Mikor jön a 9-es busz?

A veszprémi LMP augusztus 1-jén tartott sajtótájékoztatót a helyi járatok menetrendváltozásával kapcsolatban a Hotel előtt.

A veszprémi LMP augusztus 1-jén tartott sajtótájékoztatót a helyi járatok menetrendváltozásával kapcsolatban a Hotel előtt.

– A város lakói azt tapasztalják, hogy az idei évben a közösségi közlekedésre fordított önkormányzati támogatás összege nőtt, a buszjegyek ára emelkedett. A városvezetés szavakban elkötelezett a közösségi közlekedés mellett, mégis olyan, mintha hagyná elsorvadni. A menetrendváltozással megszűnt a 9-es járat, ami az utasok felháborodását okozhatja – emelte ki Gerstmár Ferenc önkormányzati képviselő.

A képviselő hozzátette: a menetrendváltozás indoka – a további veszteségek csökkentése mellett – az utasok számának folyamatos csökkenése. Az önkormányzat feladata lenne vonzóvá tenni a közösségi közlekedést. Nem szabadna ad hoc menetrend módosítást csinálni, valamint járatokat megszüntetni.

Zelenák Adrián megyei koordinátor, környezetmérnök adott tájékoztatást arról, milyen koncepció alapján kellene kidolgozni a helyi járat közlekedést. Az LMP véleménye, hogy átfogó, utasbarát közösségi közlekedési koncepciót kellene kidolgozni, a mostani útvonalakat felülvizsgálni, ütemes menetrendet létrehozni, valamint a járatokat jobban összehangolni. A menetrend kommunikációját is jobban kellene csinálni, hiszen a város honlapján fel lehetne tüntetni a menetrendet, valamint elindítani az utazástervezőt.


Zelenák Adrián és Gertsmár Ferenc

– Negatív spirál indul el azzal, ha csökkentjük a közösségi közlekedés lehetőségét. Növelni kellene az utasok számot a közösségi közlekedés népszerűsítésével. Meg kellene vizsgálni, mitől fogják többen használni a közlekedést, utána lehet gondolkodni az anyagiakon. Trendivé kell tenni a közösségi közlekedést – fogalmazott Zelenák Adrián.

A kérdésben a politikai erők között látszólag konszenzus mutatkozik. A Balaton Volán Zrt. is nyitott a közös gondolkodásra. A veszprémi LMP azt javasolja, ahelyett hogy a városvezetés hagyja amortizálódni a szolgáltatást, a meglévő struktúrákat toldozza-foldozza, minél több szereplőt, így a lakosságot is bevonva, minél előbb alakítsa ki a korszerű és vonzó közlekedés feltételeit Veszprémben – hangsúlyozta Gertsmár Ferenc.

Forrás: Vehír.hu