Színház a társadalmi elfogadottság szolgálatában

Fogyatékkal élő gyerekekkel közös előadás lesz november 21-én a Veszprémi Petőfi Színházban. Oberfrank Pál igazgató elmondta: mindig örömmel adnak helyet olyan szívhez szóló programoknak, amelyek a nézők gazdagodását szolgálják. 

Fogyatékkal élő gyerekekkel közös előadásnak ad helyszínt a Veszprémi Petőfi Színház. A Mesevilág című produkciót november 21-én 19 órakor mutatják be.

Oberfrank Pál, a teátrum igazgatója elmondta: mindig örömmel adnak helyet olyan szívhez szóló programoknak, amelyek a nézők gazdagodását szolgálják. A Veszprém Megyei ÉFOÉSZ fiataljainak és a Tapolcai Musical Színpad integrált színházi előadása, a Mesevilág minden szempontból eleget tesz ennek, hiszen a szórakoztatáson túl legfőbb célja a fogyatékkal élők társadalmi elfogadottságának növelése.


Horváthné Somogyi Ildikó, Oberfrank Pál

A színházban egyébként régóta szívügyüknek tekintik a sérült emberek megsegítését: akadálymentesítetté tették a teátrum épületét, igény szerint jelnyelvi narrációt használnak, de évek óta szoros kapcsolatot ápolnak a Balthazár Színházzal is, illetve a Kozmucza iskolával, akikkel közösen rendezik meg évente az Ádámok és Évák előadásokat. A Tapolcai Musical Színpad és az ÉFOÉSZ fiataljainak közös előadása ennek az együttműködésnek egy következő lépését jelenti – tette hozzá Kellerné Egresi Zsuzsanna, a színház igazgatóhelyettese.


Kellerné Egresi Zsuzsanna

Az ÉFOÉSZ (Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége) Közhasznú Egyesület 1981-ben jött létre szülői kezdeményezésre, először csak a fővárosban, majd később országos lefedettségűvé vált. Célja elsődlegesen az értelmi fogyatékkal élő személyek és családtagjaik érdek és jogvédelme, a tagok integrálódásának elősegítése a mindennapokban. Ebben nagy segítséget jelent a civil szervezetek munkája, a Támogató Szolgálat közreműködése, a rehabilitációs munkahelyek megsegítése valamint a kormány által életbe léptetett támogatott lakhatás szociális szolgáltatás, amelynek köszönhetően először Tapolcán, majd Veszprémben is több lakást kaphattak a fogyatékkal élők – tudtuk meg Horváthné Somogyi Ildikótól, az ÉFOÉSZ országos és megyei elnökétől.


Bernáth Ildikó

Az integrálódásban nagy szerepet játszik a kultúra is, ezen belül is a színház, amelyen keresztül szélesebb réteghez juthatnak el és formálhatják a társadalom gondolkodásmódját. Tapolcán négy éve működik az integrált színházi program, amelyben az egyesület minden tagja részt vesz. Eddig két darabot mutattak be a tagok, amelyekkel a környező településekre is eljutottak: 2011-ben A padlást, majd később a Diótörőt – árulta el Bernáth Ildikó, a Támogatott Lakhatás nagykövete.

A november 21-én 19 órakor kezdődő Mesevilág című előadás a legszebb mesemusicalekből válogat, a produkcióban pedig összesen 52 szereplő csillogtatja meg tudását, akiknek fele látás- vagy hallássérült, illetve értelmi fogyatékkal élő.

Az előadás célja megmutatni, hogy sérüléseik ellenére ezek a fiatalok is teljes értékű emberek, akik ugyanúgy helyt tudnak állni a mindennapokban, mint egészséges társaik.

A produkciót Halápiné Kálmán Katalin rendezte, az ÉFOÉSZ fiataljait Havasi Gábor tanította be. Jegyek az előadásra 1500 forintért válthatók, valamint 3000 és 5000 forint értékben támogatói jegyek is vásárolhatók. Az est teljes bevételével az Veszprém Megyei ÉFOÉSZ tagjait támogatják.

Forrás: Vehír.hu