Egy mondat a zsarnokságról

Az 56-­os emlékév programsorozatához a Petőfi Színház közös versmondással csatlakozott. Oberfrank Pál igazgató szerint óriási ereje van, amikor egy szöveget egyszerre sok ember mond: háromszáz diák együtt szavalta vele Illyés Gyula, Egy mondat a zsarnokságról című versét...

Háromszáz diák Oberfrank Pál színművésszel együtt szavalta Illyés Gyula: Egy mondat a zsarnokságról című versét a Veszprémi Petőfi Színházban.

Az 56-­os emlékév programsorozatához Veszprém több kulturális intézménye csatlakozott. A Veszprémi Petőfi Színház vezetőinek több gondolat is eszükbe jutott: egyrészt egy színházi előadás, másrészt egy fiatalokkal közös szavalás, így adni hangot annak a szabadságvágynak, ami a magyarokat mindig jellemezte. Illyés Gyula verse alkalmas lehet erre.

Az igazgató szerint óriási ereje van, amikor egy szöveget egyszerre sok ember mond. Illyés Gyula verse olyan ősi szöveg, melyet ismernek a diákok, vagy ha eddig nem ismertek, most alkalmuk lesz rá.

Oberfrank Pál emlékeztetett rá, hogy a diákokkal való versmondásokat annak idején Jordán Tamás színművész kezdte.

A Veszprémi Petőfi Színház akciójához háromszáz diák kapcsolódott, a város szinte valamennyi általános­ és középiskolájából, köztük a Bárczi Gusztáv Általános Iskola, Speciális Szakiskola tanulói is. Mindenki kezébe kapta a verset, melyen a szervezők bejelölték az összetartozó részeket, gondolatokat és a szüneteket.

Oberfrank Pál igazgató elsőként rövid próbált „vezényelt"; arra kérte a fiatalokat, sorolják a számokat 1­10-­ig haragosan, szerelmesen, mutassák be, hogyan tudnak hangosan, határozottan, férfiasan verset mondani.

Elsőként ő adta elő a vers néhány sorát, majd a diákok vele együtt szavalták Illyés Gyula 1950-­ben, a letartóztatások, bebörtönzések és kivégzések idején írt költeményét.

A mű a sajtóban csak az 1956-­os forradalom napjaiban jelenhetett meg. A verset ezután ismét tilalom alá helyezték, és csak 1988-­ban láthatott napvilágot Illyés gyűjteményes kötetében. 1956-­ban azonban ismertté vált, s az emberek titokban másolgatták, terjesztették.

A hatalmas körmondat az élet minden területén megmutatja, hogy a zsarnokság miként hódít az emberi viszonyokban, a magán­ és közéletben éppúgy, mint a lélekben.

Az általános iskolások közül többen eddig még nem ismerték, nem tanulták a művet, a közös versmondás azonban valamennyiüket megszólította.

 
Forrás: Napló-Online.hu
(Fotó: Pesthy Márton)