Kezdetét vette a Gizella Napok

Ünnepélyes keretek között, kiállításmegnyitóval vette kezdetét a 24. Gizella Napok fesztivál szerda délután a várban. – Amikor boldog Gizellát ünnepeljük, akkor az egész város ünnepel – mondta Márfi Gyula érsek. 

A programok vasárnapig várják az érdeklődőket.

Ünnepélyes keretek között, kiállításmegnyitóval vette kezdetét a 24. Gizella Napok fesztivál szerda délután a várban. A programok vasárnapig várják az érdeklődőket.

– Gyakran hajlamosak vagyunk a lényegről megfeledkezni – mondta köszöntőjében Porga Gyula polgármester, majd kiemelte: Veszprém jelene a Gizella-tradícióból ered.

– Az, ahogy a város ma létezik, és ilyen lett, az Gizella királyné idejében kezdődött, mely olyan öröksége a városnak, amit folyamatosan ápolni kell – fogalmazott.

A polgármester elmondta még, a Gizella Napok egy olyan ünnep a város számára, mely a lelkiség mellett gazdag kulturális kikapcsolódást is nyújt.


Porga Gyula

– Amikor boldog Gizellát ünnepeljük, akkor az egész város ünnepel – mondta dr. Márfi Gyula veszprémi érsek. Kiemelte: a programsorozat megszervezése kapcsán kifejezetten örül a civil szervezetek, az állam, az egyház és az önkormányzat közti összefogásnak.


Dr. Márfi Gyula érsek

A fesztivállal egyidejűleg nyílt meg a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjteményben a „Test és lélek a Nagy Háborúban” című kiállítás, mely azoknak az orvosoknak, gyógyszerészeknek, tábori lelkészeknek, ápolóknak és ápolórendeknek állít emléket, akik az első világháborúban életüket kockáztatva a sebesültek és a haldoklók szolgálatában álltak.

Kapronczay Károly történész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora az első világháború katonai orvoslását és az Irgalmasrend munkáját részletezve elmondta: a kiállítás olyan egyházi tevékenységeket is összefog, amelyről sokáig nem lehetett beszélni.


Kapronczay Károly

Kozma Imre atya a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke a Betegápoló Irgalmasrend tagjainak hivatásáról és annak örökségéről osztotta meg gondolatait. „Az ember közelsége túlmutat minden orvosi eszközön és tudáson”-mondta.


Kozma Imre atya

Magyarország katonai ordináriusának, Bíró László püspök kiállításról való köszöntőjét Kótai Róbert tábori lelkész tolmácsolta. A püspök köszöntő gondolataiban az emberi élet és a kultúra értékéről valamint értelméről elmélkedett, majd a háború alatt szolgálatot teljesítő lelkészekről értekezett. „A háború borzalmai között voltak emberek, akik hivatásukat teljesítették úgy, hogy a testet gyógyítani, a lelket erősíteni, és vigasztalni akarták”- fogalmazott.


Kótai Róbert

Az ünnepélyes megnyitó után az érdeklődők a tábori lelkészet, és a katonai kórházak orvoslásáról nyílt kiállítást tekinthették meg a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjteményben.


A Gizella Napok és a kiállítás megnyitóján közreműködött a Magyar Honvédség Légierő Zenekara.

Részletes program itt >>

Forrás: Vehír.hu