Ismét támogathatjuk a kórházat – és az egészségünket

Ötödik alkalommal rendezik meg az Egészség útja programot szeptember 22-én. A nap során sporttal, kultúrával és szűrővizsgálatokkal is tehetünk egészségünkért, illetve támogathatjuk a Csolnoky Ferenc Kórházat.

Ötödik alkalommal rendezik meg az Egészség útja programot szeptember 22-én. A nap során sporttal, kultúrával és szűrővizsgálatokkal is tehetünk egészségünkért, illetve támogathatjuk a Csolnoky Ferenc Kórházat.

Ezúttal a kormányzat egészségmegőrző programjához kapcsolódik a rendezvény. A közelmúltban bejelentett szűrőprogram a vastagbélrák megelőzését tűzte ki céljául: évente közel tízezer magyart regisztrálnak a betegséggel, körükben nagy arányú a halálozási arány. Korai felismeréssel azonban ez a betegség is kezelhető – hangsúlyozta Némedi Lajos alpolgármester az Egészség Útja beharangozó sajtótájékoztatóján.


Némedi Lajos és Leitold László

Ezt a kormányzati szűrőprogramot is bemutatta dr. Lakner Lilla osztályvezető főorvos: a vastagbélrák-szűrés két lépcsőben történik: az első kör – amit az 50-70 éves korosztálynak ajánlanak fel – teljesen fájdalommentes székletvér-vizsgálat, a második körös vastagbél-tükrözésre pedig csak azoknak lesz szüksége, akik ezen a vizsgálat pozitív eredményt értek el – ez várhatóan a vizsgáltak tíz százalékát jelenti.

Szeptember 22-én délelőtt a Lovassy László Gimnáziumban sportrendezvényeket, szűrővizsgálatokat szerveznek.

Két kulturális programon is részt vehetnek az érdeklődők, melyek bevételével a megyei kórház gasztroenterológiai osztályát támogathatják.

Délelőtt a Hangvillában a Kabóca Bábszínház szervezésében Cókmók, avagy a morgolódó szekrénymanó című előadást tekinthetik meg, este pedig a Petőfi Színházban a Sing Sing Sing musical estet mutatják be.


Dr. Lakner Lilla és dr. Dávid Gyula

A kezdeményezés sikerességét mutatja, hogy már a rendezvény kezdete előtt is több mint egymillió forint gyűlt össze a program támogatóinak köszönhetően, az elmúlt öt évben pedig tízmillió forintos nagyságrendű adományt gyűjtöttek össze – számolt be az eredményekről Leitold László, a szervező Szövetség az Egészséges Veszprémiekért Egyesület elnöke.

A támogatást megköszönve dr. Dávid Gyula, a kórház főigazgatója hangsúlyozta: fontos, hogy az emberek részt vegyenek a szűrővizsgálatokon, ezek révén ugyanis évente egy nagyközségnyi honfitársunk élete menthető meg.

Forrás: Vehír.hu