Miénk itt a tér

– Megnyitottuk kapuinkat mindenkinek, aki kíváncsi Veszprémre, aki kíváncsi erre az eredeti, semmivel sem összehasonlítható történelmi, természeti szépségre – mondta a polgármester a „Kolostorok és kertek a veszprémi Vár tövében” projekt záróünnepségén a felújított jezsuita kolostorban.

Befejeződtek a Séd-partján folyó munkálatok, lezárult a „Kolostorok és kertek a veszprémi Vár tövében” projekt.

Csütörtök délután Porga Gyula (Veszprém város polgármestere), Dr. Temesvári Balázs (a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője), Gy. Lovassy Klára (veszprémi helytörténész, a Magyar Építőipari Múzeum igazgatója) és Mészáros Zoltán (a Veszprémi Turisztikai Egyesület elnöke) közreműködésével ünnepélyes keretek között átadták a megújult Séd-völgyet a veszprémieknek és a városunkba látogatóknak.

A program háziasszonya, Joós Eszter nyitásként Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter jókívánságait tolmácsolta, aki munkahelyi elfoglaltsága miatt csak levélben fejezhette ki örömét az egyedülálló turisztikai projekt sikeres zárása kapcsán. A Kolostorok és kertek fejlesztésese a város főbb nevezetességeit köti össze, és ez a város javára válik. Véleménye szerint a kulturális és természeti értékeket bemutató projekt javítja Veszprém látogatottságát, biztosan sokkal több hazai és külföldi turista keresi fel majd a várost. A turizmus megélénkülésével a környék vendéglátóhelyei, szállodái is fellendülhetnek.

 

Porga Gyula

– Veszprém szíve és lelke ez a környék. Megnyitottuk kapuinkat mindenkinek, aki kíváncsi Veszprémre, aki kíváncsi erre az eredeti, semmivel sem összehasonlítható történelmi, természeti szépségre. A múlt, a jelen, és a jövő találkozik itt – hangsúlyozta Porga Gyula Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere.

A város első embere felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy településünk mindig összhangban élt a természettel, és ez most csak erősödik. A Kolostorok és kertek megvalósulása nem csak turisztikai attrakció, abban Veszprém ősi szellemisége jelenik meg, és válik láthatóvá, érzékelhetővé. Veszprém lelke a Séd-völgyében található. Aki végigsétál a Kolostorok és kertek útvonalán, az megérzi, megérti, milyen Veszprém. A XXI. századi Veszprém a projektnek köszönhetően visszatalál ősi szelleméhez, újra megtalálja múltját, és megfogalmazza jövőjét.

 

Gy. Lovassy Klára

Gy. Lovassy Klára helytörténész rövid történeti utazásra invitálta az ünnepi megnyitó résztvevőit. – A völgy ősidők óta lakott volt, nem hiába telepedett ide a város első apácakolostora. Szent István királyunk felesége, Gizella is otthonra talált itt. A királyi család minden bizonnyal sokszor látogatott ide. Ezért nyugodtan mondhatjuk, itt minden egyes lépéssel kapcsolatba kerülünk a múlttal, történelmünkkel. A völgy régen lakottabb volt, mint most: házak, malmok sorakoztak egymás után. Évszázadokkal később a vár alatt újabb női kolostor épült fel. A török sajnos nem épített, hanem rombolt, de távozásukkal újból az építés, az alkotás került előtérbe. Aztán sorba jöttek Veszprém nagyjai, akik szellemiségükkel tovább építették, szépítették a várost. Gondolok itt a Cholnokyakra, Laczkó Dezsőre, Csikász Imrére. Ebben a korban a völgy már a pihenés, a kikapcsolódás helyszíne volt. Tervbe vették fejlesztését, még egylet is alakult erre a célra. Nem véletlenül épült itt a vidámpark, az állatkert. Számtalan filmet forgattak a Séd partján, mert a hely megihlette a filmeseket is. Sajnos a ’70-es években elvadult a környék: a tavat benőtte a nádas, a gaz mindent elborított. Így jutottunk el a mai napig, amikor a völgy múltjához méltóan megújult – tudhattuk meg Gy. Lovassy Klárától.

 

Dr. Temesvári Balázs

– Sok szállal kötődöm a projekthez – kezdte köszöntőjét dr. Temesvári Balázs, a KDRFÜ Kft. ügyvezetője. Mint mondta, Veszprém felismerte azokat a fejlesztési célokat, melyeket a Regionális Fejlesztési Alap célként tűzött ki, miszerint olyan értékőrző beruházásokat kell támogatni, amelyek munkát teremtenek, egy térség identitását erősítik, és tovább tudják adni a hagyományokat. – A Kolostorok és kertek a veszprémi vár tövében projekt megvalósította ezeket a célokat – emelte ki az ügyvezető. Hozzátette, a fejlesztés egyedi vonzerőként szolgál, az európai turisztikai életben is megállja a helyét. Jelentős egyházi és természeti értékek találhatók itt, melyek mostantól a XXI. század követelményeinek megfelelően tárulnak a látogatók elé. Vonzó zöld területek jöttek létre, ahol a veszprémi családok eltölthetik szabadidejüket, az idelátogatóknak pedig büszkén mutathatjuk meg, milyen attrakcióval bővült a város, összekapcsolva Veszprém legnagyobb turisztikai vonzereit. – Kívánom, hogy Veszprém folytassa a megkezdett munkát, használja ki a turisztikában rejlő lehetőségeket, mi pedig minden segítséget megadunk hozzá, hogy hasonló projektek megvalósuljanak – fejezte be gondolatát Temesvári Balázs.

 

Mészáros Zoltán

Mészáros Zoltán a projekt turisztikai jelentőségéről beszélt mintegy félszáz veszprémi turisztikai szolgáltató nevében. – Sosem hittük, hogy félnapos város vagyunk, hiszen ha csak a várban sétálunk, mindegyik épület külön történetet mesél, ebből kell olvasniuk a turistáknak – szögezte le a Veszprémi Turisztikai Egyesület elnöke. Az idelátogatók érzik a megyeszékhely változatos sokszínűségét, történelmi, egyháztörténettel átitatott attraktív város vagyunk, amely gyönyörű természeti környezettel egészül ki. Ahhoz, hogy a megyeszékhelyre érkező turisták több napot eltölthessenek nálunk, hasonló projektek megvalósulására lesz szükség.


A megnyitón közreműködött Oberfrank Pál a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója és Baranyi Péter színművész.

Forrás: Vehir.hu - kép: y