Lekapcsolják a díszkivilágítást Veszprémben is

A Föld órája néven 2007-ben Ausztráliából indult, ám mára világméretűvé nőtt önkéntes mozgalomhoz 126 ország több mint 4000 települése, köztük Veszprém is örömmel csatlakozott.  Szombat este 20.30-tól egy órán keresztül lekapcsolják a díszkivilágítást a városban – mondta Némedi Lajos alpolgármester.

A megyeszékhely önkormányzata is csatlakozik a Föld órája nemzetközi kezdeményezéshez, szombat este 20.30-tól egy órán keresztül lekapcsolják a díszkivilágítást a városban.

Mindezt Némedi Lajos alpolgármester közölte pénteken sajtótájékoztatón. Hozzátette, a város közvilágításának lekapcsolására a közlekedés zavartalansága és a közbiztonság megőrzése miatt nincs lehetőség. A Föld órája néven 2007-ben Ausztráliából indult, ám mára világméretűvé nőtt önkéntes mozgalomhoz 126 ország több mint 4000 települése, köztük Veszprém is örömmel csatlakozott, így is felhívva az emberek figyelmét a környezetszennyezés és a túlfogyasztás okozta problémákra.

 
Némedi Lajos
Némedi Lajos alpolgármester szombaton egy kerékpár nyergében is népszerűsíti majd a kezdeményezést

2011 óta az akció kiegészül egy másik felhívással is, melynek lényege, hogy egész évre szóló fogyasztás-csökkentési és környezetvédelmi fogadalmat is tesznek a résztvevők. Nemcsak beszélünk róla, hanem teszünk is érte, szögezte le Némedi Lajos, példaként pedig felhozta, hogy az elmúlt hat évben több tucatnyi közintézmény világítás-, illetve fűtéskorszerűsítését végezte el az önkormányzat, de a Városi Művelődési Központ (volt HEMO) épületenergetikai fejlesztése és a település közvilágításának korszerűsítése is napirenden van. Az eddig megvalósult beruházások eredményeként mintegy 40 százalékkal csökkent az érintett intézmények energiafelhasználása.

Veszprém energiafelhasználásának sarkalatos pontja egyébként, fűzte hozzá az alpolgármester, hogy 2026-ra 25 százalékkal csökkenti a város szén-dioxid kibocsátását, s a részleges energiafüggetlenség érdekében a megyeszékhely energiaigényének 20 százalékát helyben megtermelt, megújuló energiákból próbálja biztosítani. Veszprém példás törekvéseit az Európai Klímaszövetség Klímasztár-díjjal is elismerte.

A szombati Föld órája akcióba a lakosságot is bevonná az önkormányzat, s az alpolgármester egyben felhívást is intézett a veszprémiekhez. - A mozgalom internetes honlapján (www.foldoraja.hu) a lakosság is csatlakozhat a kezdeményezéshez, amely magyar településről arányaiban a legtöbben regisztrálnak szombat este 20.30-ig a weboldalon, az egy éven át viselheti a Föld órája fővárosa címet - mondta el Némedi Lajos, aki a mozgalmat népszerűsítve szombaton kerékpárra is pattan majd az MKB Veszprém KC – Ademar León kézilabda mérkőzés szünetében a Veszprém Arénában.

 

Forrás: Napló-Online.hu