A hétköznapokban is megélhetjük a szabadságot

1956-ban a magyarok leleplezték a kommunizmus valódi természetét. Befejeződött felemelkedésük, és megkezdődött a kommunizmus hosszúra nyúlt bukása, és ezt mi, magyarok értük el – mondta Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a Megyeháza téren tartott városi megemlékezésen. 

Rogán Antal beszédével, koszorúzással emlékeztek 1956 hőseire a Megyeháza téren szerda kora este.

Azok, akik ott voltak és átélték azt a néhány napot 1956-ban, azt mondják, semmiért nem adnák ezt az élményt. Van mire büszkének lenniük – kezdte beszédét Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, V. kerületi polgármester.

 

Rogán Antal

1956-ban a magyarok leleplezték a kommunizmus valódi természetét. Befejeződött felemelkedésük, és megkezdődött a kommunizmus hosszúra nyúlt bukása, és ezt mi, magyarok értük el.

„Csak nyitott szemmel legyenek, mert lehet, hogy itt történelem készül” - idézte Brusznyai Árpádnak tanítványaihoz intézett szavait a frakcióvezető. Így is lett.


Már az is óriási teljesítmény lett volna, ha a szovjet csapatok árnyékában a magyarok nemet mondtak volna egy hazug rendszerre, amelynek pusztítása világszerte csak a világháború és a holokauszt együttes mértékével jellemezhető. Ennél azonban sokkal több történt. A fiatalok nemcsak a tagadást tették magukévá, de jövőépítő állításokat is megfogalmaztak, tehát programot alkottak. Országszerte mindenütt pontokban foglalták össze követeléseiket. Nem engedték eluralkodni a káoszt, rendet teremtettek és rendet tartottak.

„Szántsatok, vessetek, termeljetek, mert minden harc,minden építő munka alapja a kenyér. Adjatok kenyeret, húst, zsírt és tejet a szabadságharc sebesültjeinek, a városok küzdő népének, a munkásoknak, egyetemistáknak, a nemzetnek!” Így biztatták egymást 1956 hősei Rogán Antal szerint. Nem hatalmat akartak, hanem dolgozni, alkotni, és így is tettek.


Ügyeltek az igazságosságra. Az elnyomó rezsim embereit elzárták, hogy a népharag helyett majd a független, demokratikus bíróság mondhasson felettük ítéletet. És ezeket a fiatalokat, ezeket az igaz embereket nevezte később a tobzódó hatalom csőcseléknek, ellenforradalmárnak.

A hősök mindig egyek közülünk, mint Brusznyai Árpád, aki pedagógusként nem a hírnevet kereste, hanem azt, hogyan lehetne jobb Veszprém és ez az ország. Ezért vállalta el a történelmi küldetést.

„A forradalom egy olyan kocsi, amit mások elindítottak, megvadították a lovakat, majd leugráltak arról. Engem hívtak, hogy fogjam meg a gyeplőt. Én ezt megragadtam, minden tőlem telhetőt megtettem, hogy a kocsi ne zuhanjon a szakadékba. Elmenekülhettem volna a felelősségre vonás elől, de ezt én nem tettem. Tudásom alapján bárhol megélhetnék, sokkal gondtalanabbul, mint tanári fizetésemből, de én maradtam. Bármi lesz az ítélet, kegyelmet nem kérek.”  Brusznyai Árpád az utolsó szó jogán

Brusznyai Árpádnak nem volt miért kegyelmet kérnie, mert nem volt bűne. Ő Magyarországért és Veszprémért, a tanítványaiért dolgozott. Fiatal diákjait forradalmi csoportba szervezte, de soha nem engedte őket fegyverek közelébe, így óvva meg életüket. Határozott fellépésével több, a felkelők által elfogott ÁVH-s és gyűlölt pártember menekült meg a lincseléstől, hogy aztán később egy olyan kommunista valljon ellene, aki neki köszönhette az életét.


Rogán kijelentette: bár az ő nemzedéke nem lehetett ott 1956-ban, hisz abban, hogy a lehetőség mindig megmutatkozik, hogy túllépjünk saját magunkon. Ő maga is átélt hasonló összefogást, méghozzá az idén nyáron, amikor a gátakon gárdista és roma fiatalok adták egymás kezébe a homokzsákokat, majd a munka közben megpihenve cigarettával kínálták egymást. Látta az idős urat, aki a termoszából kávét töltött a haragosának, akivel egyébként évek óta perlekedik. Az összetartozás felszabadít és erőt ad. Emberek vagyunk, tele hibákkal, előítéletekkel, de ha ezt képesek vagyunk felismerni, és keresni a másikban a jót, akkor túlléphetünk önmagunkon, és megnyílhat előttünk egy másik világ. Akkor meg tudjuk védeni magunkat a Szovjetunióhoz hasonló nagyhatalmaktól éppúgy, mint a természeti csapásoktól.

A magyar nemzet igazi karaktere általában csak a bajban, nehéz helyzetekben mutatkozik meg, ilyen tiszta pillanat volt 1956. De erre a mindennapi életben is szükség van, mert az élet mindennapos küzdelem. Ma is vannak nagy célok: hogy hazánk erős és sikeres legyen, ahol minden magyar ember megtalálja boldogulását. A Szabadságot mi is megtapasztalhatjuk, és nem csak a nehéz pillanatokban, nem csak a gonosz erői ellen vonulva, hanem mindenkor, amikor sikerül túllépni saját korlátainkon.

 


Kőrösi Csaba

A megemlékezésen közreműködött Kőrösi Csaba színművész, Kusnyér Anna és Zsigmondi Lajos énekesek, Baranyi Péter színművész és a Magyar Honvédség Légierő Zenekara.


A Melocco Miklós által készített Brusznyai-emlékszobornál elhelyezték az emlékezés koszorúit a veszprémi '56-os szervezetek, a rendőrség, tűzoltóság képviselői, az önkormányzat nevében Porga Gyula polgármester, Navracsics Tibor, a város parlamenti képviselője és Rogán Antal. A szobor előtt fejet hajtottak a Fidesz, a KDNP, a Jobbik és az LMP veszprémi képviselői is.

A megemlékezést követően a Petőfi Színházban díszelőadást tartottak. Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp adott elő Liszt-darabokat.

Forrás: Vehír.hu