Politikusok sportcipőben

Közéleti személyiségek, politikusok is részt vettek az I. Vehír Futógálán szombaton. Önkormányzati képviselőink megmutatták, hogy a gombnyomogatás mellett a cseppet sem egyszerű veszprémi terepen is megállják a helyüket. A rendezvényt a celjei városvezetők tették nemzetközivé. 

Közéleti személyiségek, politikusok is részt vettek az I. Vehír Futógálán szombaton. Porga Gyula polgármestert és Balogh Gábort, a Miniszterelnökség sportügyekért felelős tanácsadóját a sportról kérdeztük.

Önkormányzati képviselőink megmutatták, hogy a gombnyomogatás mellett a cseppet sem egyszerű veszprémi terepen is megállják a helyüket. A rendezvényt a celjei városvezetők tették nemzetközivé. A szlovén város polgármestere este már ellenünk szurkolt az Arénában, a Vehír futógáláján azonban még városatyáink oldalán népszerűsítette a testmozgást.

 

Celje város küldöttsége. (A kép bal szélén Bojan Šrot polgármester,
mellette Janko Požežnik alpolgármester.)

A 8x500 méteres váltófutásban a közéleti csapat élén, első versenyzőként küzdötte le a kijelölt távot Porga Gyula polgármester.

– A futás a legegyszerűbb és éppen ezért sokak által űzött sportág. Itt Veszprémben pedig különösen népszerűek az amatőr futógálák. Ön szerint ez minek köszönhető?

 
Porga Gyula

– Veszprém egy sportos város. Van egy nagy hírű atlétikai klubunk, ami magas színvonalú tömegsport-rendezvényeket szervez. Azon a két-három futórendezvényen, ami a városban van egész családok vesznek részt. De nem csak a futás népszerű. Ha megnézzük például a kispályás futballcsapataink számát, és azt, hogy hány embert mozgatnak meg, akkor a város méretéhez képest magas számot kapunk. Úgy gondolom, nagyon örömteli, hogy mi veszprémiek ennyire sportosak vagyunk. Ebben nagy szerepe van az egyesületeinknek is, hiszen a profi sport mellett szinte mindegyik nagy energiákat fektet a tömegsport szervezésébe, az egészséges életmód népszerűsítésébe is.

A futógála fővédnöke Balogh Gábor, a Miniszterelnökség sportügyekért felelős tanácsadója volt, aki szintén nagy lelkesedéssel falta a métereket.

– Az ilyen rendezvények mennyire járulnak hozzá ahhoz, hogy az emberek felfigyeljenek a tömegsportra?

– Nagy mértékben. Azért is vagyok itt, hogy a rendezvényen keresztül felhívjuk az emberek figyelmét az egészséges életmódra. Az ilyen kezdeményezések segítik ezt a célt. Emellett azt gondolom, hogy a kormány lépése a mindennapos testnevelésórák bevezetésére még egy fontos lépcsőfok volt, hiszen a testmozgást már fiatal korban el kell kezdeni beépíteni az életünkbe.

 
Balogh Gábor

– Melyek azok a sportágak, amelyek a leginkább alkalmasak ennek a célnak a népszerűsítésére?

– Azok a sportágak, amik a legegyszerűbben űzhetők. Monspart Saroltának, a Magyar Szabadidősport Szövetség alelnökének van egy jó mondása: „a láb mindig kéznél van”. Ahhoz nem kell semmi, hogy a futást űzni tudjuk, mindenki számára elérhető, és épp ezért alkalmas arra, hogy az életünket egészségesebbé tegyük.

A megkérdezettek nem csak a sokakat megmozgató rendezvényeken húznak sportcipőt. Balogh Gábor a futást, úszást preferálja, és az utóbbi években a tenisz vált az egyik kedvenc sportágává. Porga Gyula szívéhez a futball áll a legközelebb, és a gyerekeivel is sokat mozog: velük például tollaslabdázni vagy kidobózni szokott. A polgármester azt is elárulta, hogy az autójában mindig van egy futball-labda, szükség esetére...

Forrás: vehír.hu