Civil szervezetek pályázhatnak

Civil szervezetek támogatási lehetőségeiről szóló tájékoztatón vettek részt az érdeklődők kedd délután a Kossuth teremben: a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatainak működéséről, feltételeiről, leadásáról is informálódhattak.

Civil szervezetek támogatási lehetőségeiről szóló tájékoztatón vettek részt az érdeklődők kedd délután a Kossuth teremben: a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatainak működéséről, feltételeiről, leadásáról is informálódhattak.

 A civil szervezetek kiemelt fontossággal bírnak egy város életében. Szociális területen van olyan közfeladat, amit civil szervezet végez: a Máltai Szeretetszolgálat évek óta állami, önkormányzati feladatot lát el Veszprémben. A Hangvilla fenntartásában, működtetésében pedig az önkormányzat, illetve a vállalkozók mellett, a civil szervezetek is részesei a városi kulturális élet formálásának  fogalmazott Porga Gyula polgármester.

A polgármester kiemelte, hogy Veszprém Európa Kulturális Fővárosa pályázatának összeállításánál fontos cél volt, hogy az önkormányzat, a civilek és a vállalkozók közötti falakat lebontsák és az energiákat egymás mellé helyezve váljon erősebbé Veszprém.

 A mai tájékoztatón a feladatunk, hogy képviseljük a veszprémi és Veszprém környéki szervezeteket, hogy jól tudjanak pályázni és hosszútávon fenntartható módon azt a közös álmot, célt, amit a pályázatban is megfogalmaztunk végre tudjuk hajtani  hangsúlyozta Porga Gyula.

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkára előadásában a civil területeket érintő célokról, kihívásokról és a pályázatok újdonságairól, működéséről beszélt.

A január 16-án kiírt két típusú pályázat (összevont és egyszerűsített) kapcsán kiemelte, hogy érdemes élni a lehetőséggel, hiszen a kitöltés egyszerű és csupán néhány órát vesz igénybe.

Az egyszerűsített pályázatokkal 200 ezer forintig olyan regionális civil szervezeteket támogatnak, amelyeknek az éves bevétele nem haladja meg az 5 millió forintot és rendelkeznek két évre visszamenőleg számviteli mérleggel. Az erre a célra csoportosított 1 milliárd forintos kereten belül, a pályázati elbírásálási rendszertől függetlenül szinte automatikusan kapja meg a támogatási összeget a szervezet.

 Fontos feladatunk, hogy a helyi kis szervezeteket segítsük, akik erre a támogatásra valóban rászorulnak minél egyszerűbben, lehetőleg úgy, hogy ne legyen szükségük különböző bíráló bizottságokkal szemben állniuk  fűzte hozzá Szalay-Bobrovniczky Vince.

Az összevont pályázatoknak tartalmazniuk kell szakmai és működési célokat is, az arányoktól függetlenül. Például, ha valaki alapvetően kulturális programot szeretne lebonyolítani és inkább szakmai támogatásra lenne szüksége az előadók kifizetésére, akkor a pályázat 90 százaléka a szakmai részről szól, de a maradék 10 százalékban ki kell térni a működésre.

– Ezzel arra szeretnénk ösztönözni a szervezeteket, hogy a működésre is jusson forrás, hiszen a civil szervezeteknek is szüksége van működési támogatásra: iroda helyiség, könyvelés stb.  hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Az összevont pályázatokat feburár 21-ig lehet benyújtani, az egyszerűsítetteket február 25. és március 29. között van lehetőségük a civil szervezeteknek leadni.

A NEA (Nemzeti Együttműködési Alap) üzenete, hogy a helyi kis értékteremtő közösségeket támogassa, hogy minél jobban tudjanak működni, akár az egyszerűsített, akár az összevont pályázat segítségével.


Forrás: Vehír.hu
(Kép: Domján Attila)