Méltó körülmények közt nyugodhatnak

Az I. világháborús hősi katonai parcellát dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter avatta fel vasárnap az Alsóvárosi temetőben, aki beszédében úgy fogalmazott, azoknak az embereknek az élete, sorsa és halála, akik hozzájárultak a nemzet megmaradá-sához, igen erős kötelékkel fűz össze bennünket.

Az I. világháborús hősi katonai parcella avatásával egybekötve emlékeztek meg a Hősök Napjáról vasárnap délután az Alsóvárosi temetőben. 

– Ezen a napon együtt emlékezünk mindazokra a hősökre, akik életüket áldozták hazánkért és a magyar népért – fogalmazott Porga Gyula polgármester. Hozzátette, az I. világháborús hősi halottaink sokáig méltatlan körülmények között nyugodtak az Alsóvárosi temető katona-parcelláiban. Közgyűlési határozat nyomán 2011. januárjában létrejött a kegyeleti munkacsoport, amely célul tűzte ki egy méltó emlékhely kialakítását, a Honvédelmi Minisztérium is támogatásra méltónak találta a kezdeményezést – emlékeztetett. – 2012. május utolsó vasárnapján, a Hősök Napján felavathatjuk a megújult katona sírokat és a kegyeleti emlékparkot – tette hozzá.

– A honvédtemetők a haza védelméről beszélnek nekünk – jelentette ki dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter. – A Magyar Állam kötelessége, hogy örökre megőrizze emlékezetüket, s méltó körülmények között gondolkodjon a sírjaikról. A veszprémi temető rendbetétele régi – és mondjuk meg őszintén –, szégyenteljes adósság törlesztése – mondta. Hozzáfűzte, 2012. január 1-től hatályba léptek a hősi temetési helyre vonatkozó törvényi szabályok, amelyek sok évtizedes mulasztást tettek helyre. Korábban valamennyi nemzet itt nyugvó katonáinak sírjait jogszabályok és nemzetközi egyezmények védték, egy nép katonáinak sírja nem volt biztonságban, ez pedig a magyar honvédek sírja.

Dr. Hende Csaba úgy fogalmazott, azoknak az embereknek az élete, sorsa és halála, akik hozzájárultak a nemzet megmaradásához, igen erős kötelékkel fűz össze bennünket. Az ár, amit megfizettek nemzetünk életéért, a legdrágább és legértékesebb, amit ember csak adni tud. Veszprémben jól értik, hogy a katona az az ember, aki tudja, hogy életének egyetlen, önmagán túlmutató értelme van, feladata és hivatása nemzetének fegyveres védelme. A magyar honvéd feladata az itt nyugvó hősökhöz hasonlóan nem az, hogy meghaljon a hazáért, hanem hogy éljen érte.

A köszöntő beszédeket követően az I. világháborús hősi katonai parcellát Nagy Károly kanonok áldotta meg, majd elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Az ünnepségen közreműködött Baranyi Péter színművész és a MH Légierő Zenekar Katona János vezetésével.

Forrás: Vehír.hu