Európát összekötő házasságok

A Veszprémi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében nyílt kiállítás Bölcs Jaroszláv kijevi nagyfejedelem házasságok révén szerzett diplomáciai kapcsolatairól a Városháza aulájában. A tárlatot Ljubov Nepop, Ukrajna magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete nyitotta meg hétfőn.

A Veszprémi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében nyílt kiállítás Bölcs Jaroszláv kijevi nagyfejedelem házasságok révén szerzett diplomáciai kapcsolatairól a Városháza aulájában.

Bölcs Jaroszláv dinasztikus házasságok révén tette sikeressé a Kijevi Nagyfejedelemség külpolitikáját a 11. században. Ő maga a svéd király lányát, Ingigerdát vette feleségül, és később lányait is európai uralkodókhoz házasította: Jelizavetát Harald norvég királyhoz, Anasztáziát András magyar királyhoz, Annát pedig Henrik francia királyhoz adta – éppen e rokoni kapcsolatok miatt övezte nemzetközi elismerés államát.

A kiállításon az imént felsorolt országok egy-egy, Jaroszláv dinasztiájához kapcsolódó épületéről láthatunk fotókat – Magyarországot az Anasztázia és I. András által alapított tihanyi apátság képviseli.

A tárlatot Ljubov Nepop, Ukrajna magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete nyitotta meg hétfő délután. Elárulta: magyarországi munkássága során nem először járt Veszprémben, szereti ezt a békés, csendes, barátságos várost. A kiállítást szimbolikus jelentőségűnek tartja; mint fogalmazott, azok az országok, amelyek emlékeznek történelmükre, gazdagabbak és erősebbek, mert tisztában vannak gyökereikkel.


Ljubov Nepop

Ukrajna és Magyarország barátsága ezer évre nyúlik vissza, egyik állam sem tegnap született a semmiből, noha történelmünk során mindkettőnknek számos szenvedést kellett kiállnunk, és meg kellett küzdenünk függetlenségünkért.

A nagykövet hozzátette: Ukrajnának különösen nagy szüksége van a barátaira ma, amikor az orosz agresszió a területi egységét is megbontja.

Nepop hangsúlyozta: a napokban Ukrajna alkotmányba foglalta, hogy az ország az Európai Unió- és a NATO-tagság megszerzésére törekszik. Bíznak abban, hogy Magyarország és Ukrajna barátsága a jövőben ezáltal még szorosabbá válhat, és ahogy ezer éve, úgy a jövőben is együtt tehetik erősebbé Európát.

Porga Gyula polgármester Veszprém minőségi kulturális életét dicsérte, melyben fontos szerepet játszanak a városban élő nemzetiségek – így az ukránok is, akik gyakran szerveznek programokat, és szívesen megmutatják gazdag kultúrájukat a veszprémieknek.

A kiállítás munkanapokon ingyenesen megtekinthető a Városháza aulájában, az Óváros tér 9. szám alatt.


Forrás: Vehír.hu
(Kép: Kovács Bálint)