Lámpával biztonságosabb a gyulafirátóti gyalogátkelőhely

Megvalósult Gyulafirátóton a jelzőlámpás gyalogátkelőhely kialakítása a települést átszelő, forgalmas 82-es vonalán húzódó zebránál. Porga Gyula polgármester szerint Gyulafirátót egyik legnagyobb kihívása, hogy a településrészt gyakorlatilag kettészeli a 82-es út.

Megvalósult Gyulafirátóton a jelzőlámpás gyalogátkelőhely kialakítása a települést átszelő, forgalmas 82-es vonalán húzódó zebránál.

Péntek reggel hivatalosan is átadták az elkészült, száz százalékos biztonságot nyújtó, jelzőlámpás átkelőhelyet. Porga Gyula polgármester szerint Gyulafirátót egyik legnagyobb kihívása, hogy a településrészt gyakorlatilag kettészeli a 82-es út.


Elmondta, hogy az elmúlt években már több olyan eszközt próbáltak elhelyezni, ami biztonságosabbá teheti a közlekedést, viszont a tavalyi sajnálatos esetet követően más típusú megoldás irányába érkezett javaslat. 

- Azt gondolom, hogy a technikával, amit a mai napon üzembehelyezünk biztonságosabbá válhat a közlekedés és a lakosok biztonságérzetét is fokozni tudjuk: bízom benne, hogy ez egy olyan megoldás, ami a kívánt célt el fogja érni - fogalmazott.

Czaun János önkormányzati képviselő kifejtette, hogy a Zirci utca teljes megújulásával két évvel ezelőtt Győr és Veszprém között egy biztonságosabb szakasz kialakítása valósulhatott meg, ám a szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt történt baleset rávilágított arra, hogy további biztonsági elemek kellenek.

- 364 nappal ezelőtt volt egy demonstráció, amiben a lakosok erőteljesen kinyilvánították ezt a szándékukat: köszönöm Porga Gyula polgármester úrnak, hogy az itteni akarat mellé állt és az idei költségvetésben ezt a kereszteződést már meg is jelentettük - mondta Czaun János az első próbaüzemet indító gomb megnyomása előtt.


- Megvalósult a gyalogos átkelőnek a teljes biztonságossá tétele: egy nyomógombbal tudja a gyalogos jelezni az átkelési szándékát, ezt követően rövid idő múlva zöldre vált a lámpa, illetve jobbról és balról pedig a csatlakozó járműveket megállítja - fűzte hozzá.


Czaun János kiemelte, hogy a lámpás átkelőhely kialakítása 11,5 millió forintból valósult meg, de ez csak a kezdet, hiszen a későbbiekben a tapasztalatok alapján döntenek a kereszteződés további átalakításairól.

Mivel kiemelten nagy forgalom esetén a Posta utcából és a Hajmáskéri utcából való kikanyaródás nem egyszerű, ezért lehetséges, hogy a későbbiekben ott is szükség lesz a lámpás forgalomirányítás kiépítésére, amelyre a költségvetésben a pénz biztosított.

 
Forrrás: Vehír.hu
(Kép: Domján Attila)