Altisztavatás a várban

2014. július 26-án, szombaton 10 órakor ünnepélyes altisztavatást tartanak Veszprémben a Szentháromság téren. A rendezvény jelentőségét jelzi, hogy azon részt vesz Hende Csaba honvédelmi miniszter és Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkari főnök. 

Az idei altisztavatással történelmet írunk az altiszti kar vonatkozásában

A helyszín is különleges, 90 évvel ezelőtt Veszprémben indult meg, 1924. nov. 15-én a jutasi altisztek intézeti képzése. Az altisztek innen számítják az új típusú történelmüket. 

A Magyar Honvédség fennállása óta első alkalommal vezényel altiszt ilyen szintű rendezvényt. A vezénylő parancsnok Soós Lajos törzszászlós az a MH Altiszti Akadémia vezénylő zászlósa lesz. 

Először hangzik fel az Altiszti Hitvallás, melyet a MH vezető altiszti kara állított össze, az Honvéd altiszti értékrend alapján.

Most végeznek az első új típusú 2 éves iskolarendszerű altiszt képzésben részvevő altisztek. 

Hagyományteremtő céllal idén először, a kétéves iskolarendszerű képzésben kiválóan végzett honvéd altisztjelölt a Honvéd Vezérkar Főnöke által adományozott altiszti kardot kap.

Most debütál az Altiszti Induló "énekelt" változata is. Az induló zenei részét, Márki Sándor törzszászlós, a MH 86.Szolnoki Helikopter Bázis állományába tartozó katonazenész írta. Az ének szövegét Csizmadia Zsolt ezredes, a MH főkarmestere, valamint az MH vezető altiszti kara közösen írta.

A rendezvény jelentőségét jelzi, hogy azon részt vesz Hende Csaba honvédelmi miniszter és Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkari főnök. 

Díszvendégeink:

Káplán György nyá. alezredes, az utolsó élő jutasi kiképző tiszt, aki 93 éves, Földesi Ferenc nyá. ezredes, aki a Jutastól-Szentendréig c. könyvet írta, valamint a Kecskeméten élő Hegedűs Ferenc, páncélos őrmester, doni túlélő, aki Jutason végzett és ebben a hónapban töltötte be 100. életévét.

Veszprém Megyei Jogú Települési Értéktár Bizottsága 4/2014. határozatával a „Jutasi Altiszt mint kulturális örökséget” felvette a veszprémi Települési Értéktárba. 

Július 25-én az altiszt jelöltek a Magyar Honvédség vezetése és Veszprém Megyei Jogú város polgármestere megkoszorúzza a volt jutasi Altisztképző és nevelőintézet falán lévő emléktáblát és szobrot.