Kiszámítható a büdzsé

Mértéktartó és a város jövőjét szolgáló költségvetést fogadott el az önkormányzat februári közgyűlésén, mondta a büdzséről Némedi Lajos alpolgármester. Veszprém országos viszonylatban nem tartozik a súlyosan eladósodott városok közé, így nem szorul komoly megszorításokra.

Mértéktartó és a város jövőjét szolgáló költségvetést fogadott el az önkormányzat februári közgyűlésén, mondta a büdzséről Némedi Lajos alpolgármester. Ugyanakkor, mint mondta, egész évben szigorú, fegyelmezett munkát és összefogást igényel a végrehajtása.

 

Némedi Lajos 

Az alpolgármester sajtótájékoztatóján kitért rá, teljesen új jogi helyzetben kellett öszszeállítani a büdzsét, amik az előző éveknél sokkal szigorúbb feltételeket szabtak. Némedi Lajos kiemelte, Veszprém országos viszonylatban nem tartozik a súlyosan eladósodott városok közé, így nem szorul komoly megszorításokra. A 21,6 milliárd forint főösszegű költségvetéssel kapcsolatban elmondta, az intézményi működési kiadásokat mintegy 3 százalékkal csökkenteni létszámleépítés nélkül, csupán üres álláshelyek megszüntetéséről döntöttek. Az alpolgármester hangsúlyozta, a büdzsén belül a működési és fejlesztési bevételek aránya 79–21 százalék, ami magasnak mondható.

A 2012-es költségvetésben többek közt az észak-déli főtengely kialakításával kapcsolatban 60 millió, kerékpárút-építésekre több mint 130 millió, a hősi kapu felújítására 100 millió, nagy felületű útjavításokra 70 millió, és intézményi felújításokra is közel hetvenmillió forintot fogadtak el. Utóbbin belül az egyik legnagyobb tétel a Báthory iskola nyílászárócseréinek megkezdése, melyre 21 millió forintot költ a város. Emellett többek közt megújulnak a Simonyi alagsori technikatermei, a Dózsa Szent István épületének homlokzata, nyílászárókat cserélnek a Deák tornatermében és a Vetésiben, a Jendrassikban pedig új villámvédelmi rendszert dolgoznak ki.

– Az intézményi felújítások során három fő szempontot tartottunk szem előtt, az életveszély, a balesetveszély elhárítását, illetve az energiatakarékosságot – fűzte hozzá az alpolgármester. Majd azt is leszögezte, bár 2013-tól állami fenntartásba kerülnek az általános és középiskolák, ugyanúgy veszprémi diákok és pedagógusok fognak oda járni, így a város az idei büdzsében is fontosnak tartja az intézmények fejlesztését.

Némedi Lajos pozitívumként emelte ki, hogy a büdzsé készítése során minden választókerület képviselőjével egyeztettek, mik az adott városrész legsürgősebb fejlesztései, így tényleg a legszükségesebb beruházások valósulhatnak meg.

Forrás: Veszprémi 7 Nap