Aláírták a megállapodást az Arénáról

Aláírta a szerződést a Veszprém Aréna törlesztőrészle-tének átvállalására dr. Navracsics Tibor miniszter-elnök-helyettes és Porga Gyula polgármester. Navracsics Tibor kifejtette: az Arénával kapcsolatos döntés nem az önkormányzati adósságkonszolidáció része, hanem önálló megállapodás.

Aláírta a szerződést a Veszprém Aréna törlesztőrészletének átvállalására dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és Porga Gyula polgármester csütörtök délután a létesítményben.

Mint arról korábban beszámoltunk, a kormány úgy döntött, hogy átvállalja a Veszprém Aréna hátrelévő törlesztőrészleteit, évi nagyságrendileg 550-600 millió forintot. 

 
Dr. Navracsics Tibor, Porga Gyula

Az aláírás előtt dr. Navracsics Tibor kifejtette: az Arénával kapcsolatos döntés nem az önkormányzati adósságkonszolidáció része, hanem önálló megállapodás, amely két tényezőn alapul. Egyfelől országosan is példamutató az a kapcsolat, ami a városvezetés és a veszprémi sportélet között fennáll. Veszprémben egymás után jönnek létre az újabb és újabb sportklubok, köztük diáksport-egyesületek is, amelyek országosan is jól teljesítenek.

Másrészt ez egyben az MKB-MVM csapatának elismerése is, hiszen az Aréna azért is épült, mert a már akkor is világszínvonalú veszprémi csapatnak méltó játszóhelyre volt szüksége. Egy ilyen intézmény fenntartása egy hatvanezres várost erősen igénybe veszi. A kormány úgy gondolta, hogy részt vállal ebből a teherből. 

Nem ez az egyetlen jó hír a város számára – tette hozzá a miniszterelnök-helyettes: a Belügyminisztérium úgy határozott, hogy teljes egészében megtéríti a megyei könyvtárnak a múlt nyári nagy esőzésekkor keletkezett kárát. A beázások miatt szükségessé vált a tetőszerkezet cseréje, a 36 millió forintos javítást a vis maior alapból fedezik. 

Porga Gyula polgármester kijelentette: az a segítség, amit most kapunk a kormánytól, óriási szabadságot jelent a város önkormányzatának. Korábban olyan kötelezettségek kötötték gúzsba, amik nagyon beszűkítették a mozgásterét. Ez a megállapodás egyben elismerése is a munkánknak, hiszen az Aréna projektbe uniós forrás és állami támogatás nélkül vágott bele az állam. Az első öt év áldozatvállalása évi 550-600 millió forint volt. 

Az állami átvállalás következtében felszabadult forrást nem szabad felélni – tette hozzá a polgármester –, azt a következő hét év fejlesztéseihez tennék le önerőként, másrészt pedig a vállalkozásokat segítenék az adók felülvizsgálatával, az adóterhek csökkentésével. Egy város sikeréhez az ott működő vállalkozások sikerére is szükség van. 

Forrás: Vehír.hu