez?

- Nagyon sok kedves ismerősöm és barátom hívott fel, először a feleségem és a gyerekeim gratuláltak, számomra ez volt a legfontosabb is.  

- Hétfőn reggel, miután felkelt, kiment a fürdőszobába, ahol a tükörben Veszprém polgármestere nézett vissza Önre. Milyen érzés volt?

- Ugyanazt az embert láttam, aki előző este lefeküdt. Úgy vélem, nem lehet egyik napról a másikra átérezni, hogy mit jelent polgármesternek lenni. Természetesen az első pillanat az örömé volt, hiszen győztesen kerültünk ki egy megmérettetésből. Ezután fokozatosan érkeznek a városvezetőre háruló terhek. Rögtön az első napon, Ajka mellett történt a sajnálatos vörösiszap-katasztrófa, ami máris igényelte a teljes tájékozottságot, tudnom kellett, hogy Veszprém miben segíthet.

- Ha ez a sajnálatos nem következett volna be, akkor most pihenhetne?

- Számos tennivaló akad rögtön a választások után, hiszen sor kerül a hivatalos átadás-átvételre, az alakuló ülés összehívására, személyes munkatársak megválasztására. Ezek mind feladatot rónak a polgármesterre. Szerintem az is üzenetértékkel bír, hogy a város vezetője kivel találkozik, mivel foglalkozik először. Azt mondják, hogy aki átvesz egy hivatalt, az mindig az első napon véti az egész ciklusa legnagyobb hibáját. Én próbáltam ezt elkerülni.

 
Porga Gyula a képviselőtársak vállán, a választás napján

- Minden egyéni körzetben a Fidesz jelöltje nyert, így a képviselő-testületben óriási többségben ülnek. Egyszerűen fogalmazva azt mondhatjuk, hogy azt csinálnak most Veszprémben, amit akarnak.

- Nem. Elsöprő győzelmet arattunk, ez való igaz. Számomra ez azt üzeni, hogy Veszprém a konszenzusra és az együttműködésre szavazott. A többség úgy ítélte meg, elég abból, hogy buta pártpolitika lassítja a fejlődést. Korábban is hangsúlyoztam, hogy a várossal, annak intézményeivel, civil szervezeteivel is hatékonyabb együttműködést szeretnénk, és ehhez kívánom tartani magam a jövőben is.

- Pártállástól függetlenül bevett szokás, hogy ha valami nem a terveknek megfelelően alakul, akkor az ellenzékre mutogatnak, mondván, az ő aknamunkájuk lassítja a folyamatokat. Önöknek most gyakorlatilag nincs ellenzékük. Nem lesz ettől nagyobb a felelősségük, mint korábban?

- Van ellenzékünk, hiszen öten bejutottak a testületbe, akik nem a mi sorainkból kerültek ki. Az igaz, hogy az ellenzék nem egyszínű, sőt frakciót sem tud alakítani a Fideszen kívül másik párt (ehhez legalább három fő szükséges – a szerk.). Ez bizonyos esetben megkönnyíti a munkát, ugyanakkor minden képviselőtestületnek szüksége van kontrollra. Ezt a mi esetünkben a már korábban említett civil szervezetek, a város lakói jelentik majd. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne biztosítanánk az ellenzéknek akkora teret, mint amennyit a választások kiérdemeltek. Lehetőségük lesz észrevételeiket, kritikáikat megosztani a közgyűlésben, és remélem, hogy mi leszünk olyan bölcsek, hogy ezeket meg is halljuk. Ilyen súlyú győzelem esetén alázattal kell dolgoznia a többségnek.

- Ha jól értem a politikai viták helyett inkább a szakmai viták felé próbál majd közeledni.

- Így van. Szeretnénk olyan szakértői stábbal körülbástyázni magunkat, amely már bizonyított, elismert, pártonkívüli és nem utolsó sorban kötődik Veszprémhez.

- Kiket javasol alpolgármesternek? Kell-e egyáltalán két személy erre a feladatra?
- Úgy gondolom, és egy Veszprém nagyságú városban a feladatok mennyisége is azt indokolja, hogy két alpolgármestert válasszunk. A törvény lehetővé tenné, hogy külsős személyt is jelöljek erre a posztra, a jelenlegi testületben azonban több képviselő is alkalmas a feladatra. A személyekről még zajlanak a szükséges egyeztetések, amiből az ellenzéket sem szeretném kihagyni. Erről egyelőre nem szeretnék többet elárulni.

- Számíthatunk-e személycserére a közvetlen közelében, lesz-e új jegyzője, szóvivője az önkormányzatnak, megtartja-e a polgármesteri titkárság alkalmazottait?

- Erre még korai lenne válaszolnom. A város vezetőjének munkáját sokan segítik, akiknek személyéről a mindenkori polgármester dönt. Természetesen én is megválasztom majd a „bizalmasaimat”. Az elmúlt húsz évhez képest más stílusban szeretném vezetni Veszprémet – ez főként abból adódik, hogy elődeimhez képest más generációban nőttem fel. Egy szolgáltató hivatalt képzelek el, rugalmas, hatékony és ügyfélbarát működéssel.

- A jelenlegi nem ilyen?

- A jelenleginek vannak hiányosságai.

- A kampány során gyakran említette a turizmust, mint kitörési pontot. Milyen konkrét intézkedésekre számíthatunk ezen a téren?

- Jövő év elején nyílik meg a Szalézi Szent Ferenc Kommunikációs Központ és elindul a belvárosi rehabilitáció, a Kossuth utca megújítása. Pályázatot nyújtottunk be a várkapu felújítására, tavasszal pedig a nagyközönség számára is elérhetőek lesznek a sajtó által már bemutatott Kolostorok és Kertek projekt helyszínei, amelyeken egyébként különböző rendezvényeket is szeretnénk majd tartani. A nyárra koncentráló programsorozatot minőségi eseményekkel szeretnénk meghosszabbítani. Erre több ötlettel készülünk, de ezekről még nyilatkozhatok. Nagyobb hangsúlyt fektetünk az intenzív és minőségi városmarketingre is, Veszprém ugyanis sok értékkel bír, de ezeket nem jól adja el.

- A belvárosi rehabilitáció csaknem két év alatt valósul meg. Mi lesz az üzletekkel, amíg a Kossuth utcán folynak a munkálatok?

- Ez csak szervezés kérdése. A lehető legkevesebb időt akarjuk elvenni a kereskedőktől. Sok egyeztetést folytattunk az ottani vállalkozókkal, akik tudomásul vették, hogy bizonyos időszakokban a munkálatok nehezíteni fogják a nyitva tartást.

- A szervezésnél maradva: mit szól a most zajló csatornázási munkálatokhoz?

- Egy pályázatból maradt 3 milliárd forintja a városnak. Mi úgy döntöttünk, hogy ezt nem adjuk vissza, hanem elköltjük. A beruházás sok útszakaszt érintett, egyértelmű, hogy egy ekkora léptékű munkánál problémák merülnek fel. Én legnagyobb hibának a tájékoztatás hiányát látom. Egyik napról a másikra kerültek ki és tűntek el KRESZ táblák. Ezeket legközelebb el kell kerülni, úgy vélem értékes tanulsággal gazdagodtunk.

- Az eddig említett beruházások élhetőbbé teszik Veszprémet, és minden bizonnyal több turistát csalogatnak a városba, ugyanakkor kevés munkahelyet teremtenek. Hogyan lehet csökkenteni a munkanélküliséget a városban?

- A közvélemény-kutatások szerint az emberek legnagyobb félelme manapság, hogy elveszítik az állásukat. Veszprémben egyébként nem magas a munkanélküliek aránya, sokan járnak a más településekre dolgozni. Nekünk ki kell használnunk az adottságainkat, gondolok itt a Pannon Egyetemre, ami piacosítható tudásbázissal rendelkezik. A költségvetés egyensúlyát a bevétel növekedése nélkül nem lehet elérni, ehhez pedig fontos, hogy létrehozzunk egy ipari parkot.

- Ezt a parkot továbbra is a szentkirályszabadjai repülőtér területére tervezik?

- Nem feltétlenül, szóba jöttek más lehetőségek is.

- A repülőtér megvalósítását gyakorlatilag onnan kezdhetik, ahonnan az előző önkormányzat, vagy talán még rosszabb helyzetből.

- Sajnos rosszabb helyzetből, hiszen Veszprém és Szentkirályszabadja úgy határozott, hogy eláll a tulajdonossal kötött szerződéstől. Nagy feladat lesz, amit mind a politikusoknak, mind a szakértőknek végig kell gondolniuk. Azt nyilvánvalóan nem nézhetjük tétlenül, hogy tönkremegy, ami ott valamikor létrejött.

- Visszatérve a város bevételének növelésére: tervezik további ingatlanok eladását?

- Őszintén szólva túl sok ingatlanunk már nincs. Nem vagyok híve a folyamatos ingatlanértékesítésnek, bár nyilván akad még olyan terület, épület, ami semmi hasznunkra nincs, és eladásával forrásokhoz juthatunk. A legfontosabb, hogy, ha ingatlant értékesít az önkormányzat, akkor az a lehető leghamarabb valami új funkciót kapjon, azzal ellentétben, ahogy ez a régi mozi és az ének-zene iskola esetében történt.

- Ön többször is felhívta már a figyelmet a kommunikáció jelentőségére. Az előző városvezetés kényes helyzetekben gyakran a hallgatást választotta. Számíthatnak-e a veszprémiek arra, hogy az új polgármester minden témában megszólal?

- Mindenképpen. Ha a problémákat a szőnyeg alá söpörjük, attól azok még léteznek. Ha nem jól csinálunk valamit, akkor ki kell állni a nyilvánosság elé, és el kell azt ismerni. Úgy gondolom, attól a hibákat is könnyebben elfogadják, aki őszintén beszél.

Forrás: indexveszprém.hu