Az öngyilkosságról beszélgettek

Az öngyilkosság megelőzésének világnapja alkalmából kerekasztal-beszélgetést rendeztek a városházán a Kapcsolat ’96 Mentálhigiénés Egyesület szervezésé-ben. Dr. Payrich Mária, a Kapcsolat ’96 elnöke szerint nem szabad az öngyilkosságot tabutémaként kezelni.

Az öngyilkosság megelőzésének világnapja alkalmából kerekasztal-beszélgetést rendeztek a városházán múlt héten a Kapcsolat ’96 Mentálhigiénés Egyesület szervezésében.

Az rendezvényt Kiss T. István színművész József Attila-versekkel nyitotta meg, majd Porga Gyula polgármester mondott köszöntőt. Ebben kitért arra is, hogy az öngyilkosság alapvetően társadalmi probléma, ezért a prevenciónak is társadalminak kell lennie. Azt is hozzátette, hogy egy erős közösségnek figyelnie kell az elesettekre, és ez a figyelem Veszprémben és Magyarországon szerencsére megvan.

Dr. Payrich Mária, a Kapcsolat ’96 elnöke úgy gondolja, hogy nem szabad az öngyilkosságot tabutémaként kezelni; fontos, hogy beszéljünk az öngyilkosság megelőzhetőségéről. A köszöntők után dr. Varga Gábor, főorvos, a Lelki Elsősegély Szolgálat Szövetségének elnöke az öngyilkosságról, mint humán antropológiai jelenségről szóló előadásában kitért arra, hogy az öngyilkosságra hajlamos emberek idegeskedők, szorongók, de arra is felhívta a figyelmet, hogy nem lehet pontosan kiszűrni ezeket a hajlamokat. Azért nem ismerjük fel az öngyilkosságra való hajlam jeleit, mert az erre utaló jelek kódjai jellemenként változóak, és igen bonyolultak.

A kerekasztal-beszélgetést Cseke Gabriella, a Kapcsolat ’96 Mentálhigiénés Egyesület alelnöke vezette. Czaun János és dr. Strenner Zoltán bizottsági elnökök is elmondták, hogy a város nagyon jó kapcsolatot ápol a Kapcsolat ’96 egyesülettel, és amiben csak lehet, segítik a munkájukat.

Szabó Mihály görög katolikus parókus hisz abban, hogy az öngyilkosság problémája megoldható három szóval: prevenció, szeretet, segítség. Farkas Ferenc mentő szakápoló szerint nagyon sok tragédia megelőzhető. Nagy felelőssége van ebben a családnak és a közösségnek egyaránt.

A kerekasztal-beszélgetés meghívott vendégei abban egyetértettek, hogy az öngyilkosság megelőzése nagyon fontos, és ezzel a rendezvénnyel is a prevenció lehetőségére hívták fel Veszprém lakosságának a figyelmét.

Forrás: Vehír.hu